• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en Klimaat Zuid-Afrika

Klimaatinformatie van Zuid-Afrika
|

Het weer en klimaat in Zuid-Afrika: temperaturen, neerslag en klimaatzones. Zo ligt Zuid-Afrika in het zuiden van het continent Afrika. Gezien de grote oppervlakte kent Zuid-Afrika verschillende klimaatzones. De gemiddelde dagtemperatuur komt in Zuid-Afrika maar zelden onder de twintig graden en ligt in de zomerperiode zelfs vaak boven de dertig graden.

Doordat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Wanneer het hier zomer is, is het in Zuid-Afrika winter.

 

Klimaat

Zuid-Afrika is met een oppervlakte van 1.123.226 km2 ruim 30 maal groter dan Nederland. Niet gek dat dit land dan ook is onderverdeeld in diverse klimaatsoorten.

 

Het klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen gematigd, maar er zijn ook gebieden waar andere klimaten voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld tropisch tot subtropisch in het noorden en oosten van het land. In het westen en delen van het binnenland is het klimaat steppe- tot woestijnachtig. In het zuiden bij Kaapstad heerst een mediterraan klimaat.

Door het gematigde klimaat in Zuid-Afrika is het vrijwel altijd warm en valt er weinig neerslag. De zomers zijn heet en zonnig, de winters droog en koel.

 

Zomer

Het zomerseizoen geldt van december tot en met februari. De gemiddelde temperatuur ligt vaak rond de dertig graden en in het woestijngebied loopt de temperatuur makkelijk op tot 38 graden. In het noorden en de omgeving van het bekende Krugerpark wordt het in de zomer ook zeer warm, ruim dertig graden in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge luchtvochtigheid. Let er op dat deze periode (van oktober tot en met mei) ook het malariaseizoen is. De malariamuggen zijn actief op de oostelijke strook van het land, vanaf het drielandenpunt Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met het risico op malaria.

 

Winter

Het winterseizoen geldt van juni tot en met augustus. Dit is de koelste en meest droge periode van het jaar. Alleen in het zuidwesten (de Kaap) kan er nog relatief veel neerslag vallen. In het binnenland is er ’s nachts kans op vorst en sneeuw, met name in de wat hoger gelegen gebieden. Overdag ligt de temperatuur echter weer een stuk hoger en loopt dit soms op tot 20 graden. In het noorden van het land is het gedurende deze periode het warmst. In de koelste maanden kent het Krugerpark nog altijd temperaturen van circa 26 graden. Waarbij het ’s nachts weer vrij drastisch afkoelt naar iets boven 0 graden. Mocht je deze periode naar Zuid-Afrika reizen en alsnog wat dagen op het strand willen spenderen, dan is dat zeker mogelijk! De temperaturen zijn overdag erg aangenaam en in de kustplaatsen langs de oostkust blijft het zeewater aangenaam warm, rond de 22 graden.

 

De westkust van Zuid-Afrika heeft te maken met een koude golfstroom uit zuidwestelijke richting, de Benguelastroom. De aanvoer van relatief koel zeewater uit de koudere gedeeltes van de Atlantische Oceaan zorgt voor tempering van de temperaturen langs de kusten rondom de Zuidkaap en een hogere kans op neerslag in de lokale wintermaanden.
Langs de oostkust staat een warme golfstroom uit noordelijke richting. De Agulhasstroom voert relatief warm zeewater langs de kusten van Mozambique naar Zuid-Afrika. In de regio Kwazulu-Natal is het daarom ook in de wintermaanden nog aangenaam warm.

Zuid-Afrika reizen

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Barbara Kloosterman Specialisme: IJsland / Faeröer eilanden / Groenland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Zuid-Afrika ervaar je de unieke Afrikaanse natuur van wijde vlaktes, bergen, heuvels en het Afrikaanse platteland. De diversiteit biedt ruimte om de Zuid-Afrikaanse sfeer te proeven op verschillende manieren. Bovendien heb je kans om de beroemde Big Five te spotten!
Het weer en klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen gematigd, maar er zijn ook gebieden waar andere klimaten voorkomen. De gemiddelde dagtemperatuur komt in Zuid-Afrika maar zelden onder de twintig graden en ligt in de zomerperiode zelfs vaak boven de dertig graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Zuid-Afrika
De beste reistijd voor Zuid-Afrika is geheel afhankelijk van je wensen. Over het algemeen is Zuid-Afrika het hele jaar door te bezoeken, ieder seizoen heeft zo weer zijn eigen charme. Lees hier meer over de beste reistijd
De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand, aangeduid als ZAR of R. Lees hier meer over de munteenheid van Zuid-Afrika
De benodigde reisdocumenten voor Zuid-Afrika bestaan uit een paspoort dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Je mag daarmee als toerist maximaal 90 dagen in het land verblijven, dan is er ook geen visum nodig voor iemand met de Nederlandse nationaliteit. Lees hier meer over reisdocumenten in Zuid-Afrika
Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. Tijdens de wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge