Doordrenkt met het natuurlijke landschap, de duisternis en de hardheid van het jagersleven zijn de mythes en legendes van Groenland. Met name in de Inuit-bevolking was het geloof in geesten en hekserij vroeger goed geworteld. Zo zorgden het barre weer, de winterse duisternis en hevige stormen buiten de iglo’s en turfhutten voor grote gelegenheid om verhalen te vertellen. Een samenleving waar mensen dicht bij elkaar woonden en geïsoleerd waren van andere lokale gemeenschappen.

Niet alleen deze harde geschiedenis maar ook religieuze taboes hebben de mythes en monsters gevormd. Hier beschreven zijn onder andere de 5 mythische wezens uit Groenland; Sassuma Arnaa (Moeder van de zee), Tupilak, Qivittoq (Mountain Wanderer), Erlaveersiniooq en Ikusik.

GEESTEN VAN DE NATUUR

Vroeger geloofden de Inuits bovendien dat de natuur vol zat met geesten. Iedere steen, dier, stro en organisme zou leven en een ziel hebben. Daarnaast geloofden ze dat de menselijke ziel van dier naar dier kon gaan. Uiteindelijk leidde dit tot vele fantasierijke verhalen door een volk wat dichtbij de natuur leefde. Zo waren de Inuit ook volledig afhankelijk van de levende rijkdommen van de natuur.

MYTHES EN LEGENDES

Knud Rasmussen was een Arctische ontdekkingsreiziger uit Groenland die gedurende vele jaren leefde en reisde in Groenland. In deze tijd heeft hij alle Groenlandse mythes en legendes verzameld. Hierdoor kon hij deze kennis van de culturele geschiedenis van het land delen met de rest van de wereld. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in mythes is er tegenwoordig het boek genaamd ‘Greenlandic Myths and Legends’ beschikbaar.

Noorderlicht

Een van de mythes is die over het Noorderlicht. Dit fenomeen wordt bewonderd door toeristen maar ‘gevreesd’ door de lokale bevolking van Groenland. De Groenlandse uitdrukking voor noorderlicht is “Arsarnerit” en betekent “degenen die met een bal spelen”. Dit refereert naar de Inuit-mythe dat wanneer het Noorderlicht verschijnt de zielen van de doden voetballen met een schedel van een walrus. Wanneer je naar het Noorderlicht fluit komen de zielen van de doden steeds dichterbij. Op een gegeven moment zullen ze je hoofd pakken en ermee gaan voetballen.

Nog een andere versie van deze mythe is dat de dansende lichten de geesten zijn van doodgeboren baby’s die in de lucht dansen. Ondanks dat deze mythes heel gek zijn zullen lokale kinderen maar ook volwassenen je nog altijd vertellen om te stoppen met fluiten naar het Noorderlicht. Geniet van dit prachtige fenomeen in Groenland, maar fluit dus niet.