De Arctic Circle Trail is een 160 kilometer lange wandelroute aan de westkust van Groenland. Het pad loopt tussen Kangerlussuaq, dat gelegen is aan de bijzonder diepe Kangerlussuaqen fjord, en Sisimiut, dat direct aan de westkust van Groenland ligt.

Deze wandelroute is alleen geschikt voor gevorderde wandelaars, die zichzelf goed weten te redden in de wildernis. Hoewel er onderweg blokhutten verspreid staan langs de route, is het altijd verstandig kampeerspullen mee te nemen, aangezien deze hutten niet van tevoren kunnen worden gereserveerd.

Wanneer je de route loopt, besef je aan hoeveel stress je dagelijks blootstaat. Hier ben je een met de natuur en dompel je jezelf onder in een andere wereld, bijna surrealistisch.

De Arctic Circle Trail loopt door lage toendrabegroeiing, langs de zijkanten van bergen en een schitterende regio waar de liefhebbers van wildernis en uitgestrekte natuur hun hart kunnen ophalen.

Terug naar de natuur op de Arctic Circle Trail

De Arctic Circle Trail is een adembenemende uitgestrektheid van het achterland van Groenland. De lage arctische vegetatie en dichter bij de kust, waar de route omhoog loopt, gaat de route langs de zijkanten van de bergen. Schone riviertjes en beken bieden mogelijkheid om de dorst te lessen.

Onderweg kom je regelmatig kleine, eenvoudige hutten tegen. Ze zijn het enige bewijs dat hier reeds eerder mensen zijn geweest. De meeste wandelaars kiezen er echter voor om in hun tent te overnachten of zelfs in de open lucht, om nog meer in contact te zijn met de geweldige natuur van Groenland.

De Arctic Circle Trail is nog een van de plekken op aarde waar je niets meer van de drukke maatschappij terugvindt, geen auto’s, geen luchtvervuiling, nagenoeg geen mensen. Dit is een route om op te zoeken als je de confrontatie met jezelf aandurft, met de stilte, met bezinning.

Deze wandelroute is alleen geschikt voor fysiek gezonde mensen. Het duurt ongeveer, afhankelijk van het niveau, 9 tot 11 dagen om het parcours af te leggen. Meestal begint men op de luchthaven van Kangerlussuaq en eindigt men in Sisimiut aan de kust.

De route en afstanden

  • Kangerlussuaq – Hundeso – 20 kilometer
  • Hundeso – Katiffik – 20 kilometer
  • Katiffik – Canoe Center – 20 kilometer
  • Canoe Center – Ikkattooq – 22 kilometer
  • Ikkattooq – Eqalugaarniarfik – 11 kilometer
  • Eqalugaarniarfik – Innajuattoq – 19 kilometer
  • Innajuattoq – Nerumaq – 16 kilometer
  • Nerumaq – Kangerluarsuk Tulleq – 17 kilometer
  • Kangerluarsuk – Sisimiut – 20 kilometer