De Faeröer eilanden zijn een kleine eilandengroep, gelegen ten noordwesten van de Shetland eilanden die op hun beurt ten noorden liggen van Groot-Brittannië.

In totaal bestaat het archipel uit achttien eilanden, waarvan Streymoy en Eysturoy de grootste zijn. Enige basis kennis over de Faeröer eilanden is absoluut handig als je deze prachtige eilandengroep wilt bezoeken.

Kennis over de Faeröer eilanden

Gelegen in het hart van de golfstroom van de Noord-Atlantische Oceaan op 62° Noorderbreedte, beslaan de eilanden een totale oppervlakte van 1.399 vierkante kilometer, vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincie Utrecht. De eilanden liggen geformeerd als een pijlpunt.

Totaal is er 1.100 kilometer aan kustlijn en op geen enkel punt op de eilanden ben je verder dan vijf kilometer verwijderd van de zee. De hoogste berg van de eilandengroep is de Slættaratindur met 882 meter boven de zeespiegel. Gemiddeld ligt het landschap van de Faeröer op een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel.

Weer en klimaat op de Faeröer

Het weer en klimaat op de Faeröer is zeer veranderlijk en kan van moment tot moment variëren van dichte zeemist tot kraakheldere blauwe luchten met warme zonneschijn. Mede door de golfstroom en de fjordensystemen is er op de eilanden sprake van vele microklimaten waarin de weertypen zeer veranderlijk kunnen zijn.

De golfstroom tempert het klimaat, waardoor het tijdens de winters, ondanks de noordelijke ligging, nooit erg koud wordt. De havens vriezen dan ook nooit dicht. Tijdens de wintermaanden komt de temperatuur vrijwel nooit onder nul, althans, op zeeniveau. In de hogere delen valt dan vaak wel wat sneeuw, die dan maar kortstondig blijft liggen.
Regering op de Faeröer

Sinds 1948 is de Faeröer een zelfstandige regio van het Koninkrijk Denemarken. Het heeft zijn eigen parlement en een eigen vlag. Het is echter geen lid van de Europese Unie en alle handel is geregeld door speciale verdragen.

Toch valt de eilandengroep nog altijd deels onder Denemarken. De Faeröer maken deel uit van het Deense Koninkrijk en de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken worden nog altijd vanuit Kopenhagen bestuurd.

In de hoofdstad Tórshavn vind je het parlementsgebouw Tinganes langs de haven.

Ongeacht het seizoen tempert de golfstroom ook de zomertemperaturen. Deze ligt gemiddeld op 12 °C in beschutte gebieden, in de zon kan deze aanzienlijk hoger liggen, zeker bij helder weer. Ook tijdens de maanden juni, juli en augustus is het weer zeer veranderlijk en kan er sprake zijn van plots binnen drijvende zeemist, miezer regen of stevige regenbuien.

Bevolking

De bevolking van de Faeröer eilanden schommelt in aantal rond de 50.000 (2017). Van dat aantal inwoners woont ruim een derde in het grootstedelijk gebied van de hoofdstad Tórshavn. Daarnaast wonen ruim 4.600 inwoners in de op één na grootste stad, in Klaksvík. De rest van de bevolking op de Faeröer woont verspreid over kleine dorpjes die uiteenlopen van 2 tot 3.000 inwoners.

Tunnels op de Faeröer

Wanneer je tunnelziek bent, dan kun je de Faeröer beter vermijden. Op en tussen de eilanden liggen kunstwerken die hun weerga niet kennen, want tunnels bouwen kunnen ze op de Faeröer! Niet alleen zijn ze bijzonder bedreven in de aanleg van tunnels dwars door bergen, ze presteren het hier ook om indrukwekkende zeetunnels aan te leggen onder de zeebodem door tussen de verschillende eilanden.

De langste zeetunnel is de Norðoyatunnilin, de tunnel tussen het eiland Eysturoy en Borðoy met een lengte van 6.186 meter. De grotere tunnels hebben een aanzienlijke diameter en zijn breed van opzet, andere tunnels zijn enkelbaans met onderweg kleine haventjes waar tegemoetkomend verkeer op kan uitwijken.

De regering van de Faeröer is ambitieus en blijft de infrastructuur tussen de verschillende eilanden verbeteren. Zo zijn er voornemens om een ongeveer 11 kilometer lange tunnel aan te leggen tussen Tórshavn op het eiland Streymoy en Runavik en Strendur op het eiland Eysturoy.

Regering op de Faeröer

Sinds 1948 is de Faeröer een zelfstandige regio van het Koninkrijk Denemarken. Het heeft zijn eigen parlement en een eigen vlag. Het is echter geen lid van de Europese Unie en alle handel is geregeld door speciale verdragen.

Toch valt de eilandengroep nog altijd deels onder Denemarken. De Faeröer maken deel uit van het Deense Koninkrijk en de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken worden nog altijd vanuit Kopenhagen bestuurd.

In de hoofdstad Tórshavn vind je het parlementsgebouw Tinganes langs de haven.

De Faeröerse taal

Als je denkt dat de Denen de taal van inwoners goed verstaan omdat het voormalig Deens grondgebied is, dan heb je het mis, heel mis zelfs. Elke anderstalige bezoeker van de Faeröer geeft aan ‘er geen touw aan te kunnen vastknopen’. Slechts een IJslandse bezoeker zal hier en daar klanken en een enkel woord herkennen, maar de Faeröerse taal is voornamelijk geworteld in het Oud-Noors.

De inwoners van de Faeröer eilanden kunnen echter wel eenvoudig Scandinavische woorden herkennen en gelukkig spreekt men over het algemeen goed Engels, zodat je je altijd verstaanbaar kan maken als toerist.

Godsdienst

Religie speelt een belangrijke rol in de Faeröerse cultuur en meer dan 80% van de bevolking behoort tot de gevestigde kerk, de Evangelische Lutheriaanse kerk. In elk dorpje, hoe klein ook, is wel een kerkje te vinden.

Van oudsher werden de kerkjes aan de kust gebouwd, zodat de vissers voor vertrek nog even konden bidden voor een behouden vaart en bij terugkomst om te danken dat ze weer veilig thuis waren aangekomen.

Industrie op de Faeröer

De visserijsector vormt de belangrijkste bron van inkomsten voor de Faeröer. In veel baaien en fjorden zie je vanuit de hoogte typische cirkels in het water liggen. Dit zijn zalmkwekerijen die volledig computergestuurd worden voorzien van voer voor de vissen. Deze visproducten maken meer dan 97% uit van het exportvolume. Toerisme is de tweede grootste industrie, gevolgd door wol en andere ambachtelijke producten.