Noorwegen, gelegen in Noord-Europa, grenst aan Zweden, Finland en ver in het noorden zelf een stukje aan Rusland. Het land bereiken kan per vliegtuig of met eigen vervoer (met of zonder een overtocht per veerboot).
Met eigen vervoer en de veerboot
Met de veerboot naar Noorwegen is zeker een aanrader, het is een ervaring op zich en bij vertrek, onderweg en aankomst heb je mooi uitzichten. Mocht je de veerboot van of naar Oslo nemen, let dan met name op de schitterende omgeving van het Oslofjord.
Vanuit Denemarken gaan vanuit drie verschillende plaatsen veerboten naar Noorwegen (Hirthals, Frederikshavn en Kopenhagen). In Duitsland kan je vanuit Kiel de veerboot naar Noorwegen nemen.
Denemarken:
Vanuit Denemarken zijn de volgende overtochten naar Noorwegen mogelijk:
- Hirtshals – Stavanger (Noorwegen) – Bergen:
De overtocht naar Stavanger duurt 10 uur en 30 minuten (met overnachtingop de veerboot). De veerboot vaart 7 keer per week. Wil je verder reizen naar Bergen dan duurt de totale overtocht 16 uur en 30 minuten. - Hirtshals – Langesund
Deze overtocht duurt 4 uur en 30 minuten. De veerboot vaart 7 keer per week. - Hirtshals – Kristiansand
Je hebt twee mogelijkheden om vanuit Hirtshals naar Kristiansand te varen. Bij de eerste mogelijkheid duurt de overtocht 2 uur en 15 minuten en vaart 3 keer per week. Bij de andere mogelijkheid duurt de overtocht 3 uur en 15 minuten en vaart 14 keer per week. - Hirtshals – Larvik
Deze overtocht duurt 3 uur en 45 minuten. De veerboot vaart 7 keer per week. - Kopenhagen – Oslo
Deze overtocht duurt 17 uur en 15 minuten (met overnachting. De veerboot vaart 7 keer per week.
Een overtocht vanuit Kopenhagen is een minder gangbare overtocht als je vanuit Nederland naar Noorwegen reist.
Hirtshals is ook de plaats waar vandaan de Smyril Line naar de Faeröer Eilanden en IJsland vertrekt.
Vanuit Duitsland:
- Kiel – Oslo
De overtocht duurt 20 uur (met overnachting op de veerboot). De veerboot vaart 7 keer per week.
- Kiel – Götenborg (Zweden)
Deze overtocht duurt 14 uur en 30 minuten (met overnachting op de veerboot). De veerboot vaart 7 keer per week.
De overtocht van Kiel naar Oslo is een populaire overtocht. De overtocht met de veerboot duurt ongeveer 20 uur. Je vertrekt in de middag vanuit Kiel en in de ochtend kom je aan in Oslo. Vanuit Kiel kan je ook de veerboot naar Götenborg in Zweden nemen. Je stapt in de avond op de veerboot en komt de volgende ochtend aan in Götenborg. Je hebt dan nog voldoende tijd om naar de eerste bestemming in Noorwegen te rijden. Binnen 3,5 uur ben je in Oslo. Een overnachting in Oslo is echter wel aan te raden.
Een overtocht vanuit Kopenhagen is een minder gangbare overtocht als je vanuit Nederland naar Noorwegen reist.
Hirtshals is ook de plaats waar vandaan de Smyril Line naar de Faeröer Eilanden en IJsland vertrekt.
Met eigen vervoer zonder de veerboot
Wil je liever geen veerboot nemen dan is het ook mogelijk om vanuit Nederland naar Noorwegen te rijden. De afstand tussen Utrecht en Oslo is 1.506 km. Door de aanleg van de Øresundburg tussen Kopenhagen (Denemarken) en Mälmo (Zweden) is het mogelijk om naar Noorwegen te rijden zonder gebruik te maken van een veerboot. De Øresundburg is 16 km lang, waarvan 3,5 km tunnel is. Om de brug over te gaan, dien je tol te betalen.
Met het vliegtuig
Vanaf Schiphol vertrekken vluchten naar verschillende bestemmingen in Noorwegen (Oslo, Bergen, Ålesund en Stavanger). Het belangrijkste vliegveld van Noorwegen is Gardermoen, gelegen ten noorden van Oslo. Een vlucht naar Noorwegen duurt tussen de anderhalf en twee uur. De vluchten worden uitgevoerd door KLM, Norwegian Air of SAS. Gaat je reis naar het noorden van Noorwegen, dan is daar geen directe vlucht voor vanuit Nederland, hiervoor geldt eigenlijk altijd dat je een tussenstop hebt op een van de bovenstaande luchthavens. Meestal is dit Oslo. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Norwegian Air of SAS.
Vervoer in Noorwegen zelf
Het wegennetwerk in Noorwegen verkeert in goede staat. De wegen worden goed onderhouden. De bouw of het onderhouden van wegen, bruggen en tunnels betalen ze in Noorwegen met de tolheffingen. De tolwegen in Noorwegen werken vrijwel allemaal automatisch, iedereen die over een tolweg rijdt moet tol betalen. Hierbij maakt het niet uit welk land je komt. De hoofdwegen worden aangegeven met een E, dit zijn Europese wegen. Naast de hoofdwegen zijn er in het land ook veel schilderachtige wegen, deze wegen met vaak schitterende uitzichten vind je vooral in Fjord-Noorwegen, de bergen en Noord-Noorwegen. Snelwegen zoals in Nederland zijn bijna niet te vinden in Noorwegen, behalve in het gebied rondom Oslo.
Zorg ervoor dat je in Noorwegen altijd je dimlicht aan hebt staan. Dit geldt ook wanneer het een mooie lichte dag is. De maximale snelheid in Noorwegen buiten de bebouwde kom in 80 km per uur. Binnen de bebouwde kom of in de dorp- of stadscentra is de maximale snelheid 30 of 50 km per uur, dit staat aangegeven in de plaats zelf. Op de snelwegen, die bijvoorbeeld rondom Oslo liggen, is de maximale snelheid 100 km per uur. Rijd je met een zwaar voertuig, bijvoorbeeld een auto met caravan, dan is de maximale snelheid altijd 80 km per uur. Heeft je caravan of aanhanger zelf geen remmen dan is de maximale snelheid altijd 60 km per uur. Binnen de bebouwde kom geldt natuurlijk de maximale snelheid van 30 of 50 km per uur.