Het wordt soms “de enige brug over de Noord-Atlantische Oceaan” genoemd, het is de brug op de Faeröer eilanden die het smalle stuk zee, het Sundini kanaal, overspant tussen het eiland Eysturoy en het grootste eiland Streymoy.
Omdat het kanaal zo smal is, vormt zich bij de getijdenwisseling een sterke stroming die indrukwekkende draaikolken veroorzaakt langs de voeten van de brug. Het is een fascinerend schouwspel, maar we kunnen je verzekeren: zodra je je hoofd afwendt naar de rest van het eiland Eysturoy, dan ben je direct afgeleid. Het eiland is ronduit schitterend!
In dit blog gaan we in op de oude cultuur van het eiland, de natuur en wat je zoal kan verwachten van een bezoek aan Eysturoy.
Slættaratindur, de hoogste berg van Eysturoy
De berg Slættaratindur steekt met een hoogte van 882 meter als een baken boven de eilandengroep uit. Het is de hoogste berg van de hele Faeröer en gelegen op Eysturoy. De top is eenvoudig bereikbaar langs de oostelijke rand. Het uitzicht is absoluut adembenemend, aangezien je vanaf daar de hele Faeröer eilandengroep kunt overzien, van het eiland Viðoy in het noorden tot Suðuroy in het uiterste zuiden van de eilandengroep.
De weg die onder deze berg langs loopt, verbindt twee van de mooiste dorpjes in de Faeröer. Het dorpje Eiði ligt aan de rand van een vlakke landengte en biedt een adembenemend uitzicht naar beneden over de fjord. In Eiði is er een mooi erfgoedmuseum. Dit museum is een gerenoveerde boerderij die veel curiositeiten uit de oudheid van de Faeröer tentoonstelt.
Aan het andere uiteinde van de bergweg ligt Gjógv, een ander prachtig dorpje om te bezoeken. Tussen de twee dorpjes reis je door een idyllisch landschap omringd door zeekusten. Vanuit Gjógv kun je prachtig wandelen over de groene heuvels naar Ambadalur, dat ten noordwesten van Gjógv ligt. Vanaf hier heb je mooie uitzichten over rotsachtige kustlijn met steile kliffen. Met een hoogte van 188 meter vind je hier ook de hoogste klif van de Faeröer.
De afdaling naar het oude Vikingdorpje Funningur en de tour langs het diepe fjord van Funningsfjørður naar Elduvík, zijn een indrukwekkende ervaring. Hier zie je de enorme verscheidenheid van het Faeröerse landschap.
De regio rond het plaatsje Oyndarfjørður is een prachtig wandelgebied. Van de leukste bezienswaardigheid moet je op de hoogte zijn: de schommelende rotsen, die in zee liggen.
Rinkusteinar, ofwel de schommelende stenen, zijn twee grote rotsblokken net voor de kust, die zachtjes schommelen onder invloed van de getijdenstromen. De reden waarom deze stenen zo schommelen is een raadsel. Op het eiland leeft de legende dat een oude tovenaar in Oyndarfjørður met een spreuk twee piratenschepen in rotsblokken veranderde, twee rotsen die nooit meer rust zouden vinden en voor altijd zouden blijven schommelen.
Midden in het dorp vind je nog een prachtige kerk om te bezichtigen. Het is een van de mooiste kerken uit de 19e eeuw op de Faeröer.
Fuglafjørður aan de vogelfjord
Fuglafjørður is met ruim 1500 inwoners de vijfde grootste stad van de Faeröer. De naam betekent letterlijk ‘vogelfjord’. De haven is een levendig centrum waar lokale en internationale schepen een gezellige drukte geven. Om de haven heen vind je talloze bedrijven en winkels.
Het culturele leven Fuglafjørður vindt grotendeels plaats in de schouwburg, waar theaterproducties, concerten, gala’s en conferenties worden georganiseerd.
De omliggende regio is prima geschikt voor buitenactiviteiten, zoals wandelen. Zo kun je een mooie route wandelen naar het nabijgelegen dorp Hellur.
Het iets zuidoostelijker gelegen dorp Leirvík biedt mooie uitzichten op de ten oosten gelegen eilanden Kalsoy en Borðoy. Archeologische opgravingen in de regio hebben de overblijfselen blootgelegd van een 1000 jaar oude Viking-boerderij bij Toftanes in Leirvík.
Regio Gøta
De drie dorpen Syðrugøta, Gøtugjógv en Norðragøta liggen in het gebied van Gøta, aan de brede fjord Gøtuvík. Dit historische gebied was ooit de thuisbasis van de beroemde viking Tróndur í Gøtu, die van oudsher wordt beschouwd als een zeer slimme man.
Hij verdedigde de oude Vikingwegen tegen de Noorse koning en de Faeröerse Sigmundur Brestisson. Zij wilden de bevolking bekeren tot het Christendom, maar hij wist dat lange tijd te voorkomen. De ruïnes van zijn boerderij zijn te vinden in Gøta en het museum Blásastova geeft inzicht in hoe men tijdens de afgelopen eeuwen heeft geleefd op de Faeröer.
De dorpen Syðrugøta, Gøtugjógv en Norðragøta rondom de lange en goed beschermde fjord van Skálafjørður, groeien langzaam samen tot een van de belangrijkste stedelijke gebieden van de Faeröer. Aan de oostelijke zijde van de fjord ligt het pittoreske dorpje Nes, met een oud houten kerkje, maar ook de mooie, moderne kerk Fríðrikskirkjan en een historisch plein.
Het dorp Strendur ligt bij de ingang van het fjord. In dit zeer vruchtbare landbouwgebied ligt ook de spinfabriek Snældan, waar het grootste deel van de Faeröerse wol wordt verwerkt.
Strendur heeft ook een gezellig gemeenschapshuis, waar tijdens de zomers speciale Faeröerse avonden worden georganiseerd voor toeristen in de zomer.
Samenvattend is Eysturoy een schitterend eiland om te bezoeken. Het eiland is rijk aan cultuur, beschikt over prachtige uitgestrekte groene heuvels en diepe fjorden. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en prachtige routes afleggen tussen gezellige, kleine woongemeenschappen. Dit wandelaarsparadijs met een schat van oude Vikingcultuur zijn een vakantiebestemming om zeker op je bucketlist te plaatsen.