Met deze reis ga je op expeditiecruise naar Antarctica, je vaart onder andere langs de Falkland eilanden, South Georgia en Antarctic Peninsula. Voor natuurliefhebbers de perfecte droomreis die de laatste echte wildernissen op aarde verkent. Je komt langs gebieden van ongetemde, ruige schoonheid en een ontzettend bijzonder gevarieerde biodiversiteit.
Laatste wildernissen op aarde
Je vaart met de m/v Hondius of de m/v Ortelius richting Antarctica en aan boord is de reisleiding Engelstalig. Tijdens dag 8 t/m 11 bezoek je onder andere de volgende plaatsen:
Prion Island – Prion Island is één van de hoogtepunten van de expeditie als het mogelijk is om te bezoeken. Hier zijn broedende grote albatrossen te spotten en volwassen dieren die hun partner van de vorige jaren begroet (het eiland is echter gesloten voor bezoekers tijdens het begin van het broedseizoen tussen 20 november en 7 januari).
Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour – Deze plekken hebben de grootste koningspinguïn kolonies van South Georgia. Ook Antarctische pelsrobben zijn hier in de grootste aantallen ter wereld te vinden. December en januari zijn de maanden waarin miljoenen pelsrobben op South Georgia te vinden zijn. Gedurende deze tijd waken de mannetjes over de bevallende vrouwtjes en is het verstandig om op te letten waar je loopt en je rustig te houden tijdens een strandwandeling.
Fortuna Bay – Bij Fortuna Bay zijn een groot aantal koningspinguïns en zeehonden te vinden. Voornamelijk op de vlakte van de Fortuna-gletsjer. Er bestaat een kans om de laatste etappe van Shackleton’s route te volgen. Deze heet de Stromness en ging naar een verlaten walvisvaarders nederzetting. Je komt daarbij langs de Shackleton-waterval en snijdt over de bergpas met moerassig terrein.
Grytviken – Grytviken is een verlaten Noorse walvisvaarders station waar koningspinguïns door de straten lopen en zeeolifanten hun intrek hebben genomen. Hier is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het walvisvaart- en natuurmuseum en/of het nabijgelegen graf van Shackleton.
Dag 1: Puerto Madryn – Argentijnse zandstranden
In de middag ga je in de haven van Puerto Madryn aan boord van het schip, waarna de voorsteven zich richt op de Falkland eilanden. De Golfo de Nuevo is bekend vanwege de zuidkapers, walvissen die hier frequent voorkomen en er is daarom een goede kans om deze te zien wanneer we naar de open oceaan varen.
Dag 2-3: Zeevogels spotten
Hoewel op open zee, zal er zelden een saai moment zijn; vele soorten zeevogels volgen het schip op haar zuidoostelijke koers; albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes.
Dag 4: Falkland eilanden (Islas Malvinas)
De Falkland Islands (Malvinas) bieden een grote variëteit aan dieren die, wanneer voorzichtig, goed te benaderen zijn. De eilanden bieden niet alleen voor vogelliefhebber, maar ook voor natuurliefhebbers in het algemeen een enorme natuurpracht en een breed scala aan bijzondere diersoorten.
Helaas zijn de eilanden bij het grote publiek vrij onbekend, en worden ze vaak slechts geassocieerd met de oorlog tussen Argentinië en Groot-Brittannië in 1982. Er komen niet alleen veel bijzondere vogelsoorten voor op de Falklands, ook veel zeezoogdierensoorten, zoals de dolfijn van Peale en de kortsnuitdolfijn, worden vaak gezien in de kustwateren rondom de eilanden.
Het reisprogramma zou er als volgt uit kunnen zien:
Steeple Jason – Bij goede weersomstandigheden landen we een op het niet vaak bezochte Steeple Jason Island, waar zich de grootste wenkbrauwalbatros kolonie ter wereld bevindt (ong. 113.000 broedparen).
Carcass Island – Hoewel de wat vreemde naam misschien anders doet vermoeden is dit eiland geheel knaagdiervrij waardoor er vele interessante vogelsoorten voorkomen. Zo zijn er broedende magelhaen- en ezelspinguïns te zien maar ook talrijke steltlopers en andere trekvogels. Er leven ook een aantal endemische soorten op Carcass Island, zoals Cobbs winterkoning (Cobb’s Wren) en de zwarte wipstaart (Tussack bird).
Saunders Island – Op Saunders Island vinden we ook wenkbrauwalbatrossen en kunnen we de onhandige landingspogingen van deze vogels observeren wanneer ze terugkomen in de kolonie. Tevens broeden op dit eiland blauwoogaalscholvers en 4 pinguïn soorten; koningspinguïns, magelhaenpinguïns, ezelspinguïns en rotspinguïns.
Dag 5: Port Stanley
De hoofdstad van de Falklands heeft zo’n 2100 inwoners. We kunnen deze charmante stad op eigen initiatief verkennen en er de cultuur van de Falkland Islands ervaren. Het is een mengeling van Zuid-Amerikaanse gebruiken en Victoriaanse charme, met kleurrijke huizen, goed onderhouden tuinen en Engelse pubs.
In de omgeving van Stanley zijn meerdere gestrande zeilschepen uit het begin van de vorige eeuw te zien. Het zijn stille getuigen van de ontberingen van de 19e-eeuwse zeilers die Kaap Hoorn probeerden te ronden. Het kleine maar erg interessante museum is zeker een bezoek waard, het biedt een tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje, vanaf de eerste dagen van de kolonisatie tot aan de Falkland-oorlog van 1982. Toegang tot het museum is inbegrepen.
Dag 6-7: Antarctische Convergentie
Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over. Zodra we deze oceanografische overgangszone bereiken en kan de watertemperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels aan: grote aantallen albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.
Dag 8-11: Antarctische vaart
South Georgia komt in zicht. Denk eraan: de weersomstandigheden in deze omgeving kunnen extreem en uitdagend zijn en bepalen daardoor voor een groot deel het programma.
Gebieden die we mogelijk aandoen zijn:
Prion Island – Eén van de mogelijke hoogtepunten van de expeditie. Op dit eiland zijn broedende grote albatrossen te zien en soms ook volwassen dieren die hun partner van voorgaande jaren weer begroeten (let op: het eiland is gesloten voor bezoekers gedurende het begin van het broedseizoen, van 20 november tot 7 januari).
Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour – Hier bevinden zich niet alleen de grootste koningspinguïn kolonies van South Georgia, ook herbergen de stranden hier de grootste aantallen zuidelijke zeeolifanten ter wereld. Het is een ongelooflijk spektakel zo’n 4 ton zware zeeolifantenstier te zien vechten om zijn harem te bewaken, terwijl tientallen vrouwtjes net bevallen zijn of op het punt staan dit te doen. De stranden liggen in de paartijd afgeladen vol met zeeolifanten!
Fortuna Bay – Een prachtige vlakte van de Fortuna-gletsjer herbergt een groot aantal koningspinguïns en zeehonden. Hier heb je misschien ook de kans om de laatste etappe van Shackleton’s route naar het verlaten walvisvaarders nederzetting, Stromness te volgen. Dit pad snijdt over de bergpas voorbij de Shackleton-waterval en aangezien het terrein gedeeltelijk moerassig is, moet je voorbereid zijn om een paar kleine beekjes over te steken.
Grytviken – In dit verlaten Noorse walvisvaarders station, waar nu koningspinguïns door de straten lopen en waar zeeolifanten hun intrek hebben genomen, kunnen we een bezoek brengen we aan het walvisvaart- en natuurmuseum en het nabijgelegen graf van Shackleton.
In de middag van dag 11 gaan we, afhankelijk van de omstandigheden, zuidwaarts richting de South Orkney Islands.
Dag 12: Zuidwaarts
Op dit moment komen we onderweg zee-ijs tegen en hebben we bij de rand van het ijs kans om hoog Antarctische vogelsoorten te spotten zoals de zuidpooljagers en sneeuwstormvogels.
Dag 13: South Orkneys
Als de weersomstandigheden meezitten is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het ‘Orcadas’ station, een Argentijnse basis op Laurie Island waar we een rondleiding krijgen. Daarnaast biedt de omgeving indrukwekkende gletsjers om te bezichtigen. Als het niet lukt om te landen door het weer is er de mogelijkheid om Shingle Cove op Signy Island te bezoeken.
Dag 14 en 15: Laatste stuk naar Antarctica
We passeren reusachtige ijsbergen en mogelijk ook vinvissen, terwijl we richting het zuiden varen. Er is ook een zeer goede kans op het zien van Antarctische stormvogels. Afhankelijk van de omstandigheden streven we ernaar om de middag van dag 15 met de activiteiten te beginnen.
Dag 16 – 18: Fantastisch Antarctica
Wanneer het de ijssituatie het toelaat varen we door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea in. Hier is het verschijnen van enorme plateau ijsbergen het teken dat we de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt hebben. Een mogelijke landingsplaats hier is Brown Bluff, waar we voet kunnen zetten op het Antarctische continent.
Wanneer de zee-ijs condities ongunstig zijn om de Weddell Sea vanuit het westen binnen te kunnen komen, dan varen we richting Elephant Island en vandaar via de Bransfield Strait, tussen de South Shetlands en het Antarctic Peninsula door.
