Het noorderlicht is in Finland ongeveer 200 nachten per jaar zichtbaar in Fins Lapland. Er zijn verschillende manieren om het noorderlicht te spotten denk aan een sneeuwschoenwandeltocht of een tocht met een sledehond.

Het noorderlicht is een blijft natuurlijk een natuurverschijnsel, het is dus geen garantie dat je het noorderlicht ook daadwerkelijk ziet. Wanneer in Finland de nachten donker genoeg zijn is het mogelijk om van eind augustus tot april het noorderlicht te zien. Om het noorderlicht te kunnen zien moet de lucht helder. Hoe verder je naar het noorden reist hoe groter de kans is dat je het noorderlicht te zien krijgt.

Beste plekken in Finland om het noorderlicht te zien

De noordelijke regio van Finland, Lapland, is de beste plek om het noorderlicht te zien. De zuidelijke rand van Lapland ligt precies aan de zuidelijke rand van de aurora-zone en de noordelijke grens van Finland ligt precies boven de andere rand van de aurora zone. Een aantal plekken in Finland om het noorderlicht te kunnen zien:

  • Utsjoki
  • Kilpisjärvi
  • Nellim
  • Saariselkä
  • Levi

Middernachtzon

De zomers in het noorden van Finland, boven de poolcirkel, zijn spectaculair. Van mei tot augustus gaat de zon helemaal niet onder. In de nacht is het dus net zo licht als overdag, het grootste verschil dat de lucht een andere kleur krijgt. De zon krijgt een roodachtig gele kleur, net zoals tijdens een zonsopgang of zonsondergang.