• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Sandoy, Skúvoy en Stóra Dímun

3 eilanden van de Faeröer om te bezoeken
|

Sandoy is een zacht glooiend en groen eiland dat deel uitmaakt van de Faeröer eilandengroep. Dit eiland ligt ten zuiden van het hoofdeiland met de hoofdstad, het eiland Streymoy. Het oppervlak van Sandoy schuurde glad door de verschillende ijstijden. De hoogste berg op het eiland is Tindur en is 479 meter hoog. Sandoy is een mooie bestemming voor fietsers en wandelaars vanwege het relatief vlakke terrein. De kliffen langs de westelijke oever bieden een unieke wandelervaring in volmaakte rust en eenzaamheid. De uitzichten over zee zijn adembenemend, zeker door de snelle weersomslagen die hier kunnen plaatsvinden.

Sandoy, wandelparadijs bij uitstek

Vanaf Skopun, de belangrijkste veerbootterminal, kan men een wandelpad naar het westen volgen richting Høvdarhagi om vervolgens verder af te zakken naar het zuiden, naar de baai van Søltuvík.

Het landschap rondom Søltuvík is vrij ongebruikelijk vergeleken met de rest van de landschappen op de Faeröer. De bodem zit bovendien vol met artefacten uit vroegere tijden. Opgravingen duiden op aanwezigheid van bewoners al rond het jaar 900 na Christus.

Hoe idyllisch de omgeving hier ook is op een zomerse dag, de diverse scheepswrakken in de kustwateren duiden op de verraderlijkheid van de zee.

Vanaf Skopun kun je ook de steenhopen volgen richting het zuidoosten naar de rustige vallei Slavansdalur. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de twee meren Norðara en Heimara Hálsavatn. De route gaat verder door het dal langs Sandsvatn, één van de grootste meren, uitgestrekt in de schaduw van de torenhoge rotsen boven het gehucht Traðir.

Sandur is een toepasselijke naam voor het weelderige en groene dorpje, gelegen in de buurt van een breed zandstrand met de enige zandduinen op de Faeröer. Het hele eiland dankt zijn naam aan dit dorp. Het VVV-kantoor ligt in het centrum. Hier kan men informatie over het eiland verkrijgen en ook rondleidingen krijgen.

Vanuit het plaatsje Magn vaart de veerboot naar het eiland Skúvoy. De Viking hoofdman Sigmundur Brestisson, die het christendom naar de Faeröer bracht rond 1000 na Christus, is begraven op Skúvoy. Hij woonde op het eiland en de sages vertellen dat hij van een klif in zee sprong om aan een aanval van Viking krijgers te ontsnappen.

Skúvoy is bekend om zijn vogelkliffen aan de westzijde van het eiland. Deze kliffen rijzen loodrecht uit de zee en nog altijd worden door de lokale jagers vogels en eieren verzameld door aan lange touwen langs de kliffen te bungelen. Het is een traditie die al eeuwen zo plaatsvindt.

De weg naar de oostelijke dorpen van Sandoy scheert langs de hoge kliffen en geeft een uitzicht op de baai en het dorp van Sandur, en vervolgens het binnenland indraait door een vallei. Hier liggen enorme rotsblokken verspreid over het landschap de zijn achtergebleven toen de gletsjers zich terugtrokken na de ijstijd.

Aan het begin van het dal is er een zijweg naar het dorp Skarvanes. Deze smalle weg brengt je in de buurt van de twee meren, Stóravatn en Lítlavatn, en uit het dorp heeft men een prachtig uitzicht over Skúvoy en de twee eilanden van Dímun.

Nadat je de omweg naar Skarvanes hebt gemaakt, kun je terugkeren naar de hoofdweg en deze volgen tot deze zich splitst. Een weg leidt tot Skálavík, de andere tot Húsavík. De dorpen zijn gelegen aan weerszijden van de kaap van Skálhøvdi. Skálavík ligt in een brede en vruchtbare vallei en vanaf hier kan men naar het noorden naar Núpsdalur. Als je op zoek bent naar stilte en eenzaamheid is het mogelijk om te verblijven in Norðasti Hagi een huis van de boerderij Dalsgarður, in Skálavík. De boer kan voor eten zorgen van zijn eigen bedrijf.

Van Húsavík leidt de weg naar Dalur, het meest zuidelijke dorp van het eiland. De smalle weg leidt langs de steile kliffen, waar beneden de altijd woeste zee inbeukt op de rotsen.

Interesse in een reis langs een van deze eilanden?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Alaska / Argentinië / Canada / Chili / Faeröer / Groenland / IJsland / Spitsbergen / Zuidpool / Japan
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Faeröer af te reizen is in de maanden juli en augustus (de zomermaanden), maar ook april t/m juni zijn goede maanden om een reis te maken naar de Faeröer. In deze maanden heb je namelijk te maken met de broedperiode van de vogels. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar de Faeröer heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor de Faeröer heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op de Faeröer
Het weer op de Faeröer is ontzettend onvoorspelbaar en kan dus ieder moment omslaan door het zeeklimaat. In de zomermaanden worden de eilanden vaak omgeven door een mysterieuze mist en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 11 graden. De temperaturen in de winter liggen gemiddeld rond de 3 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Faeröer
Op de Faeröer heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland.
Als reiziger wordt je getrakteerd op een ongerepte en ruige natuur. Ook zijn er veel vogels die zich hier nestelen op de steile rotsachtige kust, waardoor ze onbereikbaar zijn voor de vijand. Op de Faeröer vind je tevens een van ’s werelds kleinste hoofdsteden, Tórshavn. De gezellig hoofdstad die vooral bekend staat om zijn kleurrijke huisjes.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge