Aan het einde van de landingsbaan van het Faeröers vliegveld ligt het ‘Lake over the Ocean’. Dit prachtige meer ligt bovenop een klif, van waaraf een 30 meter hoge waterval zich in de oceaan stort. Door de optische illusie lijkt het net of het meer boven de oceaan ‘hangt’. Het meer heeft twee verschillende namen: Sørvágsvatn en Leitisvatn, maar de naam is net afhankelijk aan wie je het vraagt.

De wandeling langs Leitisvatn is een absolute bucketlist ervaring, zeker als je aan het einde van het meer de moeite neemt om de kliffen te beklimmen.

Wandeling Sørvágsvatn/Leitisvatn

Met een oppervlakte van 3,4 vierkante kilometer is Leitisvatn het grootste meer op de Faeröer. Langs de doorgaande weg kan je je auto parkeren en langs het meer naar de klif lopen, waar je ook de indrukwekkende waterval Bøsdalafossur vindt.

De wandeling naar Bøsdalafossur is vrij eenvoudig, alhoewel de vaak vermelde tijdsduur van 45 minuten wel erg kort is. Zeker wanneer het flink geregend heeft, is de ondergrond drassig en modderig en kan de route flink langer worden wanneer je kriskrassend langs de oever je weg moet vinden over rotsen en beter begaanbare stukken. Gelukkig is men momenteel bezig met de aanleg van een grindpad, in ieder geval over een deel van de wandelroute.

Tijdens de wandeling van ruim een uur wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten en op een enorme populatie van scholeksters en wulpen. Wanneer je halverwege de route hoger op de heuvel gaat lopen, vind je een beter begaanbaar pad.

Beklim de kliffen

Wanneer je bent aangekomen bij het uiterste zuidwesten van het meer, beklim dan zeker de groene kliffen. Vanaf de top heb je bij helder weer adembenemende uitzichten op de eilanden Streymoy, Koltur, Hestur en Sandoy. Wees echter wel voorzichtig op de top, want het vrijwel altijd vochtige gras is glad en een verkeerde stap kan een 300-meter hoge val naar beneden betekenen.

Bøsdalafossur waterval

Vanaf de klif bij de Bøsdalafossur begrijp je om welke reden dit een uitkijkpost was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij helder weer kijk je kilometers ver de zee op.

De enorme basalten rotsformaties die hier liggen doen denken aan een buitenaards landschap en kunnen spekglad zijn.

De waterval zelf is het spectaculairst om te bezoeken in het vroege voorjaar, wanneer het smeltwater op zijn hoogtepunt is. Nadeel is dat de ondergrond van de route ernaartoe dan ook het slechtst begaanbaar is.

Tips voor de wandeling

  • Zorg voor goede regenkleding, voldoende drinkwater en eventueel wat te eten.
  • Draag stevige wandelschoenen (liefst halfhoge) want de ondergrond is zeer onregelmatig en kan drassig zijn.
  • Foto- en/of videocamera met goede waterproof bescherming.
  • Wees niet overmoedig voor de ultieme vakantiefoto bovenop een klif.
  • Besef dat gladde fleece- en regenkleding de voornaamste oorzaak zijn van ongelukken bij glijpartijen met toeristen. Om die reden draagt de lokale bevolking altijd wollen kleding.
  • Calculeer voor de gehele wandeling heen en terug zo’n vier uur in, inclusief rusttijd onderweg, beklimmen klif achteraan en foto’s maken.