Door de diepe fjorden gespleten is Suðuroy een pittoresk eiland dat de bezoeker veel te bieden heeft.

Van het historische Sandvík in het noorden tot het prachtige natuurgebied bij Sumba in het zuiden, Suðuroy is een veelzijdig eiland, zowel qua natuur als cultuur. Het is dan ook niet voor niets de vakantiebestemming voor veel lokale bewoners van de Faeröer.

Op het eiland zijn twee grotere steden te vinden: Tvøroyri en Vágar, beide gelegen op prachtige fjorden, omringd door bergen. Deze steden en alle dorpen van het eiland zijn verbonden door een netwerk van moderne wegen, die gemakkelijk toegang bieden tot een verscheidenheid aan fascinerende landschappen.

Verbinding op Suðuroy

De noordelijkste dorpen van Hvalba en Sandvík zijn met elkaar verbonden door een van de oudste tunnels op de Faeröer. De tunnel die ligt tussen Trongisvágur en Hvalba is de oudste tunnel voor auto’s op de Faeröer.

Hvalba is overigens de enige plek in de Faeröer waar je nog steeds kolenmijnbedrijven kunt vinden. Zowel vanuit Hvalba als vanuit Sandvik heb je een prachtig uitzicht op Lítla Dímun, het enige onbewoonde eiland van de Faeröer.

Poëzie uit Suðuroy

Op het zuidelijkste puntje van Suðuroy ligt het kleine dorpje Sumba. Dit is de geboorteplaats van een van de meest geliefde en misschien ook de meest controversiële dichters van de Faeröer, Poul F. Joensen. Hij staat bekend om zijn satirische maar ook om zijn liefdesgedichten. Op 17 juni 2007 werd een gedenkteken voor hem geplaatst in het plaatsje Froðba, waar hij zijn laatste dagen sleet. De steen is afkomstig van de helling van een heuvel in zijn geboorteplaats Sumba.

Wanneer je op Suðuroy naar het zuiden reist naar Sumba, rijd je over een bergweg, dichtbij de tweede hoogste klif van de Faeröer. Deze klif heet Beinisvørð en is 469 meter hoog. De rots is tevens een toevluchtsoord voor talloze zeevogels en bijzonder mooi om te zien.