Een rondreis door Patagonië staat garant voor avontuur en veel natuurlijke highlights. Uitgestrekte woestijnen en zoutvlaktes, de torenhoge bergtoppen van de Andes en prachtige pampa’s zijn nog maar enkele voorbeelden van de talloze schitterende landschappen die je tijdens een reis naar Patagonië zult doorkruisen.

Niet alleen reis je door dit deel van Zuid-Amerika voor de variatie in natuur, ook heeft het zuiden van het continent een heerlijk relaxte cultuur, maar wel met een vleugje vurig Spaans temperament. En dat maakt een reiservaring in Patagonië zo speciaal: het combineert de fascinerende natuur met de heerlijk authentieke Zuid-Amerikaanse cultuur tot een onvergetelijke ervaring.

Over Patagonië zelf

Patagonië beslaat een groot deel van Zuid-Amerika en ligt ten zuiden van de Río Colorado, een rivier die zo’n 500 kilometer onder Buenos Aires ontspringt en het continent voor een groot deel doorkruist naar de Stille Oceaan. Het hele gebied beslaat zowel Argentinië als Chili helemaal tot in het uiterste zuiden bij de Straat van Magellaan.

Voor Patagonië zijn nooit duidelijke grenzen afgesproken en volgens sommigen maakt ook Vuurland deel uit van het gebied. Over de herkomst van de naam is echter geen twijfel. De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan was de eerste Europeaan die het gebied bezocht in 1520. Hij noemde het gebied “Patagão”. Pigafetta, de persoon die Magellaan’s ervaringen op schrift stelde, meldde in zijn verslag dat men daar reusachtige mensen aantrof met grote voeten. Daarom wordt verondersteld dat Patagonië zoiets betekent als ‘Land van grote voeten’.

In totaal, dus verdeeld over zowel het grondgebied van Chili als van Argentinie, beslaat Patagonië een oppervlakte van meer dan een miljoen vierkante kilometer. En zeker als je nagaat dat er in dit gigantische gebied gemiddeld twee inwoners per vierkante kilometer wonen, kun je nagaan wat voor een eindeloze wildernis je betreedt als je een rondreis door Patagonië maakt.

Rondreis door Patagonië: highlights en bezienswaardigheden

Wanneer je een reis door Patagonië maakt, is er een waslijst aan highlights en andere hoogtepunten (soms letterlijk) om te bezoeken. Natuurlijk ligt het eraan wat je wilt zien tijdens je reis. Sommige mensen willen liever de Zuid-Amerikaanse cultuur ontdekken, terwijl anderen gletsjers, watervallen en de torenhoge Andes willen ervaren. Of wellicht wil je zelf het liefst een combinatie van beide.

Hoe dan ook, onderstaand vind je een aantal bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis door Patagonië kunt bezoeken.

Torres del Paine Nationaal Park

Torres del Paine is een nationaal park, gelegen in het zuiden van Chili. Hier vind je gigantische gletsjers, torenhoge rotsen, enorme, knalblauwe gletsjermeren en hier voel je je (ook letterlijk) ‘on top of the world’. Eén van de bezienswaardigheden in het park zijn de iconische granieten rotsen van Torres del Paine.