• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Ilulissat, Groenland

Hondenslede en Groenlandse cultuur
|

Ilulissat is met ruim 4500 inwoners de derde stad van Groenland en ligt aan de westkust. De stad werd gesticht in 1741 door de Deen Jacob Severin, die hier een handelspost startte. Hij noemde de post Jacobshavn.

Al snel groeide deze uit tot een stadje, maar werd door de lokale bevolking Ilulissat genoemd (ijsbergen), vanwege de vele ijsschotsen die hier voorbijdrijven vanuit de Illulissat IJsfjord.

Ilulissat, ijsbergenhoofdstad van de wereld

Hoewel de stad niet officieel deze bijnaam heeft, zou deze niet eens misstaan. De enorme ijsbergen die bij de stad in de Diskobaai uitkomen zijn gigantisch en deze zijn dan ook de voornaamste trekpleister voor de stad. Toch is er zeker wel meer te doen dan de ijsbergen bekijken die in de meest bizarre vormen voorbij komen gedreven.

 

Het zijn vooral de natuurliefhebbers die zich voelen aangetrokken tot een bezoek aan deze stad. De prachtige heuvels in de omgeving nodigen uit tot wandelen en langs de Ilulissat IJsfjord zijn er veel mooie wandelroutes.

 

Ook als je van cultuur houdt, zijn er in de stad zelf en in de nabijgelegen dorpen leuke musea te bezoeken. Ook is er een ruime keus in de lokale keuken, waardoor zelfs de meest veeleisende fijnproevers aan hun trekken zullen komen.

Bezoek aan Ilulissat

Bij een bezoek aan Ilulissat gaat er geen moment voorbij zonder dat je in de nabijheid een prachtige serie indrukwekkende ijsbergen voorbij ziet komen. Ze zijn hier permanent aanwezig. Wanneer je je ogen sluit en de omgevingsgeluiden in je opneemt, zal je de geluiden van gekraak en gerommel van de ijsbergen horen.

 

Wanneer je in Ilulissat verblijft, wil je natuurlijk de fjord bezoeken en als het even kan de Jakobshavn-gletsjer. De beste manier om de gletsjer te bezoeken is per helikopter. Natuurlijk kun je tijdens de zomer een redelijk eind de fjord invaren, maar meestal zijn er enorme blokkades van ijsbergen die de vaart belemmeren.

 

Veel ijsbergen zijn zo groot dat ze aan de grond lopen, waardoor het kruiende ijs indrukwekkende geluiden onder de steeds oplopende druk. Deze UNESCO Werelderfgoed regio in dus het best te zien vanuit de lucht met een helikoptertour.

Hondensledetocht

Wanneer je Ilulissat tijdens de wintermaanden bezoekt kun je volop hondensleeën, de favoriete bezigheid van de lokale bewoners, zowel van mensen als honden. Zodra de eerste sneeuw valt, worden de honden voor de sleden gespannen en ze trekken erop uit bij de eerste sneeuwvlokken.

 

Altijd al een keer willen mushen? Dit is je kans. De sledehonden geven de slede een harde ruk als je ze aanspoort en met flinke vaart zoef je over de sneeuwvlaktes en over ijs. Wist je dat in Ilulissat en de vier omliggende dorpen maar liefst 3500 sledehonden wonen?

De stad zelf

Ilulissat heeft zoveel meer te bieden dan de naam (vertaling: ijsbergen) doet vermoeden. Een van de vele tweede bijnamen is de “Gastronome’s Getaway”, omdat er elke avond iets anders op het menu kan staan als je wilt. Het is gebruikelijk om heerlijke verse ingrediënten, recht uit de zee te barbecueën en als je van lekker eten houdt, dan moet je deze stad zeker bezoeken.

 

Terwijl het stadje vroeger een afgezonderde nederzetting was, ontvangt Ilulissat tegenwoordig bezoekers van uit de hele wereld. En niet alleen mensen komen hier om de omgeving te verkennen, ook walvissen. Tijdens de zomer zijn er diverse walvissoorten te vinden in de wateren rond de stad.

Interesse in een reis naar Ilulissat?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil. In Groenland zelf heb je ook te maken met tijdsverschil. In Nuuk (hoofdstad) is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In de plaatsen Thule en Pituffik (Qaanaaq) is het 5 uur vroeger. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het 2 uur vroeger en in Danmarkshavn is het 1 uur vroeger tijdens de wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de zomertijd.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge