Lokale keuken Patagonië: rauwe smaken en vurige tradities
De keuken van Patagonië is misschien wel net zo indrukwekkend als het landschap zelf. Denk aan langzaam gegaard lamsvlees boven open vuur, of verse koningskrab geserveerd in een vissersdorpje aan de Zuid-Atlantische kust. Hier proef je de rauwe smaken van het zuiden van Argentinië en Chili.
Of je nu door de uitgestrekte pampa’s rijdt of neerstrijkt in een sfeervol restaurant in Ushuaia: de lokale keuken van Patagonië is een onmisbaar onderdeel op je reis.
Asado – De Argentijnse barbecue
In Patagonië is de asado – de Argentijnse barbecue – een heuse cultuur. Grote stukken vlees en lamsvlees worden langzaam gegaard boven houtskool; vaak urenlang. Meestal zie je lamsvlees geserveerd met chimichurri, een frisse saus van knoflook, peterselie, oregano, azijn en olie. Een asado is ook een sociaal evenement: vrienden en familie verzamelen zich rond de parilla of quincho, genietend van wijn en gezelschap.
Patagonisch lam en specialiteiten uit El Calafate
In het zuidelijke Patagonië, zoals in El Calafate, is Patagonisch lam (cordero patagónico) een delicatesse. Vaak gegrild, en soms geserveerd met een saus van lokale bessen.
In Ushuaia kom je heerlijke zeevruchtenschotels tegen, inclusief koningskrab (centolla), bereid in rijke, romige saus.
Aan de kust: zeevruchten en ceviche
Langs de kust van Patagonië domineren verse vis en schaaldieren: machas (mosselen), erizos (zee-egels), kreeft en kreeftensoep als chupe de marisco en smakelijke ceviche.
Empanadas – snack voor onderweg
Empanadas zijn overal in Patagonië geliefd, met unieke regionale vullingen: lamsvlees in het zuiden, soms met vis of kaas. De deegpakketjes kunnen gebakken of gefrituurd zijn, een ideale snack voor onderweg.
Bijgerechten
Denk aan een picada, een plateau met kazen, charcuterie en kleine hapjes voorafgaand aan een asado. Salades, gegrilde groenten en vers brood met pebre of chimichurri worden vaak gegeten.
Drank en desserts
- Yerba mate: populaire kruidenthee, gedronken uit een typische cuia (kalebas) met bomba (rietje).
- Wijnen: van rode Malbecs uit Argentinië tot frisse Chileense wijnen.
- Zoetigheden: dulce de leche-nagerechten, als alfajores en torta de mil hojas.
Praktische tips voor reizigers
- Eetmomenten: In Argentinië start het diner vaak na 21:00 uur, met lichte lunches van 13–15 uur.
- Water: In de kustgebieden (en bergen) is het water drinkbaar, maar in afgelegen steden en dorpen is mineraalwater aan te raden.
- Markten en streetfood: Bezoek lokale markten voor verse vis, fruit en snacks, en ontdek de lokale keuken Patagonië op z’n best.



