De Ilulissat IJsfjord (Groenlands: Ilulissat Kangerlua) is een fjord in het westen van Groenland. Deze majestueuze fjord werd in 2004 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Vanaf de monding bij de Disko-Baai loopt de fjord 55 kilometer landinwaarts, waar deze wordt gevoed door diverse gletsjers die uitlopers zijn van de Groenlandse ijskap. Bij de mondig ligt de stad Ilulissat, die een prima uitvalsbasis is om de fjord en de gletsjers die erin uitkomen te gaan verkennen.

Jakobshavn Isbræ-gletsjer

Aan het oostelijke uiteinde, dus helemaal landinwaarts bevindt zich de Jakobshavn Isbræ-gletsjer. Het bijzondere van deze gletsjer is dat deze de meest productieve gletsjer is van het hele noordelijk halfrond. Misschien behoeft de term ‘productiviteit’ wat uitleg: het is de snelst bewegende gletsjer, aangezien hij zich 20-35 meter per dag voortbeweegt. Deze grote beweegsnelheid resulteert in ongeveer 35 miljard ton aan ijsbrokken die jaarlijks afbreken en via de fjord naar zee toe drijven.

De ijsbergen die van de gletsjer afbreken, zijn soms zo groot dat ze in de fjord aan de grond lopen en de andere afgebroken ijsschotsen tegenhouden. Hierdoor blijven ze soms jarenlang liggen, totdat de druk van de andere ijsbrokken en de gletsjervoet zo groot wordt dat de berg in stukken breekt en alsnog naar de zee drijft.

Wanneer de afgebroken ijsbergen de monding van de Ilulissat Fjord bereiken, drijven ze door de zeestromen in noordelijke richting, voordat ze naar het zuiden afbuigen de Atlantische Oceaan op.

De grotere ijsbergen smelten langzaam en meestal niet voordat ze grofweg de lijn Verenigd Koninkrijk-New York City zijn gepasseerd.

IJsbergen tot aan de horizon

De Ilulissat IJsfjord is geweldig om te bezoeken. Zo ver als je maar kan kijken zie je ijsbergen, groot klein en in de meest onmogelijke vormen. Het is een ronduit spectaculair gezicht, waar je wel even stil van wordt, zeker als je beseft dat het grootste deel van al die ijsbergen onder het wateroppervlak schuilgaat.

Bezoek aan de Ilulissat IJsfjord

Er zijn diverse manieren om dit wereldwonder te ervaren en bezichtigen.

IJsfjord flightseeing tour

Gezien de enorme afmetingen van de fjord en de vele gletsjers, is het prachtig om de fjord vanuit de lucht te bezichtigen. De meest noordelijk gelegen UNESCO-werelderfgoedlocatie is het best vanuit een vliegtuig of helikopter te bekijken. Het geeft je ook direct een idee van de enorme schaal van de IJsfjord.

Varen door de Ilulissat Fjord

Vanaf het water ben je in staat de fjord vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Het 41-voetmastschip lijkt wanneer je in de haven aan boord gaat misschien imposant, maar wanneer je tussen de enorme ijsbergen in de fjord vaart, dan voel je jezelf ineens maar heel klein! Sommige ijsbergen zijn zo groot dat het met de boot minuten duurt om ze te passeren.

Het mooist is het om een boottocht later op de avond te maken, zeker in de zomer tijdens de middernachtzon. Tijdens het ‘gouden uur’ valt het licht het mooist op de ijsbergen en kleurt de omgeving magisch van wit en blauw naar tinten van oranje en rood, wanneer de middernachtzon erop schijnt.

Wandelen langs de fjord

Wanneer je eenmaal boven de gletsjer hebt gevlogen, is het ook prachtig om de omgeving vanaf de rand van de fjord te bewonderen. Hiervoor neem je het verhoogde pad naar Sermermiut of wandel je over het gemarkeerde Blue Route-pad.

Als je een moment stilstaat en de geluiden uit de omgeving opneemt, zal je het gekraak en gekners van de ijsschoten in de fjord kunnen horen. De Ilulissat IJsfjord zit vol leven.

Nog een paar korte feiten

De totale fjord beslaat een oppervlakte van 66,000 voetbalvelden, is 6 kilometer breed en ongeveer 55 kilometer lang. Deze lengte neemt alleen maar toe de komende jaren, aangezien de verschillende gletsjers zich steeds verder terugtrekken.

De Jakobshavn Isbræ-gletsjer wordt direct gevoed uit de Groenland IJskap en produceert 10% van alle ijsbergen in Groenland.

Je kunt deze fjord bezoeken tijdens een aantal van onze Groenland-reizen.