Kirkjubøargarður, Faeröers voor Erf van Kirkjubøur, staat ook wel bekend als ‘de boerderij van de koning’. Het is één van de oudste nog steeds bewoonde houten huizen ter wereld, zo niet de oudste.
Kirkjubøur is het meest zuidelijke dorp op Streymoy op de Faeröer en de belangrijkste historische plek van het land, naast de boerderij van de koning. Sinds 1550 woont de familie Patursson in het huis, dat eveneens als museum gebruikt word.
De oude boerderij van Kirkjubøur dateert uit de 11e eeuw en ligt op een klein half uurtje rijden van Torshavn. Het was de bisschoppelijke residentie en het seminarie van het bisdom van de Faeröer, vanaf ongeveer het jaar 1100. De legende vertelt dat de boerderij is opgetrokken uit drijfhout dat afkomstig is uit Noorwegen. Aangezien er op de Faeröer zelf vrijwel geen hout te vinden is, is hout dus een zeer waardevol materiaal.
De boerderij grenst aan het kerkhof van de St. Olav’s kerk. Achter Kirkjubøargarður vind je de ruïne van de Magnus Kathedraal.
De opbouw van Kirkjubøargarður
Het oudste deel van de boerderij is een zogenaamde ‘royk stova’ (de melkstal of rookkamer). Een ander voorbeeld is de loft stovan (de loftkamer). Men veronderstelt dat bisschop Erlendur hier de “Schapenbrief” schreef in het jaar 1298. Dit is het oudste document dat bekend is in de geschiedenis van de Faeröer. Het document gaat over de wetgeving met betrekking tot de schapenfokkerij in de Faeröer. De stóra stovan, de grote kamer, is gebouwd in een veel latere periode, in 1772.
Ondanks dat de boerderij een museum is, wordt deze bewoond door de 17e generatie van de Patursson familie, die het pand in 1550 betrok. Kort na de reformatie in de Faeröer in 1538, werd al het onroerend goed dat in bezit was van de Katholieke Kerk in beslag genomen door de koning van Denemarken. Dit was ongeveer de helft van al het grondgebied in de Faeröer. Sindsdien huurt de familie de boerderij van de overheid, die eigenaar is.
De boerderij heeft een veestapel van schapen, runderen en een aantal paarden. Het is mogelijk om er een kopje koffie te drinken of om vers schapenvlees en rundvlees direct van de boer te kopen.