Duik in de lokale keuken Lapland, waar de gerechten net zo lekker zijn als de noordelijke lucht! Hier draait het om eenvoudige, smaakvolle gerechten rechtstreeks uit de natuur. Van bospaddestoelen tot arctische bessen. De keuken is perfect afgestemd op het noordelijke klimaat: van gerookte vis tot gedroogd rendier. Of je na een dag in de wildernis snakt naar een warme stoofpot of een keer eland wilt proberen, de lokale keuken Lapland heeft voor elk wat wils.

Lokale keuken Noorwegen

De nadruk ligt op vis in de Noorse keuken. Vroeger exporteerde Noorwegen voornamelijk gedroogde kabeljauw, tegenwoordig vooral zalm en arctische kabeljauw. Seizoensgebonden gerechten zijn populair; van lamsmaaltijden in de lente tot makreel in de zomer. In de winter vind je veel schaal- en schelpdieren en garnalen op het menu terug.

Ben je gek op zoet? Noorse wafels zijn een must tijdens je rondreis door Noorwegen, volgens de Noren is het altijd tijd voor een wafel.

Meer over de lokale keuken Lapland en Noorwegen lees je op deze inspiratiepagina terug.

Lokale keuken Zweden

De Zweedse keuken staat bekend om lokale smaken en gerechten. Streekproducten als haring, bessen, wild en paddenstoelen worden veel gebruikt. Door de lange, donkere winters zijn gedroogd rendiervlees en ingemaakte groenten populair.

De Fika is een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur en vindt plaats tussen 10:00 en 15:00 uur. Een Fika is als een sociale koffiepauze. Diverse lekkernijen zoals kanelbullar (kaneelbroodjes) en kladdkaka (chocoladecake) worden samen met koffie, thee of sap geserveerd.

Meer over de lokale keuken Lapland en Zweden lees je op deze inspiratiepagina terug.

Lokale keuken Finland

De Finse keuken zit vol natuur: wild, vis, bessen en bospaddenstoelen worden veel gegeten.

De Finse keuken heeft veel invloeden uit de Scandinavische en Russische keuken. Typische Finse gerechten zijn onder andere Karjalanpiirakka, een traditioneel rijstepasteitje, Lohikeitto, een romige zalmsoep, Leipäjuusto, een in de oven gebakken kaas en Kaalilaatikko, een stoofschotel van witte kool en gehakt.

Meer over de lokale keuken Lapland en Finland lees je op deze inspiratiepagina terug.