• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat Finland

Een landklimaat
|

Het klimaat wat in Finland heerst is een gematigd landklimaat, waarbij de zomers warmers zijn en de winter koud. Vooral de warme stroom op de Atlantische Oceaan en de zuidwestelijke wind die overheerst hebben invloed op het klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van -2 graden in het noorden tot 5 graden in het zuiden.

Kijken we naar de zomers in Finland, de dagen worden langer en het kan warm zijn. De maanden juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar, waarbij de temperatuur in het zuiden van Finland kan oplopen tot 21 graden en in het noorden tegen de 17 graden. In het zuidoosten van Finland zijn de temperaturen in de zomermaanden het hoogst.

 

Aan de kust van Finland heerst een zeeklimaat. De westkust van Finland behoort wel tot een van de zonnigste gebieden van Noord-Europa. De temperaturen kunnen in half juli hier oplopen tot de 20 graden.

 

Ga je op reis naar Lapland, dan heb je te maken met een toendraklimaat met extreme vorstperiodes, de zomer duurt in dit deel van Finland ook twee maanden korter dan in de rest van het land. De winter begint hier rond half oktober en dan kan ook de eerste sneeuw al gaan vallen. In Lapland krijg je in de winter wel te maken met extreem koude temperaturen, zo is de gemiddelde temperatuur in januari -20 graden.

 

In Finland is het weer voor een groot deel voorspelbaar. Zo weet je wanneer je in de winter naar Finland reist dat er gegarandeerd sneeuw ligt, maar ook dat het koud is. De zomers bieden lange dagen en er komt veel zonneschijn voor. Onweer komt bijna niet voor in Finland, eigenlijk maar een paar dagen per jaar. Er is over algemeen is er weinig wind in Finland en loopt de windkracht een paar keer per jaar op tot stormachtige snelheden.

Neerslag

Hoe verder je naar het noorden reist, hoe minder neerslag er valt. In het verre noorden valt bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 370 mm regen, terwijl in de zuidelijke kuststreek en het oostelijke binnenland gemiddeld zo’n 650 mm regen valt.

Winter

De winters in Finland kenmerken zich door sneeuw. De zon laat zich in de winterse maanden niet veel zien. Vooral in december is de zonkracht zeer laag, hierdoor zakken de temperaturen in de winter flink. Temperatuur van -30 graden zijn in de poolnachten niet gek. In de winter staat er meestal weinig wind en is de luchtvochtigheid laag, hierdoor is het in Finland goed uit te houden in de kou.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Het klimaat wat in Finland heerst is een gematigd klimaat, de zomers zijn warm en de winter zijn koud. De winters in Finland kenmeren zich door sneeuw. De zon laat zich niet veel zien in de winter. Lees hier meer over het weer en klimaat in Finland
In Finland heb je te maken met tijdsverschil. Het is in Finland 1 uur later dan in Nederland.
Alle seizoenen in Finland hebben iets moois te bieden. In de winter kun je in het noorden van het land genieten van het noorderlicht en in de zomer schijnt de middernachtzon. De vele meren en bossen bieden verschillende activiteiten.
De beste reistijd is de maand maart en de maanden juli tot en met augustus. Wil je graag Lapland gaan verkennen dan zijn hier de maanden eind februari en begin maart hier het meest geschikt voor. Lees hier meer over de beste reistijd van Finland
Voor een reis naar Finland dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Finland

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge