• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Nationaal Park Noordoost-Groenland

Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq
|

Het Nationaal Park Noordoost-Groenland (Groenlands: Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) is het grootste nationale park ter wereld. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 972.000 vierkante kilometer en dat is 23,5 keer de oppervlakte van Nederland.

Het is tevens het enige nationale park van Groenland en er is geen park op aarde dat zo noordelijk ligt als dit park. Er is slechts één park dat bijna net zo noordelijk ligt en dat is Quttinirpaaq National park in Canada.

Geografische ligging

Het park loopt aan de westkant langs de 45e meridiaan en beslaat tot aan de oostkant het gehele binnenland tot aan de noordoostelijke kustlijn van Groenland. Aan de zuidelijke zijde loopt het park grofweg tot de breedtegraad van het fjordensysteem van Scoresby Sund.

 

Dit park werd officieel opgericht op 22 mei 1974 en was aanvankelijk kleiner qua oppervlakte, maar in 1988 werd het uitgebreid met nog eens 272.000 vierkante kilometer en bereikte zo zijn huidige omvang.

Wildlife in National Park Noordoost-Groenland

Niet alleen is Nationaal Park Noordoost-Groenland een gebied van ongekende schoonheid, ook leven hier 5.000 tot 15.000 muskusossen, wat neerkomt op zo’n 40% van de totale populatie muskusossen in de wereld. Andere zoogdieren die in het park voorkomen, zijn ijsberen, poolvossen, hermelijnen en poolhazen. De rendieren die hier leefden tot 1900, zijn helaas uitgestorven. Tot 1934 leefden er ook grijze wolven.

De zeedieren die langs de Groenlandse kust van het park voorkomen zijn walrussen, ringelrobben, baardrobben, zadelrobben en klapmutsen (zeeroofdier uit de zeehondenfamilie).

Ook zijn er veel vogelsoorten in het park, zoals de ijsduiker, brandganzen, kleine rietganzen, eidereenden en sneeuwuilen en giervalken. In totaal zijn er wel zo’n 60 soorten vogels te bekennen en deze komen vrijwel allemaal voor langs de kusten, aangezien dat de enige plekken in het park zijn die het grootste deel van het jaar ijsvrij zijn.

Foto: Martin Munck – Visit Greenland

 

Weer in Noordoost Groenland

Het weer in Noordoost-Groenland Nationaal Park is koud tijdens de lange winters. De straffe poolwinden maken deze bestemming tot één van de guurste waar je maar kunt verblijven.

 

In de zomermaanden is het warmer en droger, vooral langs de kust in de nabijheid van de zee. De gemiddelde zomertemperatuur kan langs de kust verrassende waarden bereiken van 10 tot 15 graden Celsius. Neerslag valt er weinig en als het valt, dan het meest langs de kust onder invloed van de zee. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 200 mm en om die reden is er hier ook wel sprake van een Arctische woestijn.

Beste tijd om Noordoost-Groeland te bezoeken

De zomers zijn de beste tijd om het park te bezoeken. De temperaturen zijn dan aangenaam en de weersomstandigheden op zijn best. De beste maanden om het park te verkennen zijn eind mei tot eind augustus.

Highlights Noordoost-Groenland Nationaal Park

Summit Camp

Summit Camp is een onderzoeksstation dat zich bovenop een top van de ijskap van Groenland bevindt en het gehele jaar in bedrijf is. Het station ligt op een hoogte van ongeveer 3.210 meter boven de zeespiegel en meet klimatologische waarnemingen.

Het aantal mensen dat hier tijdens de winter verblijft is slechts 5, maar tijdens de zomermaanden verveelvoudigt dit zich naar 55 mensen.

Het onderzoeksstation wordt beheerd door een Amerikaans bedrijf en de dichtstbijzijnde stad is Ittoqqortoormiit bij de monding van de Scoresby Sund fjord, op een afstand van 460 kilometer. Het station is in het zomerseizoen bereikbaar per vliegtuig vanaf de luchthaven Kangerlussuaq.

 

Ella-eiland

Ella-eiland is een deel van het Noordoost Nationaal Park dat vooral bekend is om de geweldige uitzichten. Je vindt hier prachtige wandelroutes en onderweg wordt je getrakteerd op de unieke arctische fauna die tijdens de korte zomers tot bloei komt. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is het hoogtepunt.

Wel moet je bij een bezoek aan dit eiland alert zijn, want mogelijk kun je hier langs de kust wat ijsberen zien rondkuieren.

 

Kaiser Franz Joseph Fjord

Noordoost-Groenland Nationaal Park is beroemd om zijn schilderachtige vergezichten en één daarvan is de Kaiser Franz Joseph Fjord. Deze fjord staat bekend om zijn prachtige toendra’s omringd door hoge bergen. Dit is een ideale locatie om te wandelen, waar je veel oude trekkershutten vindt om de nacht onder de sterren door te brengen. En sterren zal je zien! Want er is hier 0,0 lichtvervuiling!

In dit gebied zie je eidereenden, muskusossen en poolvossen. Het uitzicht op het ijsblauwe water met de rood getinte bergen op de achtergrond is werkelijk adembenemend. Dit is een highlight in het park die je absoluut moet bezoeken.

 

Fjordensysteem Scoresby Sund

De grootste fjord ter wereld is tevens een van de mooiste plaatsen om te bezoeken in het Noordoost-Groenland Nationaal Park. Hoewel er officieel slechts een klein deel van het fjordensysteem in het park ligt, is de gehele fjord geweldig om te verkennen.

In dit enorme gebied is veel zeeleven te vinden, zoals walrussen, zeehonden, ganzen, poolvossen en Atlantische papegaaiduikers. Ook is hier relatief veel vegetatie te vinden die verrassend kleurrijk is met felgekleurde bloemen. Hoewel ze slechts korte tijd bloeien tijdens de korte zomers, vrolijken de kleine plantjes de omgeving sterk op met hun felle kleuren.

Vooral tijdens de late zomer en de herfst is de Scoresby Sund het best te bezoeken. Hier kun je dan veel mooie foto’s maken van de ronddrijvende ijsbergen die prachtig schitteren in het zonlicht.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Barbara Kloosterman Specialisme: IJsland / Faeröer eilanden / Groenland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil. In Groenland zelf heb je ook te maken met tijdsverschil. In Nuuk (hoofdstad) is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In de plaatsen Thule en Pituffik (Qaanaaq) is het 5 uur vroeger. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het 2 uur vroeger en in Danmarkshavn is het 1 uur vroeger tijdens de wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de zomertijd.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge