Aan zomeractiviteiten in Groenland denken de meeste mensen niet eens. Ze hebben het idee dat het er altijd koud is en dat er 365 dagen per jaar sneeuw valt. Gelukkig weten wij wel beter en genieten wij van de prachtige natuur die Groenland te bieden heeft.

Hoewel Groenland natuurlijk een groot deel van het jaar wit is, heeft het ook een andere kant: het kan er weelderig groen zijn, met prachtige arctische bloemenweiden en vol leven! Met de volgende ​​8 zomeractiviteiten die je op eigen houtje kan doen, krijg je een echt Groenlands zomergevoel.

8 zomeractiviteiten in Groenland

Zomeractiviteiten in Groenland zijn er genoeg. Het grootste deel van de enorme kustlijn is bijzonder geschikt om te wandelen, alleen de infrastructuur om er te komen ontbreekt vaak. Met name bij de bewoonde gebieden zijn er mooie mogelijkheden om de natuur in te trekken en te genieten van de omgeving.

1. Fietsen naar Russell Glacier in Kangerlussuaq

Kangerlussuaq is een relatief grote plaats voor Groenlandse begrippen. En ook een gemiddelde juli-temperatuur van 11 graden is op zich niet verkeerd om lekker op een mountainbike te stappen. Op nog geen 25 kilometer afstand ligt de Russell Glacier, de enige gletsjer in Groenland waar een weg naartoe loopt, die ook daadwerkelijk tot aan de voet van de gletsjer loopt.

Onderweg zie je veel wildlife. In de omgeving van Kangerlussuaq komen namelijk veel muskusossen voor, maar ook poolvossen en kariboes. In Kangerlussuaq kun je fietsen huren.

2. Beklim Ukkusissat Mountain in Nuuk

De kusten van Groenland staan bekend als wandelparadijs. Groenland is een wandelaarsparadijs. In Nuuk zegt men dat je geen echte ‘Nuummioq’ bent, totdat je Ukkusissat hebt beklommen, die net buiten het stadscentrum ligt.

Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende fjorden. Belangrijk: wanneer je deze berg voor het eerst beklimt is het om veiligheidsredenen aan te raden om dit te doen onder begeleiding van iemand die de route kent.

3. Kajakken in Sermilik bij de Tasiusaq schapenboerderij

In Zuid-Groenland zijn er tijdens de zomer ideale omstandigheden om optimaal te genieten van de natuur, zowel te voet als per kajak. Tasiusaq is een afgelegen plaats waar slechts twee schapenboeren wonen. Hier is alles zó groen dat je jezelf op de set van Lord of the Rings waant.

De indrukwekkende Sermilik fjord met gigantische blauwe en witkleurige ijsbergen afkomstig van de nabijgelegen gletsjer is het schilderachtige decor.

4. Wandelen over de Arctic Circle Trail in Kangerlussuaq

Voor de mensen die meer ervaring hebben met zelfstandig wandelen is de Arctic Circle Trail een geweldige solo wandeltocht. Dit verborgen juweel verbindt Kangerlussuaq met het stadje Sisimiut. De 160 kilometer lange wandelroute voert door uitgestrekte toendralandschappen, door smalle valleien, over lage bergpassen, langs grote diepe meren.

Je loopt in 7-11 dagen van het binnenland naar de kust, waarbij je onderweg kampeert onder de sterrenhemel. Langs de route zijn ook blokhutten om te overnachten, maar aangezien ze niet van tevoren kunnen worden gereserveerd, kun je beter een tent meenemen.

5. Wandelen rond de Ilulissat ijsfjord

De Ilulissat ijsfjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Deze noordelijke plek is een schitterend natuurlijk monument. Een zelfstandige wandeling naar de Ilulissat ijsfjord is een geweldige ervaring.

Wandel de Blue Route voor een prachtig uitzicht over deze ijsfjord. En het mooie is, deze wandeling kun je het hele jaar door doen.

6. Wandelen net buiten Tasiilaq

Aan de oostkust van Groenland zijn er bijzonder veel wandelmogelijkheden. Een vrij eenvoudige wandelroute is die van Qaqqartivakajik, een heuvel vlak buiten Tasiilaq, een stad met 2.000 inwoners. Het wandelen van de route is zelfs eenvoudiger dan het uitspreken van de naam.

Vanuit Tasiilaq volgt je de bergrug tot aan de eerste top. Van daaruit heb je al een prachtig uitzicht, vooral over de Kong Oskars haven van Tasiilaq. Vanaf daar wandel je verder via het zadel van de berg naar de volgende top, van waaraf je een uitzicht hebt over de Arctische Oceaan. Hoewel de wandelroute eenvoudig is en je gewoon een pad volgt, is het altijd verstandig een kaartje mee te nemen om je goed te kunnen oriënteren.

7. Vissen op Arctische zalm in Maniitsoq

Groenland beschikt over een eindeloze kustlijn met bijzonder veel goede visstekken. De vele rivieren, fjorden en meren rondom Maniitsoq bieden een uitgelezen kans om op Arctische zalm (arctic char) te vissen. De beste tijd van het jaar op te vliegvissen op arctic char is in de maanden juli en augustus. Vergeet niet om een visvergunning aan te vragen.

8. Bessen plukken op de toendra

Bessen plukken is naast vissen en een hondensledetocht natuurlijk een van de ultieme bezigheden om de Groenlandse cultuur te kunnen beleven. Het is de activiteit waar de lokale bevolking naar uitkijkt in de late zomer: het verzamelen van kruiden en bessen in de prachtige natuur van Groenland. Bessen plukken en natuurlijk opsmullen behoort natuurlijk tot de ultieme zomeractiviteiten in Groenland.

Hoe heerlijk is het om de frisse, schone lucht diep in te ademen terwijl je lekker in de natuur bezig bent!