Lapland ligt in het Hoge Noorden. Noord-Noorwegen, Noord-Zweden en Noord-Finland zijn per vliegtuig het eenvoudigst te bereiken. Heb je langer de tijd, dan is het natuurlijk ook mogelijk om zelf naar Lapland te rijden, of de veerboot of trein te nemen. Let wel: het grootste deel van de winter is Lapland bedekt onder een dikke laag sneeuw. Lees hier alles over bereikbaarheid en vervoer Lapland.

Met het vliegtuig naar Lapland

Vanaf Schiphol vertrekken vluchten naar verschillende bestemmingen in Lapland. Het belangrijkste vliegveld van Noorwegen is Gardermoen, gelegen ten noorden van Oslo. Er gaan geen directe vluchten naar Lapland, meestal vlieg je via Oslo. De meeste vluchten naar Zweeds Lapland gaan via het grootste vliegveld van het land, Arlanda vlakbij de hoofdstad Stockholm. De vluchten worden uitgevoerd door SAS, KLM of Norwegian. De belangrijkste vliegvelden in Finland zijn Helsinki Vantaa, Turku en Tampere. Ook naar Fins Lapland reis je met een tussenstop.

Met eigen vervoer naar Lapland

Het is ook mogelijk om vanuit Nederland naar Lapland te rijden. Er zijn verschillende mogelijkheden: met de boot vanuit Duitsland, vanuit Duitsland via Denemarken en vanuit Denemarken. Wil je niet met de veerboot naar Lapland reizen, dan is het ook mogelijk om vanuit Nederland of België naar Lapland te rijden. Deze route gaat via de Öresundbrug. Meer over de bereikbaarheid van Noorwegen, Zweden en Finland lees je op de individuele pagina’s terug.

Vervoer in Lapland

In Lapland is het een stuk rustiger op de weg dan in Nederland, files of verkeersopstoppingen komen veel minder voor dan in Nederland. Snelwegen zoals in Nederland zijn bijna niet te vinden in Lapland, behalve in de gebieden rondom de grote steden. Houd tijdens het rijden rekening met overstekend wild. Rendieren en elanden maken meer dan eens ook gebruik van de wegen. Neem de borden waar een eland of rendier op staat dan ook serieus. Over het algemeen steken deze dieren in de vroege ochtend of aan het begin van de avond over, maar blijf ook overdag alert.

In Lapland dien je ten alle tijde zichtbaar te zijn. Je moet dus altijd je dimlicht aan hebben wanneer je rijdt.

In de wintermaanden zijn de winterbanden verplicht, dit geldt ook voor auto’s met buitenlandse kentekens. Rijd je met spijkerbanden dan mag dit alleen tussen de maanden oktober en april. Let wel op: niet op alle plekken zijn spijkerbanden toegestaan.