De vulkanische South Shetland Islands zijn erg winderig en vaak gehuld in nevel en mist, maar ze bieden een aantal subtiele genoegens. Zo is er een grote variëteit aan flora (mossen, korstmossen en bloeiende grassen) en fauna, zoals ezelspinguïns, kinbandpinguïns en zuidelijke reuzenstormvogels.
Op Half Moon Island bevindt zich een grote kinbandpinguïn kolonie en er liggen vaak Weddell zeehonden op de kust, in de buurt van het meestal onbemande Argentijnse station ‘Camara.’
Deception Island is een zogenaamde subductie krater, die via een nauwe opening met de zee verbonden is waardoor er een natuurlijke haven is gevormd voor schepen. Het schip waagt zich via de spectaculaire Neptune’s Bellow in de krater. Hier vinden we in een vulkanisch maanlandschap een verlaten walvisvaarders station, duizenden Kaapse duiven, veel kelpmeeuwen, Grote jagers en zuidpoolsternen.
Dag 19 – 20: Terug naar huis
Het hangt af van de weersverwachting en de zee condities op de Drake Passage wanneer de boot vertrekt vanuit Antarctica. Deze dagen vertrekken we terug noordwaarts richting de Drake Passage. Hier komen we weer de fantastische soorten zeevogels tegen en varen we langs de schitterende landschappen terug naar het vaste land.
Dag 21: Einde van de wereld (reis)
Na de ontzettend bijzondere dagen op zee in Antarctica is er een einde gekomen aan de reis. Deze eindigt tevens in Ushuaia, Argentinië. Het is mogelijk om je reis te verlengen en de indrukwekkende Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en/of Chili te gaan verkennen.
- Alle maaltijden aan boord tijdens de reis, inclusief snacks, koffie en thee
- Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
- Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door een ervaren expeditie team
- Gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen
- Groepstransfer van het schip naar het vliegveld in Ushuaia (direct na ontscheping)
- Bagage transfer naar het schip op de dag van vertrek, in Ushuaia
- Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
- Uitgebreide informatie materialen voor vertrek
- Alle aangeboden activiteiten zoals aangegeven bij de reis zijn gratis (m.u.v. duiken)
- Eventuele reis- en annuleringsverzekeringen
- Transfers naar het schip in Ushuaia
- Vluchten
- Maaltijden aan wal
- Paspoort- en visumkosten
- Overige persoonlijke kosten
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord
- Arrangementen voor – en na de reis aan boord
- Aankomst en vertrek belastingen
De vanafprijs voor deze expeditiecruise Laatste wildernissen op aarde gaat vanaf € 12.550 per persoon. Prijzen kunnen per schip en data enigszins verschillen, vraag naar de exacte prijzen.
Prijs per huttype 2024/2025
4-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €12.550
4-persoonshut met patrijspoort (compleet): prijs op aanvraag
3-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €15.250
3-persoonshut met patrijspoort (compleet): €prijs op aanvraag
2-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €15250
2-persoonshut met patrijspoort (compleet): prijs op aanvraag
2-persoonshut met raam (gedeeld): €15.950
2-persoonshut met raam (compleet): prijs op aanvraag
2-persoonshut Deluxe met raam (gedeeld): €17.000
2-persoonshut Deluxe met raam (compleet): prijs op aanvraag
2-persoons Superior-hut met raam (gedeeld): €18.200
2-persoons Superior-hut met raam (compleet): prijs op aanvraag
Vertrekdata 2024/2025:
M/V Ortelius
- 10-12 t/m 29-12, 2024
M/V Plancius
- 18-10 t/m 07-11, 2024
- 06-12 t/m 25-12, 2024
- 16-01 t/m 03-02, 2025
M/V Hondius
- 17-12 t/m 04-01, 2024/2025
- 04-01 t/m 22-0, 2025
Boeken bij Creating Stories?
Onze specialisten staan voor je klaarAltijd persoonlijk contact met een specialist
Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.
Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat
Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.
Niet gebonden aan vaste data
Bij Creating Stories ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten. Indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.
Contact Argentinië
Heb je een vraag? We helpen je graag verderPersoonlijk contact
+31(0)10 7144453
Wij zijn bereikbaar op:
ma t/m vrij 09.00 – 17.00
Bezoek alleen op afspraak tijdens kantooruren
Liever mailen? info@creatingstories.nl
Veelgestelde vragen
Meer vragenInschrijven nieuwsbrief
Laat je inspireren door verhalen, informatie en aanbiedingen
Wil je regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen boordevol leuke, leerzame en vooral actuele informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!