Omdat Lapland zowel Noorwegen, Zweden als Finland beslaat is de flora en fauna Lapland enorm divers. Het gebied is voor meer dan de helft bedekt met bossen, waardoor er veel wildlife te zien is. Lapland heeft zelfs zijn eigen ‘Big Five’: de eland, beer, walvis, wolf en het rendier. Qua fauna vind je er uitgestrekte meren, vlaktes, bossen en bergen terug (dit laatste voornamelijk in het grensgebied van Noorwegen).

Flora en fauna Noord-Noorwegen

De flora en fauna van Noorwegen is misschien wel het meest divers van de landen die Lapland beslaan. In het noorden van Noorwegen vind je een uniek landschap en dito wildlife terug. Deze flora en fauna Lapland is aangepast aan de extreme omstandigheden van het noordpoolgebied.

Flora

De boomgrens in Lapland ligt laag vanwege de koude temperaturen en korte groeiseizoenen. Daardoor vind je in Noors Lapland er voornamelijk dwergberken en dichte struikgewasvelden terug. De bomen zijn aangepast aan koude omstandigheden en groeien vaak langs rivieroevers. Vanwege de korte groeiseizoenen komen er ook veel mossen en korstmossen voor. Ze bedekken de bodem en helpen bij het vasthouden van vocht.

In de zomer bloeien arctische bloemen, zoals de Laplandse klaproos en de bergavens.

De nationale parken van Noors Lapland zijn: Pasvikdalen, Børgefjell/Byrkjie National Park, Lierne/Lijre National Park en Blåfjella-Skjækerfjella/Låarte-Skæhkere National Park.

Fauna

Rendieren zijn kenmerkend voor Noors-Lapland en worden traditioneel gehouden door de Sámi. Daarnaast vind je er ook arctische vossen, elanden, sneeuwhazen, wolven en een groot aantal arctische vogelsoorten terug, waaronder sneeuwhoenders, eidereenden en arctische sternen terug. En vergeet ook het wildlife in het water niet: arctische zalm, bevers, otters, orka’s en walvissen.

Flora en fauna Noord-Zweden

Ook in Zweden vind je diverse flora en fauna Lapland terug. Over het algemeen zijn de flora en fauna in Noord-Noorwegen en Noord-Zweden te vergelijken met elkaar.

Flora

Ook in Zweden vind je veel dwergberken en struikgewas terug. Wanneer je over de bevroren wegen van Lapland rijdt zie je links en rechts dichte bossen met – als je goed kijkt – misschien wel een kudde rendieren tussen de bomen verscholen. Langs de meren vind je veel poolwilgen en arctische bloemen terug. Ook vind je er diverse mossen en korstmossen: winterkorst voor de vele rendieren.

Eetbare flora heeft Zweden te over: rode bosbessen, bergbraambessen en diverse paddestoelen belanden in Zweeds Lapland veelal van bos op bord.

De nationale parken van Zweeds Lapland zijn: Sarek National Park, Padjelanta, Muddus eb Stora Sjöfallet.

Fauna

In Zweeds Lapland vind je rendieren, elanden, arctische vossen, wolven, sneeuwhazen en diverse arctische vogelsoorten terug. Heel soms worden er (in het uiterste noorden) bruine beren of lynxen gespot. Arctische zalm vind je in de vele meren van Zweeds Lapland terug.

Flora en fauna Noord-Finland

Arctische toendra, eindeloze meren, dichte berkenbossen en op de winterse condities ingespeeld wildlife, dat is de flora en fauna Lapland die je in Finland vindt.

Flora

In Fins Lapland vind je net als in de andere delen van Lapland dwergberken, poolwilgen, mossen, bosbessen en veenbessen en naaldbossen terug. De fauna is aangepast op de uitdagende winterse omstandigheden: koude winters en korte groeiseizoenen. De vegetatie is daardoor vaak laag, en bestand tegen de extreme temperaturen van het Hoge Noorden.

De nationale parken van Fins Lapland zijn: Lemmenjoki National Park, Pallas-Yllästunturi National Park, Pyhä-Luosto, Urho Kekkonen National Park, Riisitunturi, Oulanka en Salla National Park.

Fauna

In Fins Lapland kun je naast de arctische fauna die je in Noors en Zweeds Lapland ook wolven, veelvraten en – heel soms – ook lynxen en beren tegenkomen. Daarnaast vind je er ook een diversiteit aan vogelsoorten terug: de sneeuwuil, alpensneeuwhoen, de taigagaai en de bonte kraai zijn veel geziene gasten. Arctische zalm, bevers en otters komen ook in Fins Lapland voor.