Naast het enorm uitgestrekte vaste land behoren nog twee exotische eilanden in de Grote Oceaan tot het grondgebied van Chili. De Pacifische eilanden: Juan Fernández en Paaseiland. Het eiland Juan Fernández ligt op 670 km uit de Chileense kust, het legendarische Paaseiland op een beduidend langere afstand van 3000 km verwijderd van Chili.

Paaseiland heet ook wel Rapa Nui en is een van de meest geïsoleerde eilanden van de Pacifische Oceaan. De bevolking op het tropische eiland bestaat uit geëmigreerde Chilenen en inheemse Paaseilanders, die afstammelingen zijn van het volk dat hier de reusachtige en mysterieuze beelden gebouwd hebben. Wie, waarom en hoe deze beelden gebouwd zijn was aanleiding voor decennia lange discussies en theorieën waar hedendaags van de Paaseilandse cultuur nog steeds veel onopgelost is.

Het steile en vulkanische eiland Juan Fernández oftwel ‘Robinson Crusoë-eiland‘ is qua klimaat en natuur gelijk aan de Centrale Vallei van Chili en bekend geworden door de avonturen van de 17e-eeuwse Engelse zeeman Alexander Selkirk. Hij werd hier als straf aan land gezet en heeft zich gedurende 4 jaar in leven weten te houden voordat hij door een passerend schip gered werd. Over dit verhaal werd uiteindelijk een het beroemde boek ‘Robinson Crusoë’ geschreven door Daniel Defoe. Beide eilanden zijn tot nationale parken verklaart daarmede de unieke flora van Juan Fernández tot een van de Wereld Biosfeer Reservaten behoort. Verder kunnen de eilanden alleen bereikt worden per vliegtuig vanuit Santiago en zijn de vluchten en verblijf verhoudingsgewijs ontzettend duur.