Het Alaska SeaLife Center is een prachtig staaltje van de grootse Amerikaanse aanpak van zaken. Deze geweldige faciliteit is ontstaan uit een ramp.

Toen in 1989 de olietanker Exxon Valdez aan de grond liep voor de kust van Alaska, was een grote olieramp het gevolg. Nadat het bedrijf de schoonmaakwerkzaamheden had gefinancierd, heeft het bedrijf tevens een donatie gedaan voor een faciliteit die zieke en gewonde dieren voor de kust van Alaska kon opvangen: het Alaska SeaLife Center.

De enorme donatie van 37,5 miljoen dollar van Exxon was de start voor het in totaal 55 miljoen kostende project. De rest van het benodigde geld is via obligaties en private donaties binnengehaald. Het resultaat mag er echter wezen: het is een hypermodern en veelzijdig centrum en de enige permanente rehabilitatiefaciliteit van zeevogels in Alaska.

Het centrum is niet alleen gericht op rehabilitatie van zeevogels en andere zeedieren. Daarnaast is het een belangrijk onderzoekscentrum dat zich richt op duurzaamheid van het unieke ecosysteem voor al het mariene leven voor de kust van Alaska.

ONDERZOEK BIJ ALASKA SEALIFE CENTER

Met al het onderzoek dat wordt uitgevoerd kunnen de waardevolle onderzoeksresultaten dienen voor educatie van wetenschappers en voor toekomstige belangstellenden. Vooral met kinderen is een bezoek aan het SeaLife Center een bijzonder geschikte dagbesteding. Het is de enige faciliteit in de wereld die specifiek gewijd is aan het onderzoeken van de noordelijke mariene omgeving en de enige die in het begin is ontworpen om onderzoek te combineren met publieke educatie en bezoekersonderdelen. Het Alaska SeaLife Center genereert en deelt wetenschappelijke kennis om het begrip en de rentmeesterschap van Alaska’s mariene ecosystemen te bevorderen.

DIEREN IN HET CENTRUM

In het centrum vind je vele soorten zeevogels, maar ook walrussen, zeehonden, zeeleeuwen en zeeotters. Deze veelal gewonde dieren worden van verspreid over de hele kustlijn van Alaska hier bijeengebracht om behandeld te worden en te herstellen van hun verwondingen. In sommige gevallen kunnen de dieren niet zodanig herstellen dat ze terug uitgezet kunnen worden in het wild. Ze verblijven dan permanent in het Sealife Center of worden overgeplaatst naar een andere faciliteit.

EDUCATIEVE PROGRAMMA’S

Op het centrum zijn er gedurende het gehele jaar educatieve programma’s te volgen. Denk dan bijvoorbeeld aan cursussen en opleidingen voor medewerkers van dolfinaria, maar ook voor biologen, wetenschappers, politici en belangstellenden.

Sowieso is een bezoek aan het centrum een absolute aanrader wanneer je het Kenai Peninsula bezoekt. Het schitterende en dankbare werk dat de medewerkers hier dagelijks uitvoeren is absoluut geweldig. Bezoek de website van Alaska Sealife Center.