Het Kenai Peninsula is een schiereiland in Alaska, net ten zuiden van Anchorage, de grootste stad van Alaska.

De prachtige overweldigende natuur bied uitstekende gelegenheid voor wandelingen en je kunt er een aantal sensationele gletsjers bezoeken. Daarnaast liggen langs de kustlijn een aantal gezellige vissersdorpjes, waardoor Kenai prachtige mogelijkheden biedt voor een schilderachtige roadtrip.

Op het Kenai Peninsula liggen twee enorme natuurparken: het Kenai Fjords National Park en het Chugach National Forest. In het uiterste zuiden van het schiereiland ligt nog het Kachemak Bay State Park.

De door de sneeuw bedekte Kenai Mountains met de gletsjers en de vele afgelegen baaien zijn veelal nog onontgonnen gebied en nauwelijks te bereiken, zeker voor het grote publiek. Om die reden is het absoluut de moeite waard om deze geweldige bestemming te bezoeken. Wij zetten de highlights van het Kenai Peninsula voor je op een rijtje.

KENAI PENINSULA: DE MOOISTE HIGHLIGHTS

De ruige natuur van Kenai nodigt natuurlijk uit tot geweldige outdoor ervaringen en hiervoor zijn dan ook geweldige mogelijkheden. Wandelen, bergbeklimmen, kajakken en raften, het kan allemaal!

KENAI FJORDS NATIONAL PARK

Wanneer je van Anchorage het Kenai Peninsula oprijdt, kom je dwars door het Chugach National Forest. Aan het zuidelijke uiteinde van het park ligt het stadje Seward langs de kust. Net ten westen van Seward begint het park Kenai Fjords National Park. De oppervlakte van 2.375 vierkante kilometer herbergt een schat aan ongeëvenaarde wildernis. Hier vind je gletsjers die in zee uitkomen, een enorm ijsveld en een onuitputtelijke hoeveelheid wildlife, variërend van bald eagles tot grizzlies en elanden. Vanuit Seward vertrekken tijdens het toeristische seizoen dagelijks tours naar de ‘Tidewater Glaciers’, waar regelmatig massieve brokken van duizenden kilo’s ijs zich in zee storten.

Lees meer over de highlights van Kenai Fjords National Park

RUSSIAN LAKE TRAIL

De Russian Lake Trail  is een populaire route bij vissers, wandelaars, fietsers en vogelaars. Deze 33-kilometer lange route is een aaneenschakeling van een aantal highlights van de Kenai Peninsula.  Tegen het decor van de schilderachtige, maar ruige Kenai Mountain Range loop of mountainbike je naar het zuiden, van waar je weer de mogelijkheid hebt om de Resurrection River Trail te volgen, helemaal naar Seward.

Lees meer over de Russian Lake Trail

ALASKA SEALIFE CENTER, SEWARD

Toen de olietanker Exxon Valdez in 1989 een enorme olieramp voor de kust van Alaska had veroorzaakt, heeft het oliebedrijf naast de schoonmaakkosten ook een enorme donatie gedaan voor een marine-onderzoekscentrum van 56 miljoen dollar. Dit centrum is gevestigd in Seward en is een van de mooiste attracties van Alaska. Deze wetenschappelijke faciliteit dient als onderzoeks- en educatief centrum en biedt rehabilitatie voor gewonde zeedieren.

Lees meer over het Alaska Sealife Center

PRATT MUSEUM, HOMER

Het Pratt Museum in Homer is een natuurhistorische museum dat zich met de collectie vooral richt op het leven rond de Kachemak Bay, de baai waaraan Homer ligt. Er is een indrukwekkende collectie van native kunst te zien, maar het mooist zijn de interactieve monitordisplays die vanuit het museum te bedienen zijn. Kortom, een prachtig museum met een educatief randje voor de kinderen.

Bekijk de website van het Pratt Museum.

KENAI BEACH

De ruige en grillige kustlijn van de Kenai Peninsula is bezaaid met steile kliffen en rotsen. Hiertussen is er een uitzondering, een heerlijk zandstrand om te picknicken of om tijdens de warmere zomerdagen heerlijk te zwemmen.

Vanaf het strand heb je een sensationeel uitzicht op vulkanen en het ruige omliggende landschap. Aangezien de Kenai River hier in zee uitkomt, zwemmen hier vanaf halverwege juli enorme aantallen zalmen de rivier op. In 1985 werd hier tijdens een viswedstrijd de grootste Chinook/King Salmon ooit gevangen: een exemplaar van 97 pond!

HOMER SPIT

De ‘Homer Spit’ is de natuurlijke landtong, een 7 kilometer lange zandbank die de Kachemak Bay voor een flink deel afscheidt van de Cook Inlet, de nog grotere baai langs de westkust van de Kenai Peninsula.

Door veel mensen wordt ‘The Spit’ gezien als een van de gezelligste plaatsen van Alaska. Hier is het een en al recreatie. Het drukke haventje is de vertrekplaats van vissersboten, veel pleziervaart en langs de hele spit vind je restaurants, campings en hotels. De een vindt het supergezellig, de ander hoopt op een aardbeving die ‘de speeltuin van de barbaren’ naar den kelder helpt. Sowieso is de Homer Spit een leuke plek om op zijn minste een bezoek te brengen.