In totaal zijn er meer dan 30 nationale parken te vinden verspreid over het land, van Hokkaido tot aan de zuidelijke eilanden van Okinawa. De eerste nationale parken in Japan zijn opgericht in 1931. Deze natuurlijke schoonheid moest goed behouden worden zodat mensen ervan kunnen blijven genieten. Een aantal parken omvatten de kustgebieden rond de Setonaikai en de berggebieden Kirishima en Unzen Amakusa.

Van alle nationale parken heeft ieder zijn eigen kenmerken wat betreft landschap en omgeving. Qua natuur kan je vulkanen, bossen, moerassen, stranden en prachtige kustlijnen tegenkomen. Vooral buitenactiviteiten zijn populair zoals wandelen, vissen, varen, snorkelen, duiken en het bezoeken van warmwaterbronnen. Soms kun je ook eco-vriendelijke activiteiten ondernemen zoals walvis- en dolfijn tours of begeleide natuurwandeltochten. Hieronder vind je een aantal noemenswaardige nationale parken per regio.

Hokkaido

Shiretoko

Het Shiretoko nationaal park gelegen op het afgelegen schiereiland Shiretoko staat eveneens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit ongerepte nationaal park van Japan herbergt een verscheidenheid aan wilde dieren. Denk hierbij aan herten, vossen en vooral bruine beren. Tijdens de warme maanden kan je met een rondvaartboot bruine beren aanschouwen. Bovendien is het een van de weinige plekken in Japan waar je drijfijs kan aanschouwen. Het nationaal park werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet vanwege de onvervangbare waarde van het ecosysteem en de biodiversiteit.