Het klimaat wat in Finland heerst is een gematigd landklimaat, waarbij de zomers warmers zijn en de winter koud. Vooral de warme stroom op de Atlantische Oceaan en de zuidwestelijke wind die overheerst hebben invloed op het klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van -2 graden in het noorden tot 5 graden in het zuiden.

Zomer

Aan de kust van Finland heerst een zeeklimaat. De westkust van Finland behoort wel tot een van de zonnigste gebieden van Noord-Europa. De temperaturen kunnen in half juli hier oplopen tot de 20 graden.

Winter

De winters in Finland kenmerken zich door sneeuw. De zon laat zich in de winterse maanden niet veel zien. Vooral in december is de zonkracht zeer laag, hierdoor zakken de temperaturen in de winter flink. Temperatuur van -30 graden zijn in de poolnachten niet gek. In de winter staat er meestal weinig wind en is de luchtvochtigheid laag, hierdoor is het in Finland goed uit te houden in de kou.

Ga je op reis naar Lapland, dan heb je te maken met een toendraklimaat met extreme vorstperiodes, de zomer duurt in dit deel van Finland ook twee maanden korter dan in de rest van het land. De winter begint hier rond half oktober en dan kan ook de eerste sneeuw al gaan vallen. In Lapland krijg je in de winter wel te maken met extreem koude temperaturen, zo is de gemiddelde temperatuur in januari -20 graden.

In Finland is het weer voor een groot deel voorspelbaar. Zo weet je wanneer je in de winter naar Finland reist dat er gegarandeerd sneeuw ligt, maar ook dat het koud is. De zomers bieden lange dagen en er komt veel zonneschijn voor. Onweer komt bijna niet voor in Finland, eigenlijk maar een paar dagen per jaar. Er is over algemeen is er weinig wind in Finland en loopt de windkracht een paar keer per jaar op tot stormachtige snelheden.

Neerslag

Hoe verder je naar het noorden reist, hoe minder neerslag er valt. In het verre noorden valt bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 370 mm regen, terwijl in de zuidelijke kuststreek en het oostelijke binnenland gemiddeld zo’n 650 mm regen valt.