Vágar en Mykines zijn de twee meest westelijke eilanden van de Faeröer. Op het eiland Vágar ligt de moderne internationale luchthaven, die op een vlakte ligt, vlakbij het stadje Sørvágur.

Nog voordat je landt op de Faeröer eilanden wordt je reeds ontvangen met spectaculaire uitzichten over de eilanden. Zeker wanneer je vanuit het westen landt, waarbij je aanvliegt over het eiland Mykines, is het prachtig om uit het raampje te kijken, want hier zie je ruige pracht van Mykines met zijn torenhoge basaltrotsen bij ingang van de fjord Sørvágsfjørður.

Er zijn maar weinig luchthavens ter wereld met zo’n indrukwekkende aanvliegroute en het is dan ook een mooie introductie als je Vágar en Mykines wilt gaan verkennen.

Tunnel onder Vestmanna Sound

De 4900 meter lange tunnel onder Vestmanna Sound verbindt Vágar met het grootste eiland Streymoy. De komst van deze tunnel heeft voor Vágar vele deuren geopend: tegenwoordig is er aanzienlijk meer toerisme op het eiland en ook het dagelijks leven is aanzienlijk eenvoudiger geworden doordat de bewoners nu ook kunnen profiteren van de faciliteiten op de eilanden waarmee ze verbonden zijn, waaronder Stremoy en Eysturoy.

Tegenwoordig is het mogelijk om vanaf de andere eilanden naar het pittoreske dorp Gásadalur op Vágar te rijden.

Mykines, vogelparadijs en rustoord

Mykines is de perfecte bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust en natuurschoon. Het eiland Mykines is de haven voor duizenden trekkende zeevogels gedurende de zomermaanden. In de zesde eeuw na Christus beschreef de Ierse monnik ‘een vogelparadijs in de oceaan’ en men gaat er vanuit dat hij hiermee Mykines beschreef.

Met name tijdens de zomer zie je hier enorm veel papegaaiduikers. Met zijn felgekleurde snavel en zijn fotogenieke pose ​​met een vis in zijn bek, is de papegaaiduiker op Mykines het ideale fotomodel voor elke natuurfotograaf.

Ook de prachtige mogelijkheden om te wandelen zijn een belangrijke trekpleister voor Mykines. Aangezien het weer op Mykines zeer snel kan omslaan, wordt de bezoekers geadviseerd om het eiland alleen te bezoeken wanneer er gunstig weer is voorspeld.

De meeste mensen kiezen ervoor om meerdere dagen op Mykines door te brengen, want er is te veel te zien in slechts één dag. Prachtig om hier te bezoeken zijn het stenen bos in de vallei Korkadalur, de torenhoge top van 560 meter Knúkur, maar ook een mooi uitstapje naar het kleine eilandje Mykineshólmur. Een voetbrug over een 35 meter diepe kloof verbindt Mykineshólmur met het eiland Mykines. De kliffen waar de vuurtoren bovenop staat zijn indrukwekkend en bijzonder mooi om de zonsondergang te bekijken.

Voor de vogelaars is het meest indrukwekkend op Mykineshólmur nog wel de ganzenkolonie. Deze grote vogels hebben deze meest westelijke uithoek van de majestueuze Faeröer eilanden gekozen als hun verblijfplaats.

Terug naar Vágar

Het eiland Vágar (baai) is vernoemd naar de drie baaien op het eiland: Sandavágur, Miðvágur en Sørvágur. Aan deze baaien liggen drie dorpjes met exact dezelfde namen.

De geschiedenis van Sandavágur gaat ver terug. Bij het dorp is een dertiende eeuwse steen gevonden waarop in Runenschrift staat aangegeven dat de Viking Torkil Onundarson de eerste was die zich in Sandavágur vestigde. De steen staat tentoongesteld in het pittoreske dorpskerkje.

Op de heuvel met uitzicht op Miðvágur staat het museum van Kálvalíð, een van de oudste musea op heel de Faeröer. Kálvalíð is gebouwd op een heuvel met slechts één raam, gericht op de baai onderaan. Het pand gaat volledig op in het landschap, omdat het dak in gras is bedekt en de voorzijde van het huis en de kant naar het noorden zijn gebouwd met grote stenen uit het landschap. Deze oude boerderij beschikt slechts over twee kamers en een stal, een voorbeeld van de oude Faeröer bouwtraditie.

In Miðvágur vind je ook een oorlogsmuseum, waar je veel originele objecten, foto’s en documenten terugvindt uit de bezettingsperiode van de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Veel mensen bezoeken ook de mysterieuze Fjallavatn, wat bergmeer betekent, in de noordelijke helft van het eiland. Hier vind je geen wegen meer en ben je omringd door de schitterende natuur en kun je bijvoorbeeld een wandeling maken naar het verlaten dorp Slættanes.

Een andere mooie wandeling op Vágar is de relatief eenvoudige route langs Sørvágsvatn, het grootste meer op de Faeröer. Hier vindt je tevens de betoverende waterval Bøssdalsfossur, die zich vanuit het meer de oceaan in stort.

De eilanden Vágar en Mykines zijn absolute aanraders om te bezoeken wanneer je op de Faeröer op vakantie bent. Zeker door de goede bereikbaarheid via de tunnel onder Vestmanna Sound hoeft niets je in de weg te staan om de prachtige natuur op deze eilanden te beleven.