In de Finse keuken wordt veel gebruik gemaakt van de lokale producten uit de natuur. Zo zijn de Finse keuken wild, vis, bessen, bospaddenstoelen en roggebrood populair.

Over het algemeen is de Finse keuken niet bekend bij heel veel mensen. De Finse keuken heeft invloeden uit de Scandinavische en Russische keuken.

Typische Finse gerechten

Hoewel de Finse keuken niet heel bekend is, zijn er wel een aantal typische Finse gerechten. Een aantal gerechten lichtten we uit:

Karjanlanpiirakka

Karjalanpiirakka is een traditioneel Fins rijstepappasteitje. Tegenwoordig word het gemaakt van een  dunne rogge basis en rijstvulling. Daarbij wordt vaak munavoi (mengsel van een geprakte hardgekookte eieren en gesmolten boter) gegeten.

In de jaren 1600-1700 werd Karjalanpiirakka, ook wel Karelische taarten geïntroduceerd in Oost-Finland. De traditionele basis van deze taartjes werd gemaakt van roggemeel. In sommige delen maken ze gebruiken ze voor de basis een mengsel van roggemeel en tarwemeel om het koken te verbeteren.

Lohikeitto

Een romige zalmsoep met aardappel, dille en prei. Dit gerecht wordt niet alleen in Finland gegeten, maar ook in de andere Scandinavische landen. De soep wordt warm geserveerd. Er is alleen enige discussie of melk moet worden gebruikt voor het recept. De melk kan vervangen worden door room. Maak je wel gebruik van melk dan moet dit volle melk zijn.

Leipäjuusto

Dit is een soort kaas die in de oven wordt gebakken. Je zou het kunnen vergelijken met halloumi. De kaas wordt over het algemeen gemaakt van koemelk, maar het is ook mogelijk om te maken van geiten- of zelfs rendiermelk. De Leipäjuusto wordt gegeten met kruipbramenjam.

Kaalilaatikko

Kaaliaatikko is een Finse stoofschotel gemaakt van witte kool en gehakt. De stoofschotel wordt samen met cranberry’s gegeten. Het is mogelijk om dit gerecht een paar dagen van te voren te maken, de kaalilaatikko smaakt namelijk alleen maar lekkerder wanneer je deze opwarmt.