De berg Slættaratindur ligt in het noorden van het Faeröerse eiland Eysturoy en is de hoogste berg van de hele eilandengroep. De berg heeft een hoogte van 880 meter en is gelegen tussen de dorpen Eiði, Gjógv en Funningur. Het dorpje Funningur ligt aan de voet van de berg.

De naam betekent letterlijk “platte top”, aangezien de bergtop niet helemaal in een punt loopt. De berg kan in een tijdsbestek van ongeveer vier uur worden beklommen. Hoewel de wandelroutes vrij steil zijn, hoef je niet over bijzonder technische klimvaardigheden te beschikken om de bergtop te kunnen bereiken.

Zeker wanneer je de berg bij helder weer beklimt, heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over het hele archipel van de Faeröer. Slættaratindur is een van de tien bergen op de Faeröer met een hoogte van meer dan 800 meter boven zeeniveau. De bergtop Gráfelli is de tweede hoogste bergpiek met een hoogte van 856 meter. Deze top ligt net ten noordoosten van Slættaratindur.

Beklimming Slættaratindur en midzomernachtzon

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar en de traditie is om op deze dag de Slættaratindur te beklimmen om vanaf de top de zon onder te zien gaan en weer te zien opkomen. Op 21 juni duurt dat slechts een paar uur.

Er zijn twee punten om de beklimming van de berg te beginnen. De eerste mogelijkheid is om te starten vanuit Gjógv, waarbij je ongeveer vier uur moet wandelen. De tweede is vanuit Eiðisskarð en dan duurt de wandeling ongeveer een uur.

Als de hoogste berg van het land heeft de berg Slættaratindur een aantrekkingskracht op zowel jong als oud, locals en toeristen.

Guiness Book of World Records

Volgens het Guinness Book of World Records is Slættaratindur het punt met de langste zichtlijn ter wereld. Vanaf de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland 5500 kilometer verderop, kan men onder de optimale omstandigheden de Slættaratindur zien, “vanwege de lichtbuigende effecten van atmosferische breking.”