Argentinië is een enorm land en heeft veel verschillende landschapsvormen die variëren van ijzige toendra tot hooggebergte of regenwoud. Binnen de Argentijnse cultuur speelt natuur dan ook een belangrijke rol. De Argentijnse regering investeert dan ook flink om deze uiteenlopende natuurlijke schoonheid te conserveren. 

Dat heeft erin geresulteerd dat er inmiddels 37 nationale parken zijn met in totaal een oppervlakte van bijna 40.000 vierkante kilometer, bijna zo groot als Nederland.

De nationale parken in Argentinië strekken zich uit van het tropische noorden tot in de Patagonische wildernis in het zuiden en bieden een schat aan natuurschoon. In dit artikel zetten we de top drie van natuurreservaten in Argentinië voor je op een rijtje.

Tierra del Fuego

Tierra del Fuego Nationaal Park ligt in het uiterste zuiden, vlakbij Ushuaia, en is het oudste natuurreservaat in Argentinië. Het park trekt jaarlijks veel toeristen die de torenhoge bergtoppen, de watervallen en gletsjers komen bewonderen.

Dit park is zonder twijfel een van de mooiste nationale parken in Argentinië. Met een oppervlakte van 1.560 vierkante kilometer wildernis, beslaat het grofweg een deel van het Beagle-kanaal tot net over de Chileense grens. Wanneer je met een georganiseerde tour het park in trekt, kan het – afhankelijk van de route – dat je diverse keren de grens moet oversteken tussen Argentinië en Chili.

Er zijn tal van wandelpaden door het schilderachtige landschap. Een van de meest spectaculaire is Senda Costera. Deze maakt deel uit van de kustwandelroute van Ensenada Bay naar Lago Roca. Hier kun je veel soorten flora en fauna spotten, zoals guanacos en Andescondors.

Een andere optie is om met El Tren del fin del Mundo het park te bezichtigen. Deze historische treinroute voert voor een deel door het prachtige park. Nog een andere mogelijkheid is om het park te bekijken vanaf het water, waarbij je onder andere langs Glacier Alley vaart, een stuk van het park waar diverse gletsjers op een rij liggen. Bekijk deze video voor een impressie van het park.