De kust van Finland heeft de grootste archipel ter wereld. Oude houten steden, vuurtorens, historische landhuizen en kerken. In de regio bevinden zich een aantal UNESCO-Werelderfgoed locaties.

De belangrijkste kenmerken van dit prachtige gebied zijn de relaxte levensstijl en de sterke maritieme cultuur.

Åland Eilanden

De autonome Finse provincie Åland is gelegen in de Oostzee, aan de zuidkant van de Botnische Golf tussen Zweden en Finland. Het archipel bestaat uit ongeveer 6500 eilanden, waarvan er maar 60 zijn bewoond. Åland heeft zijn eigen belastingstelsel, postzegel, eigen postzegel en een eigen vlag. De officiële en enige taal die op het eiland gesproken wordt is Zweeds. Door de vele bruggen en veerboten is het gemakkelijk om van het ene eiland naar het andere eiland te komen. Åland is een perfecte bestemming om te fietsen of wandelen.

Kustroutes

In de regio lopen verschillende kustroutes. Tijdens deze routes kom je langs schitterende landschappen en prachtige uitzichten.

De Archipel-route
Deze route komt langs de prachtige natuurlijke en culturele landschappen van het Finse Archipel. De route is 250 kilometer lang en kom je 12 bruggen, 9 veerboten en idyllische archipel eilandjes. De route kan worden afgelegd met de auto, maar je kunt er ook voor kiezen om te fietsen of wandelen.

De kust route
Deze 200 kilometer lange kustroute gaat langs de Finse kust en door de prachtige kustgebieden. Deze fietsroute gaat over kleine landweggetjes die goed zijn onderhouden. Onderweg kom je de archipelveerboot tegen die tussen Hanko en Kasnäs vaart.

St. Olav Waterway
Deze historische Noordse Pelgrimroute loopt vanaf de kathedraal in Turku door Åland naar Zweden en voert over de voetsporen van de oude pilgrims. deze route is zo’n 1200 kilometer.

Unesco Werelderfgoedlijst

In regio van de Finse Eilanden zijn een aantal plekken die je kunt bezoeken die een plekje hebben bemachtigd op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Kvarken Archipelago

De Hoge kust (Zweden) en het Kvarken Archipel (Finland) bevinden zich in de Botnische Golf. Het Kvarken Archipel bestaat uit zo’n 6500 eilandjes. Door het continue stijgen van de zee komt het land, wat eerder naar beneden werd gedrukt door een gletsjer, nu krachtig omhoog. Waardoor de eilanden zich samen gaan voegen, de schiereilanden worden groter en de baaimeren evolueren zich tot moerassen of turfvennen. De laatste ijsterugtrekking was zo’n 9600 jaar geleden, sinds dat moment is het land zo’n 285 meter omhoog is gekomen.

Geodetische boog van Struve

De Struve-boog is een driehoeksmeetpunten en strekt zich uit van Hammerfest in Noorwegen tot de Zwarte Zee. Oorspronkelijk bestond de boog uit 258 driehoeken met 265 hoofdstationpunten. Dit was allemaal onderdeel van het onderzoek dat tussen 1816 en 1855 werd gedaan door astronoom Friedrich Georg Wilhelm Struve. Mede door het onderzoek kon de exacte grootte en vorm van de planeet worden vastgesteld. De Struve-boog loopt door 10 landen en is ruim 2.820 kilometer.