De provincie Streymoyar omvat het grootste en dichtstbevolkte eiland Streymoy en de kleine eilanden Koltur, Hestur en Nólsoy. Samen met het eiland Eysturoy vormt Streymoy het centrum van de Faeröer eilanden waaronder de hoofdstad Tórshavn hoort.

Naast Tórshavn hebben ook de steden Kirkjubøur, Saksun, Vestmanna en Tjørnuvík veel te bieden qua bezienswaardigheden. Kirkjubøur is het culturele en religieuze centrum van de middeleeuwen op de Faeröer en een bezoek waard. Deze geschiedenis is zichtbaar in de overblijfselen van de onafgemaakte middeleeuwse Magnus kathedraal die gedekt is de krachten van de natuur tegen te houden. Nog een populaire plek om te bezoeken is de berg Sornfelli die door veel mensen beklommen word om de middernachtzon te bekijken tijdens de midzomernachten.

KOLTUR

Ten westen van Streymoy en ten noorden van Hestur ligt het eiland Koltur met een oppervlakte van 2,5 km². De hoogste berg op dit eiland is de Uppi á Oyggi ofwel Kolturshamar van 477 meter die de noordelijke punt van het eiland beslaat. Koltur heeft geen reguliere veerdienst met een van de andere Faeröer eilanden en is alleen te bezoeken per helikopter van Atlantic Airways vanaf het vliegveld Vágar.

HESTUR

Ook ten westen gelegen van Streymoy en ten zuiden van Koltur ligt het eiland Hestur, wat “paard” betekent in het Faeröers. Hestur heeft vier bergen op het eiland: Nakkur van 296 meter, Múlin van 421 meter, Eggjarrók van 421 meter en de Álvastakkur van 125 meter. Het noorden van Hestur bestaat uit een heidelandschap met vier kleine meren en op het zuidelijkste punt Haelur staat een vuurtoren. De enige bewoonde plaats op het eiland heet ook Hestur en telde 37 inwoners in 2017.

NÓLSOY

Nólsoy is een prachtig eiland in de provincie Streymoyar en is tevens de naam van het enige dorp op het eiland. Het eiland is te bereiken per boot vanuit de bedrijvige haven van de hoofdstad Tórshavn. Het dorp bestaat uit kleine knusse huisjes die dicht bij elkaar geplaatst zijn om beschutting te bieden voor de hevige winterstormen. Het landschap op dit eiland heeft aan de ene kant een berg met een karakteristieke groen en weelderige uitstraling. Aan de andere kant bestaat het uit verticale vogel kliffen waaronder enorme grotten en tunnels zijn ontstaan waar met een bootje doorheen gevaren wordt met mooi weer.