• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Het pittoreske Gjógv

Gjógv - rotskloof - dankt zijn naam aan een 200 meter lange met zeewater gevulde rotskloof die vanaf het dorp naar zee leidt
|

Gjógv, uitgesproken als [tʃɛkv], betekent letterlijk ‘kloof’. Het dorpje in het uiterste noordoosten van het Faeröerse eiland Eysturoy is vernoemd naar de 200 meter lange kloof die naast het dorp naar de zee loopt. Deze kloof wordt van oudsher gebruikt als natuurlijke haven.

Geschiedenis van Gjógv

In de geschriften werd Gjógv voor het eerst genoemd in 1584, maar waarschijnlijk was er al veel eerder sprake van een samenlevingsgemeenschap die leefde van de visserij.

Het dorp had op zijn hoogtepunt, rond 1950, 210 inwoners. Toen waren er maar liefst 13 vissersboten actief die afkomstig waren uit Gjógv. De bevolking heeft de afgelopen 60 jaar een sterke daling ondergaan en tegenwoordig zijn er nog slechts 52 inwoners.

In 1982 werd er een fabriek opgericht die prefab betonelementen fabriceerde. In deze fabriek werken zes mensen. De werkgelegenheid in het dorp wordt verder gecreëerd door het guesthouse en de camping, maar de meeste bewoners werken elders buiten het dorp.

Bezienswaardigheden in Gjógv

Bezoekers van het dorp komen vooral af op de schilderachtige omgeving en de mooie wandelmogelijkheden in en om het dorp. Het dorp herbergt mooie historische pandjes, zoals de kerk, het gemeenschapshuis en de mooi gekleurde huisjes.

Het schoolgebouw is van historische waarde en dateert uit 1884. Het werd gebouwd uit keien en ooit gebruikt als schoolgebouw voor 50 leerlingen. Tegenwoordig zijn er nog slechts drie leerlingen uit Gjógv, die elders onderwijs volgen. De oude dorpszaal herbergt nu een gemeenschapshuis na een opknapbeurt in 1986.

De huizen in Gjógv hebben de kleurrijke bouwstijl van de Faeröer, en zijn rood, wit en groen gekleurd. Door de grote bevolkingsafname staat ​​ongeveer de helft van de huizen leeg.

Het kleine dorpskerkje dateert uit 1929. Vanuit de traditie werden kerkjes altijd nabij de kust gebouwd (net zoals in IJsland), zodat de vissers konden bidden voor een veilige vaart alvorens zij de zee opgingen. Bij het kerkje staat een herdenkingsbeeld ter herinnering aan de gesneuvelde vissers.

Hoewel het dorp geen supermarkt heeft, is er wel een postkantoortje (in een woonhuis) dat vijf dagen per week zowel ’s morgens als ’s middags een half uurtje open is. Voor boodschappen moet je naar het nabijgelegen dorpje Eiði.

De haven van Gjógv

Het dorpje heeft een van de beste natuurlijke havens in heel de Faeröer. Om veilig aan te meren voor de getijden moeten de vissersboten wel de helling worden opgetrokken.

Het haventje is een absolute highlight voor fotografen die maar wat graag een unieke foto willen schieten van de kloof. De immer inbeukende golven op de met algen begroeide rotsen zijn bijzonder fotogeniek, zeker met mysterieuze mistbanken op de achtergrond.

Omgeving

Rondom het dorp zijn er een aantal hoge bergen, waaronder de Slættaratindur, met een hoogte van 882 meter, en de Gráfelli met 857 meter. De vallei van Ambadalur ligt net ten noordwesten van Gjógv. Vlak voor de kust bij Ambadalur ligt de hoogste vrijstaande zeestapel in de Faeröer te vinden. Deze basaltformatie heeft een verbluffende hoogte van 188 meter!

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Faeröer af te reizen is in de maanden juli en augustus (de zomermaanden), maar ook april t/m juni zijn goede maanden om een reis te maken naar de Faeröer. In deze maanden heb je namelijk te maken met de broedperiode van de vogels. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar de Faeröer heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor de Faeröer heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op de Faeröer
Het weer op de Faeröer is ontzettend onvoorspelbaar en kan dus ieder moment omslaan door het zeeklimaat. In de zomermaanden worden de eilanden vaak omgeven door een mysterieuze mist en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 11 graden. De temperaturen in de winter liggen gemiddeld rond de 3 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Faeröer
Op de Faeröer heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland.
Als reiziger wordt je getrakteerd op een ongerepte en ruige natuur. Ook zijn er veel vogels die zich hier nestelen op de steile rotsachtige kust, waardoor ze onbereikbaar zijn voor de vijand. Op de Faeröer vind je tevens een van ’s werelds kleinste hoofdsteden, Tórshavn. De gezellig hoofdstad die vooral bekend staat om zijn kleurrijke huisjes.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge