Ben je op zoek naar een echte Arctische reiservaring? Overweeg dan zeker een bezoek aan het kleurrijke Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Wij geven je een overzicht van de highlights van Nuuk, maar geven je ook tips voor je verblijf, uit eten gaan en welke leuke activiteiten je in en rond Nuuk zoal kunt doen.

Bij Groenland denken de meeste mensen alleen aan sneeuw, ijs en kou. Toch zijn tijdens de zomermaanden aan de kust de temperaturen aangenaam boven nul en de meeste kusten sneeuwvrij. Wel is het gehele binnenland van het eiland bedekt onder ijs, de enorme Groenlandse ijskap, die op vele plekken uitlopers heeft in de vorm van gletsjers.

Hoewel het land officieel behoort tot het koninkrijk Denemarken, heeft Groenland sinds 1979 zelfbestuur. Met een bevolking van ongeveer 57.000 inwoners in heel Groenland, is het ook het dunst bevolkte land ter wereld.

Nuuk

Hoewel Nuuk de hoofdstad is van Groenland, beweren sommige mensen dat deze stad het werkelijke Groenland niet goed weerspiegelt. Ze zeggen dat je dan beter de noordelijker gelegen steden Ilulissat en Sisimiut kunt bezoeken om het echte Arctische landschap te verkennen en de Inuit bevolking te ontmoeten.

Hoewel dit gedeeltelijk waar is, is een bezoek aan Nuuk toch absoluut een aanrader. Nuuk wordt namelijk ook wel ‘de toekomst van Groenland’ genoemd. Het is een sterk groeiende hoofdstad waar allerlei nationaliteiten en culturen samenvloeien. Het is de mix van traditionele Groenlandse cultuur, maar ook moderne kunst en architectuur.

Vanuit Europa is de meest logische route via Kopenhagen. De vluchten met Air Greenland gaan echter niet rechtsreeks naar Nuuk, want je moet dan overstappen op de internationale luchthaven van Kangerlussuaq. Van daaruit neem je een binnenlandse vlucht naar Nuuk.

Vanuit Kopenhagen naar Nuuk moet je rekening houden met ongeveer 5,5 uur reistijd. Zodra je in Nuuk bent aangekomen, is het makkelijk om naar het stadscentrum te gaan. Het is een autoritje van ongeveer 10-15 minuten en er zijn voldoende taxi’s voor het kleine vliegveld.

Hoewel je verblijfplaats in Nuuk een kwestie is van smaak en budget, is het enige viersterrenhotel van de stad aan te bevelen, het Hans Egede Hotel. Het hotel is ook een populair conferentiecentrum, en er zijn ook twee restaurants en een cocktailbar met uitzicht op het schilderachtige met sneeuw bedekte bergen. Het hotel heeft gewone eenpersoonskamers, tweepersoonskamers en appartementen.

Als je een mooi panoramisch uitzicht wilt op de prachtige haven en het fjord van Nuuk, dan is dit hotel de plek waar je wilt verblijven. De kans is ook aanwezig dat je vanuit je hotelkamer een horde speelse Groenlandse walvissen en voorbijdrijvende ijsbergen ziet. Je raam wordt een levend schilderij!

Als je wilt genieten van de Groenlandse keuken, dan kun je het best reserveren bij Sarfalik in het Hans Egede Hotel. Hier kunt u onder andere genieten van grienden en zeehonden, bereid op een zeer verfijnde manier. Het is wat anders dan je gewend bent, maar absoluut de moeite waard als je bereid bent nieuwe ervaringen op te doen.

Ook in het bijzondere gebouw van het Cultureel Centrum van Katuaq, kun je genieten van typisch Groenlands eten. Er zijn in Nuuk ook een aantal restaurantketens en cafés verspreid over het centrum.

Je gaat natuurlijk naar Groenland om cultuur te snuiven en de geweldige natuur te zien. Als je in Nuuk bent, is de kans groot dat je een bezoek wilt brengen aan het plaatselijke kunstmuseum en contact wilt maken met de lokale bevolking om meer te weten te komen over de geschiedenis.

Het Nationaal Museum van Groenland bevindt zich bij de haven in Nuuk. Er zijn gidsen die je rondleiden. Dit museum beschikt over moderne faciliteiten en duizend jaar oude artefacten maken een bezoek tot een onvergetelijke ervaring.

Ook het Nuuk Art Museum behoort tot de highlights van Nuuk en is een bezoek waard. Hier maak je kennis met de kunstobjecten van lokale kunstenaars en de historische kunst van de bevolking, waaronder prachtige, zeer verfijnde met de hand gesneden beeldjes, gemaakt door de Inuit.

Kittat is een bontwerkplaats die gespecialiseerd is in het maken van kostuums en kammiks in traditionele stijl. Natuurlijk is bontkleding in Nederland niet erg gebruikelijk, maar het is prachtig om even binnen te gluren in de kleine flens- en naaikamers. De rekken met de drogende huiden hangen buiten.

Aan de noordrand van de stad, vlakbij de kleine golfbaan, bevindt zich het Institute of Natural Resources. Hier wordt veel onderzoek gedaan naar de natuur en bevinden zich geavanceerde laboratoria. Dit bijzonder vormgegeven gebouw is vooral in het avondlicht geweldig om te fotograferen. Je kan er een rondleiding krijgen, die je via het VVV-kantoor kan boeken.

Hoewel het stadskantoor van Nuuk er aan de buitenzijde niet erg aantrekkelijk uitziet, is het van binnen prachtig en zeker een bezoekje waard. Hier zie je hoe een modern interieur en traditionele gebruiken prachtig kunnen samengaan.

Aqqusinersuaq is een hoofdstraat in Nuuk. Deze weg loopt over een afstand van 1,8 kilometer door Nuuk en loopt door het zakencentrum en je vindt er veel van de belangrijkste highlights van Nuuk, waaronder het Hotel Hans Egede, het Nuuk Rådhus en de Bank of Greenland.

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”. Het is een wijs gezegde en daarom is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan, zodat je optimaal van je winteravontuur kunt genieten. Om warm en droog te blijven, moet je je in laagjes kleden.

Draag de binnenste laag, bij voorkeur wol of zijde, direct op je huid. Deze stoffen ademen en zorgen voor een goede vochtregulatie. De middelste laag bestaat meestal uit een trui of thermisch ondergoed. Deze isoleren en maximaliseren de warmte. En ten slotte beschermt de buitenste laag tegen wind en regen. Vergeet zeker je schoenen niet, want goede, stevige wandelschoenen /-laarzen zijn essentieel voor het ruige terrein van IJsland.

Vanuit de haven vertrekken dagelijks vele tours de prachtige omgeving in. Je kan een boottour boeken door de gehele lengte van de Nuuk Icefjord, waarbij je getuige kan zijn van de Narsap Sermia-gletsjer, een van de vele uitlopers van de enorme Groenlandse ijskap. In de ijsfjord drijven afgebroken ijsbergen richting zee.

Een leuke manier om de stad te verkennen is om een paar e-mountainbikes te huren. Je kunt daarmee ook door de heuvelachtige omgeving van de stad fietsen met heel veel mooie fotomomenten over onder andere de stad.

En wat is er mooier dan paddleboarden tussen de ijsbergen in de Nuuk Icefjord. Met een droogpak, een reddingsvest en communicatieapparatuur kun je op een veilige manier over het ijskoude water peddelen. En als je een plons maakt, dan heb je er in ieder geval een bijzondere ervaring bij! Dit is een geweldige belevenis die je lang zal bijblijven!

Vanuit Nuuk kun je via de Qoornoq-doorgang het plaatsje Kapisillit bezoeken, een afgelegen vissers- en jachtnederzetting. Hier ver weg van de beschaving domineert de natuur. Deze nederzetting werd in 1927 gesticht door twee broers. Vanwege de rijke zeeën groeide deze nederzetting tot wel 61 inwoners. Een bezoek aan dit leuke dorpje geeft goed inzicht in hoe het leven in Groenland buiten de hoofdstad is.

Zoals je ziet hoef je jezelf met deze highlights van Nuuk niet te vervelen. Een bezoek aan Nuuk wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het noordelijker gelegen Ilulissat en de Ilulissat Icefjord. Een mogelijkheid waarbij je zowel Nuuk als Ilullssat bezoekt is de vijfdaagse reis Hoofdstad Nuuk en Ilulissat IJsfjord.