• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Antarctica, de laatste echt ongerepte wildernis

|

Antarctica, ook bekend als de Zuidpool, is met een oppervlakte van 14 miljoen vierkante kilometer qua grootte het vijfde continent op aarde. De Zuidpool wordt omgeven door de Zuidelijke Oceaan, bestaande uit de Indische, de Grote en de Atlantische Oceaan. De landmassa van het continent wordt vrijwel geheel bedekt door een ijskap die groeit en slinkt met het voorbijgaan van de seizoenen. Hierdoor varieert de kustlijn van rond de 17 duizend kilometer voortdurend in lengte.

De ijskap van Antarctica is gemiddeld genomen zo’n 2.200 meter dik en op het dikste punt maar liefst 4.776 meter. Slechts twee procent van de totale oppervlakte van Antarctica is vrij van ijs.

Seizoenen, weer en klimaat op Antarctica

Met temperaturen die kunnen dalen tot wel -89 graden Celsius, is Antarctica het koudste gebied op aarde. Wanneer er een straffe poolwind staat, kunnen gevoelstemperaturen dalen. Deze gaan dan tot ver beneden -100 graden Celsius.

De Zuidpool is in feite een ijskoude woestijn. Hierdoor is de luchtvochtigheid zo laag dat er jaarlijks soms slechts 10 centimeter sneeuw valt. Tijdens de zomers is het 24 uur per dag licht. De zomers zijn tegenovergesteld aan die op het noordelijk halfrond. Tijdens die periode is zonnebrand een veelvoorkomend probleem voor bezoekers, aangezien de sneeuw vrijwel alle ultraviolette straling reflecteert.

De gemiddelde temperaturen op Antarctica zijn lager dan op de Noordpool om twee verschillende redenen:

  • Het grootste deel van het continent ligt op een hoogte van meer dan 3.000 meter, waardoor de hoogte ook een rol speelt voor de temperatuur.
  • De omliggende Arctische Oceaan bedekt de noordelijke polaire zone, waardoor het relatief warme zeewater wordt afgekoeld door het poolijs en niet kan doordringen tot de Arctische zone.

De aurora australis, ook wel bekend als het Zuiderlicht, is de gloed die kan worden waargenomen aan de nachtelijke hemel in de buurt van de Zuidpool. Deze gloed is vergelijkbaar met die op het Noordelijk halfrond: het Noorderlicht.  De plasmarijke zonnewinde die langs de aarde scheren zorgen voor een uniek schouwspel en kleuren de hemel sprookjesachtig mooi, zeker hier in deze gebieden zonder lucht- en lichtvervuiling.

Flora en Fauna

Zoals je mag verwachten van een polaire woestijn, komt er op Antarctica nauwelijks begroeiing voor. De vegetatie op de Zuidpool is dan ook beperkt tot drie soorten bloeiende planten, maar wel ruim 100 soorten mossen. Daarnaast zijn er enkele soorten toendragrassen te vinden.

Toch zijn er op het continent meer dan 1.150 verschillende soorten schimmels geïdentificeerd, die voornamelijk voorkomen in de ijsmassa en die stammen uit tijden dat er op de Zuidpool meer leven mogelijk was. Ook komen hier ruim 700 soorten algen voor.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste reistijd om naar de Zuidpool te gaan zijn de maanden december en januari, voor ons de winterperiode. Het seizoen voor de cruises naar Antarctica gaan van november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd
Voor de expedities wordt gebruik gemaakt van verschillende schepen. Dit zijn de m/v Ortelius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Deze schepen zijn allemaal ijsversterkte schepen, die speciaal zijn ontworpen voor de expeditie reizen in het Zuidpoolgebied, zodat de schepen makkelijk door een pakijs kunnen varen.
De reizen naar de Zuidpool vertrekken vanuit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Vanuit Argentinië vertrekken de expedities in Ushuaia. In Chili begint de expeditie in Punta Arenas. De expedities vanuit Nieuw-Zeeland gaan vanuit de haven van Bluff. Bekijk hier de reizen naar de Zuidpool
Voor een reis naar de Zuidpool dien je een paspoort te hebben die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer van de reis. Lees hier meer over reisdocumenten voor de Zuidpool
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka’s en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Middels expeditie cruises kan je kennis maken met deze schitterende natuur.
De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar de -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Het klimaat op de Zuidpool kan je dus omschrijven als ijskoude vlaktes, gierende wind en extreme droogte. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Zuidpool

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge