Gauteng is de kleinste provincie en eveneens de dichtstbevolkte provincie van Zuid-Afrika. En dat niet alleen, het vormt namelijk het economische hart van het land. In het Sotho betekent Gauteng ‘goud’ waarbij de vondst hiervan ervoor zorgde dat Johannesburg uitgroeide tot de grootste stad van Zuid-Afrika. Een aantal interessante bezienswaardigheden in deze provincie zijn het Apartheid Museum, de township Pretoria en Soweto.

Het Apartheid Museum bevindt zich in Johannesburg en laat je de Zuid-Afrikaanse geschiedenis herbeleven toen de vrijheid van gekleurde Zuid-Afrikanen erg werd ingeperkt. Pretoria is een kleurrijk en sfeervolle plaats waar toeristen graag komen, het wordt ook wel de Stad van Jacaranda genoemd. Dit komt doordat er duizenden jacaranda’s groeien die de straten opfleuren.

Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika en staat onder andere bekend om de Apartheid, Nelson Mandela en townships. Zowat alle intercontinentale vluchten landen op het internationale vliegveld in Johannesburg. Het is een bruisende stad en het oude stadscentrum beschikt over terrassen, restaurants, bars en winkels. Maar ook zijn hier musea te vinden zoals het bekende Apartheid Museum.

Soweto

Het grootste township van Johannesburg ontstaan tijdens de Apartheid is Soweto, wat staat voor South Western Townships. Dit is de vroegere woonplaats van Nelson Mandela, je kunt zijn huis dan ook bezoeken in Vilakazi Street. Deze plek heeft een duistere geschiedenis doordat het ontstaan is in de periode dat woningen in Johannesburg voorbestemd waren voor de blanke bevolking. Dit zorgde uiteindelijk voor veel ophef onder de inwoners van Soweto en een felle strijd tegen de Apartheid. Tegenwoordig bestaat de miljoenenstad uit een mix van nieuwbouw en krottenwijken.

Pretoria

De jacaranda bomen die in oktober het straatbeeld paars maken zorgden voor de bijnaam ‘Jacaranda Stad’ dat gegeven werd aan Pretoria. Het is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika maar ook bekend geworden door de universiteit. Bezoek hier de Church Street, de langste straat ter wereld en tevens het bruisende hart van de stad met vele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Mocht je opzoek zijn naar rust en ontspanning dan is het park Bryntirion een aanrader. Het is het grootste park van Pretoria waar je kunt genieten van de schitterende omgeving en een aantal interessante gebouwen kunt bezoeken.