De Bird Cliffs Tour bij Vestmanna is een absolute highlight en een leuke activiteit om te doen, ook als gezin.

Met een boot ga je de zee op om vlak langs de vogelkliffen te varen en de bijzondere kustlijn van de regio te ontdekken. De gids kent deze omgeving als geen ander en vertelt je interessante details die je nergens online kunt vinden.

Over Vestmanna

Het plaatsje Vestmanna ligt in een fjord en heeft een gezellig haventje. Van vroeger uit is het plaatsje een veerboothaven, maar deze functie werd overbodig toen er een zeetunnel werd gebouwd tussen het eiland Vágar en de plaatsjes Kvívík and Stykkið op het eiland Streymoy.

De naam Vestmanna is afgeleid van de term ‘Vestmann’, een man uit het westen. De oorspronkelijke naam was Vestmannahavn, dat wil zeggen de haven van de Westmannen.

Bird Cliffs Tour bij Vestmanna

De kliffen ten westen van Vestmanna, de Vestmannabjørgini, zijn erg populair om als excursie per boot te gaan verkennen. Dagelijks vertrekken diverse groepen per boot om de ongekend mooie kust te gaan verkennen en de prachtige vogelkolonies van dichterbij te gaan bekijken.

Elke tocht duurt ongeveer twee uur en tijdens die tour vertelt de gids over de natuur, over een verlaten dorpje bovenop een rots en over hoe de natuur deze unieke kustlijn zo heeft geschapen.

Onderweg zie je hoe schapen grazen langs de ijzingwekkend hoge kliffen, waarbij je je afvraagt of ze nooit naar beneden vallen en hoe ze daar ooit terecht hebben kunnen komen.

Naarmate de Bird Cliffs Tour bij Vestmanna vordert, zie je de vele spleten in de rotsen die zijn veroorzaakt onder invloed van de afkoelende lava, toen de eilandengroep miljoenen jaren geleden ontstond. Door de erosie van de zee en de regen zijn de zachtere gesteenten geërodeerd waardoor sommige rotsen los zijn komen te staan van de kust.

Dan gooit de schipper plots het roer om en vaart dan onwaarschijnlijk hard op de rotsen af. Er blijkt een grot de berg in te gaan en de boot blijkt er precies doorheen te kunnen. Wanneer je vervolgens in een open ruimte komt en omhoog kijkt, doen de groene rotsen qua uiterlijk bijna tropisch aan, terwijl je toch echt op de Faeröer eilanden zit. Gelukkig helpt de temperatuur je te relativeren.

Tijdens dit stuk van de route zie je de meeste vogels, zoals de schattige puffins, stormvogels en guillemots, een lid van de alkenfamilie. Natuurlijk zijn de puffins de favorieten om te spotten. De mooi gekleurde, maar beetje klungelige vogels hebben maar één versnelling: vol gas! En dat geeft weleens problemen met landen, wat olijke taferelen kan opleveren.

Tips bij de Bird Cliffs Tour bij Vestmanna

Door de toenemende populariteit van de tours is het verstandig van tevoren te reserveren. Dit hoef je niet weken of maanden van tevoren te doen, maar ga, zeker tijdens het hoogseizoen, niet op de bonnefooi. Bij het lokale toeristenbureau kan je reserveren.

Wat betreft het weer ben je op de Faeröer nooit zeker. Door de invloed van de Straalstroom en de unieke fjordenstructuur zijn er talloze microklimaten op de eilandengroep. Deze bijzondere verschillende weersystemen kunnen werkelijk van het ene op het andere moment omslaan.

Wat wel met zekerheid kan worden gezegd is dat je voor de kust een zeer grote kans hebt op miezer of lichte regen en dat je in de boot tussen de kliffen ook met druipend water en kleine watervalletjes te maken hebt. Om die reden is het aan te raden regenkleding mee te nemen en te zorgen voor een tas die je camera of andere apparatuur goed beschermt.

Als laatste tip geef ik je mee: ga niet af op de foto’s en video’s die je online vindt. Deze zijn absoluut niet representatief, want door deze excursie aan den lijve te ondervinden doe je een onvergetelijke ervaring op. De imposante rotsen, de duizenden vogels en de ruige zee maken de tocht tot een van de absolute aanraders van de Faeröer eilanden. Bij de Bird Cliff Tour in Vestmanna zie je veel vogels, maar als je nóg meer vogels wilt zien, dan kun je naar het eiland Mykines gaan.