Het weer en klimaat in Zuid-Afrika: temperaturen, neerslag en klimaatzones. Zo ligt Zuid-Afrika in het zuiden van het continent Afrika. Gezien de grote oppervlakte kent Zuid-Afrika verschillende klimaatzones. De gemiddelde dagtemperatuur komt in Zuid-Afrika maar zelden onder de twintig graden en ligt in de zomerperiode zelfs vaak boven de dertig graden.

Doordat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Wanneer het hier zomer is, is het in Zuid-Afrika winter.

KLIMAAT

Zuid-Afrika is met een oppervlakte van 1.123.226 km2 ruim 30 maal groter dan Nederland. Niet gek dat dit land dan ook is onderverdeeld in diverse klimaatsoorten.

Het klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen gematigd, maar er zijn ook gebieden waar andere klimaten voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld tropisch tot subtropisch in het noorden en oosten van het land. In het westen en delen van het binnenland is het klimaat steppe- tot woestijnachtig. In het zuiden bij Kaapstad heerst een mediterraan klimaat.

Door het gematigde klimaat in Zuid-Afrika is het vrijwel altijd warm en valt er weinig neerslag. De zomers zijn heet en zonnig, de winters droog en koel.

ZOMER

Het zomerseizoen geldt van december tot en met februari. De gemiddelde temperatuur ligt vaak rond de dertig graden en in het woestijngebied loopt de temperatuur makkelijk op tot 38 graden. In het noorden en de omgeving van het bekende Krugerpark wordt het in de zomer ook zeer warm, ruim dertig graden in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge luchtvochtigheid. Let er op dat deze periode (van oktober tot en met mei) ook het malariaseizoen is. De malariamuggen zijn actief op de oostelijke strook van het land, vanaf het drielandenpunt Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met het risico op malaria.

WINTER

Het winterseizoen geldt van juni tot en met augustus. Dit is de koelste en meest droge periode van het jaar. Alleen in het zuidwesten (de Kaap) kan er nog relatief veel neerslag vallen. In het binnenland is er ’s nachts kans op vorst en sneeuw, met name in de wat hoger gelegen gebieden. Overdag ligt de temperatuur echter weer een stuk hoger en loopt dit soms op tot 20 graden. In het noorden van het land is het gedurende deze periode het warmst. In de koelste maanden kent het Krugerpark nog altijd temperaturen van circa 26 graden. Waarbij het ’s nachts weer vrij drastisch afkoelt naar iets boven 0 graden. Mocht je deze periode naar Zuid-Afrika reizen en alsnog wat dagen op het strand willen spenderen, dan is dat zeker mogelijk! De temperaturen zijn overdag erg aangenaam en in de kustplaatsen langs de oostkust blijft het zeewater aangenaam warm, rond de 22 graden.

De westkust van Zuid-Afrika heeft te maken met een koude golfstroom uit zuidwestelijke richting, de Benguelastroom. De aanvoer van relatief koel zeewater uit de koudere gedeeltes van de Atlantische Oceaan zorgt voor tempering van de temperaturen langs de kusten rondom de Zuidkaap en een hogere kans op neerslag in de lokale wintermaanden.
Langs de oostkust staat een warme golfstroom uit noordelijke richting. De Agulhasstroom voert relatief warm zeewater langs de kusten van Mozambique naar Zuid-Afrika. In de regio Kwazulu-Natal is het daarom ook in de wintermaanden nog aangenaam warm