Ondanks dat zo’n 80% van Groenland bedekt is door de Groenlandse ijskap, is de flora en fauna in Groenland verrassend gevarieerd. Vooral het zuiden van het land heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. Groenland is rijk aan meer dan 350 plantensoorten die uiteenlopen van arctische mossoorten, orchideeënsoorten tot dwergwilgen waarvan de begroeiing niet hoger wordt dan een meter.

De nationale bloem is het wilgenroosje maar ook de op rabarber lijkende berg- engelwortel is typisch voor het land. In de zomer zijn de velden en weiden bezaaid met heide, ereprijs, wollegras, boterbloem, kamille, paardenbloem, grasklokje en gentiaan. In het uiterste noorden van Groenland worden de struiken en planten steeds kleiner en komen er uitsluitend arctische planten voor zoals steenbreek en arctische papaver.

De fauna in Groenland omvat mede meer dan 200 soorten vogels. Er broeden zo’n 52 vogelsoorten op Groenland zoals de aalscholvers, eidereenden, gorzen, jagers, drieteenmeeuwen en zwanen. Daarnaast is er ook nog een aantal roofvogelsoorten zoals de sneeuwuil, zeearend, slechtvalk en giervalk.

Ook landzoogdieren komen veel voor in Groenland, maar deze zijn vaak schuw doordat er nog actief op ze wordt gejaagd voor het levensonderhoud van de lokale bevolking. Het bekendste zoogdier is de ijsbeer waarvan er meer dan 1500 exemplaren leven in het grootste nationale park ter wereld dat in het noordoostelijke deel van Groenland ligt en daarmede boven de poolcirkel.

Muskusossen

De muskusos is een hoefdier dat je in Groenland kunt spotten. Hoewel deze van oorsprong uitsluitend in Noord-Groenland voorkwam, is de soort tijdens de twintigste eeuw ook verder naar het zuiden uitgezet, waardoor ook daar kussen voorkomen.

Hoewel ze er met hun dikke vacht groot en imposant uitzien, zijn ze in feite lang niet zo massief. Met een maximaal gewicht van rond de 400 kilo kunnen ze wel een snelheid bereiken van 60 kilometer per uur.

Andere landzoogdieren zijn de muskusos, het rendier, de witte arctische wolf, poolhaas, poolvos, lemmingen (kleine knaagdieren) en hermelijnen. Zeezoogdieren die veel voorkomen zijn beluga’s, verschillende soorten zeehonden, walvissen, potvissen, orka’s, narwallen, walrussen en de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Hiernaast zijn in grote aantallen Groenlandse sledehonden te zien die gebruikt worden voor hondensledetochten en zelfs gewoon als traditioneel vervoermiddel voor de jacht in het noorden en oosten van Groenland.