• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Wandeling Leitisvatn/Sørvágsvatn

Het grootste meer op de Faeröer
|

Aan het einde van de landingsbaan van het Faeröers vliegveld ligt het ‘Lake over the Ocean’. Dit prachtige meer ligt bovenop een klif, van waaraf een 30 meter hoge waterval zich in de oceaan stort. Door de optische illusie lijkt het net of het meer boven de oceaan ‘hangt’. Het meer heeft twee verschillende namen: Sørvágsvatn en Leitisvatn, maar de naam is net afhankelijk aan wie je het vraagt.

De wandeling langs Leitisvatn is een absolute bucketlist ervaring, zeker als je aan het einde van het meer de moeite neemt om de kliffen te beklimmen.

Wandeling Sørvágsvatn/Leitisvatn

Met een oppervlakte van 3,4 vierkante kilometer is Leitisvatn het grootste meer op de Faeröer. Langs de doorgaande weg kan je je auto parkeren en langs het meer naar de klif lopen, waar je ook de indrukwekkende waterval Bøsdalafossur vindt.

De wandeling naar Bøsdalafossur is vrij eenvoudig, alhoewel de vaak vermelde tijdsduur van 45 minuten wel erg kort is. Zeker wanneer het flink geregend heeft, is de ondergrond drassig en modderig en kan de route flink langer worden wanneer je kriskrassend langs de oever je weg moet vinden over rotsen en beter begaanbare stukken. Gelukkig is men momenteel bezig met de aanleg van een grindpad, in ieder geval over een deel van de wandelroute.

Tijdens de wandeling van ruim een uur wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten en op een enorme populatie van scholeksters en wulpen. Wanneer je halverwege de route hoger op de heuvel gaat lopen, vind je een beter begaanbaar pad.

Beklim de kliffen

Wanneer je bent aangekomen bij het uiterste zuidwesten van het meer, beklim dan zeker de groene kliffen. Vanaf de top heb je bij helder weer adembenemende uitzichten op de eilanden Streymoy, Koltur, Hestur en Sandoy. Wees echter wel voorzichtig op de top, want het vrijwel altijd vochtige gras is glad en een verkeerde stap kan een 300-meter hoge val naar beneden betekenen.

Bøsdalafossur waterval

Vanaf de klif bij de Bøsdalafossur begrijp je om welke reden dit een uitkijkpost was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij helder weer kijk je kilometers ver de zee op.

 

De enorme basalten rotsformaties die hier liggen doen denken aan een buitenaards landschap en kunnen spekglad zijn.

 

De waterval zelf is het spectaculairst om te bezoeken in het vroege voorjaar, wanneer het smeltwater op zijn hoogtepunt is. Nadeel is dat de ondergrond van de route ernaartoe dan ook het slechtst begaanbaar is.

Tips voor de wandeling

  • Zorg voor goede regenkleding, voldoende drinkwater en eventueel wat te eten.
  • Draag stevige wandelschoenen (liefst halfhoge) want de ondergrond is zeer onregelmatig en kan drassig zijn.
  • Foto- en/of videocamera met goede waterproof bescherming.
  • Wees niet overmoedig voor de ultieme vakantiefoto bovenop een klif.
  • Besef dat gladde fleece- en regenkleding de voornaamste oorzaak zijn van ongelukken bij glijpartijen met toeristen. Om die reden draagt de lokale bevolking altijd wollen kleding.
  • Calculeer voor de gehele wandeling heen en terug zo’n vier uur in, inclusief rusttijd onderweg, beklimmen klif achteraan en foto’s maken.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer / Japan
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Faeröer af te reizen is in de maanden juli en augustus (de zomermaanden), maar ook april t/m juni zijn goede maanden om een reis te maken naar de Faeröer. In deze maanden heb je namelijk te maken met de broedperiode van de vogels. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar de Faeröer heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor de Faeröer heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op de Faeröer
Het weer op de Faeröer is ontzettend onvoorspelbaar en kan dus ieder moment omslaan door het zeeklimaat. In de zomermaanden worden de eilanden vaak omgeven door een mysterieuze mist en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 11 graden. De temperaturen in de winter liggen gemiddeld rond de 3 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Faeröer
Op de Faeröer heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland.
Als reiziger wordt je getrakteerd op een ongerepte en ruige natuur. Ook zijn er veel vogels die zich hier nestelen op de steile rotsachtige kust, waardoor ze onbereikbaar zijn voor de vijand. Op de Faeröer vind je tevens een van ’s werelds kleinste hoofdsteden, Tórshavn. De gezellig hoofdstad die vooral bekend staat om zijn kleurrijke huisjes.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge