Ilulissat is met ruim 4500 inwoners de derde stad van Groenland en ligt aan de westkust. De stad werd gesticht in 1741 door de Deen Jacob Severin, die hier een handelspost startte. Hij noemde de post Jacobshavn.

Al snel groeide deze uit tot een stadje, maar werd door de lokale bevolking Ilulissat genoemd (ijsbergen), vanwege de vele ijsschotsen die hier voorbijdrijven vanuit de Illulissat IJsfjord.

Ilulissat, ijsbergenhoofdstad van de wereld

Hoewel de stad niet officieel deze bijnaam heeft, zou deze niet eens misstaan. De enorme ijsbergen die bij de stad in de Diskobaai uitkomen zijn gigantisch en deze zijn dan ook de voornaamste trekpleister voor de stad. Toch is er zeker wel meer te doen dan de ijsbergen bekijken die in de meest bizarre vormen voorbij komen gedreven.

Het zijn vooral de natuurliefhebbers die zich voelen aangetrokken tot een bezoek aan deze stad. De prachtige heuvels in de omgeving nodigen uit tot wandelen en langs de Ilulissat IJsfjord zijn er veel mooie wandelroutes.

Ook als je van cultuur houdt, zijn er in de stad zelf en in de nabijgelegen dorpen leuke musea te bezoeken. Ook is er een ruime keus in de lokale keuken, waardoor zelfs de meest veeleisende fijnproevers aan hun trekken zullen komen.

Bezoek aan Ilulissat

Bij een bezoek aan Ilulissat gaat er geen moment voorbij zonder dat je in de nabijheid een prachtige serie indrukwekkende ijsbergen voorbij ziet komen. Ze zijn hier permanent aanwezig. Wanneer je je ogen sluit en de omgevingsgeluiden in je opneemt, zal je de geluiden van gekraak en gerommel van de ijsbergen horen.

Wanneer je in Ilulissat verblijft, wil je natuurlijk de fjord bezoeken en als het even kan de Jakobshavn-gletsjer. De beste manier om de gletsjer te bezoeken is per helikopter. Natuurlijk kun je tijdens de zomer een redelijk eind de fjord invaren, maar meestal zijn er enorme blokkades van ijsbergen die de vaart belemmeren.

Veel ijsbergen zijn zo groot dat ze aan de grond lopen, waardoor het kruiende ijs indrukwekkende geluiden onder de steeds oplopende druk. Deze UNESCO Werelderfgoed regio in dus het best te zien vanuit de lucht met een helikoptertour.

Hondensledetocht

Wanneer je Ilulissat tijdens de wintermaanden bezoekt kun je volop hondensleeën, de favoriete bezigheid van de lokale bewoners, zowel van mensen als honden. Zodra de eerste sneeuw valt, worden de honden voor de sleden gespannen en ze trekken erop uit bij de eerste sneeuwvlokken.

Altijd al een keer willen mushen? Dit is je kans. De sledehonden geven de slede een harde ruk als je ze aanspoort en met flinke vaart zoef je over de sneeuwvlaktes en over ijs. Wist je dat in Ilulissat en de vier omliggende dorpen maar liefst 3500 sledehonden wonen?

De stad zelf

Ilulissat heeft zoveel meer te bieden dan de naam (vertaling: ijsbergen) doet vermoeden. Een van de vele tweede bijnamen is de “Gastronome’s Getaway”, omdat er elke avond iets anders op het menu kan staan als je wilt. Het is gebruikelijk om heerlijke verse ingrediënten, recht uit de zee te barbecueën en als je van lekker eten houdt, dan moet je deze stad zeker bezoeken.

Terwijl het stadje vroeger een afgezonderde nederzetting was, ontvangt Ilulissat tegenwoordig bezoekers van uit de hele wereld. En niet alleen mensen komen hier om de omgeving te verkennen, ook walvissen. Tijdens de zomer zijn er diverse walvissoorten te vinden in de wateren rond de stad.