• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna Groenland

Natuur en wildlife Groenland
|

Ondanks dat zo’n 80% van Groenland bedekt is door de Groenlandse ijskap, is de flora en fauna in Groenland verrassend gevarieerd. Vooral het zuiden van het land heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. Groenland is rijk aan meer dan 350 plantensoorten die uiteenlopen van arctische mossoorten, orchideeënsoorten tot dwergwilgen waarvan de begroeiing niet hoger wordt dan een meter.

De nationale bloem is het wilgenroosje maar ook de op rabarber lijkende berg- engelwortel is typisch voor het land. In de zomer zijn de velden en weiden bezaaid met heide, ereprijs, wollegras, boterbloem, kamille, paardenbloem, grasklokje en gentiaan. In het uiterste noorden van Groenland worden de struiken en planten steeds kleiner en komen er uitsluitend arctische planten voor zoals steenbreek en arctische papaver.

De fauna in Groenland omvat mede meer dan 200 soorten vogels. Er broeden zo’n 52 vogelsoorten op Groenland zoals de aalscholvers, eidereenden, gorzen, jagers, drieteenmeeuwen en zwanen. Daarnaast is er ook nog een aantal roofvogelsoorten zoals de sneeuwuil, zeearend, slechtvalk en giervalk.

 

Ook landzoogdieren komen veel voor in Groenland, maar deze zijn vaak schuw doordat er nog actief op ze wordt gejaagd voor het levensonderhoud van de lokale bevolking. Het bekendste zoogdier is de ijsbeer waarvan er meer dan 1500 exemplaren leven in het grootste nationale park ter wereld dat in het noordoostelijke deel van Groenland ligt en daarmede boven de poolcirkel.

 

Muskusossen

De muskusos is een hoefdier dat je in Groenland kunt spotten. Hoewel deze van oorsprong uitsluitend in Noord-Groenland voorkwam, is de soort tijdens de twintigste eeuw ook verder naar het zuiden uitgezet, waardoor ook daar kussen voorkomen.

Hoewel ze er met hun dikke vacht groot en imposant uitzien, zijn ze in feite lang niet zo massief. Met een maximaal gewicht van rond de 400 kilo kunnen ze wel een snelheid bereiken van 60 kilometer per uur.

Andere landzoogdieren zijn de muskusos, het rendier, de witte arctische wolf, poolhaas, poolvos, lemmingen (kleine knaagdieren) en hermelijnen. Zeezoogdieren die veel voorkomen zijn beluga’s, verschillende soorten zeehonden, walvissen, potvissen, orka’s, narwallen, walrussen en de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Hiernaast zijn in grote aantallen Groenlandse sledehonden te zien die gebruikt worden voor hondensledetochten en zelfs gewoon als traditioneel vervoermiddel voor de jacht in het noorden en oosten van Groenland.

Groenlandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Ilulissat IJsfjord, Groenland
Groenland
8 Zomeractiviteiten in Groenland

Hoewel Groenland natuurlijk een groot deel van het jaar wit is, heeft het ook een andere kant: het kan er weelderig groen zijn, met prachtige arctische bloemenweiden en vol leven!

Disko Bay, West-Groenland
Groenland
21 Feiten over Groenland
Het beeld van uitsluitend sneeuwstormen en eindeloze ijsvlaktes met hier en daar een iglo is een compleet ander beeld dan de werkelijkheid. Ik zal het je uitleggen.
Sisimiut
Groenland
Arctic Circle Trail, Groenland

Deze wandelroute is alleen geschikt voor gevorderde wandelaars, die zichzelf goed weten te redden in de wildernis. Hoewel er onderweg blokhutten verspreid staan langs de route, is het altijd verstandig kampeerspullen mee te nemen, aangezien deze hutten niet van tevoren kunnen worden gereserveerd.

Inuit
Groenland
De Inuit cultuur op Groenland

Voor een periode van bijna 2500 jaar bevolkten nomadische volkeren de kuststreken die de ijzige vlaktes van het binnenland omzoomden. Zij leefden van wat het land en de zee te bieden hadden. In diverse perioden in de geschiedenis lijkt Groenland ook uitgestorven te zijn geweest en hiermee is de totale Groenlandse geschiedenis nog altijd een mysterie.

Nuuk
Groenland
Nuuk, de kleurrijke hoofdstad van Groenland
Zodra je de heuvels achter de stad inloopt of een boottocht maakt in het nabijgelegen fjordsysteem voor de kust, kom je direct in de ongekend ruige natuur van Groenland terecht.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Barbara Kloosterman Specialisme: IJsland / Faeröer eilanden / Groenland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil. In Groenland zelf heb je ook te maken met tijdsverschil. In Nuuk (hoofdstad) is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In de plaatsen Thule en Pituffik (Qaanaaq) is het 5 uur vroeger. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het 2 uur vroeger en in Danmarkshavn is het 1 uur vroeger tijdens de wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de zomertijd.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge