De sub-Antarctische eilanden liggen direct boven de oceanografische grens van de zogenaamde Antarctische Convergentie. Ze vallen buiten de werkingssfeer van het Antarctisch Verdrag. Desalniettemin worden ze wel aangedaan tijdens de Antarctica expeditiecruises.

De sub-Antarctische eilanden bestaan uit meerdere eilandgroepen (archipels). Iedere archipel heeft zijn eigen unieke karakter en landschappen. Daarnaast is het klimaat over het algemeen een stuk milder dan in het koudste continent op aarde, Antarctica. Ook is de flora en fauna aanzienlijk anders, en logischerwijs is er veel meer flora aanwezig.

De eilanden die onder de bekendere sub-Antarctische eilanden behoren zijn de Snaren, de Auckland eilanden, Campbell- en Elephant-eiland, Macquarie eiland, Falkland eilanden, South Gerogia en de Zuidelijke Sandwicheilanden, maar ook de Zuidelijke Orkney-, de Chatham-, Sandwich-, Bounty- en Antipodes-eilanden.

Alle archipels maken deel uit van een ander overzees gebiedsdeel. Daardoor behoren 5 van deze eilandgroepen bij Nieuw-Zeeland, namelijk: de Snaren, Auckland eilanden, Campbell eiland, Antipoden- en de Bounty-eilanden. Macquarie eiland behoort onder het bestuur van Tasmanië, Gemenebest van Australië.

Onder het Brits bestuur vallen Elephant eiland, Zuid-Georgië, Zuidelijke Sandwich- en de Zuidelijke Orkney-eilanden. Maar ook de Falkland eilanden (ofwel Islas Malvinas) vormen een Brits overzees gebiedsdeel. Dit desondanks het feit dat de eilanden in de Argentijnse Zee liggen ten oosten van zuidelijk Argentinië en daarmede door Argentinië geclaimd is.