Oud-collega’s Julianne, Lisanne en Jolanda maakten na de Vestnorden beurs 2019 een 10-daagse studiereis IJsland & Faeröer. In dit reisverslag nemen ze je mee naar beide eilanden.

Met z’n drieën zijn we op de Vestnorden beurs geweest op de Faeröer waar kopers en verkopers vanuit drie landen Faeröer, IJsland en Groenland samen kwamen. Hierna maakten we een 10-daagse rondreis door IJsland per auto. Lees hier per dag alle verslagen!

Maandag t/m donderdag 23-26 september: Vestnorden 2019 Tórshavn, Faeröer

Vanuit Amsterdam vliegen we via Kopenhagen naar het vliegveld van Vágar op de Faeröer. De eerste dag verkennen we de kleinste hoofdstad ter wereld, Tórshavn. Het stadje is gekenmerkt door de kleurrijke huisjes, de kleine haven en de grasdaken.

Dinsdagochtend hadden we welkomst presentaties over de Faeröer, IJsland en Groenland. Meteen daarna begonnen de business-to-business gesprekken. Tijdens de besprekingen weer nieuwe contacten opgedaan om mee aan de slag te kunnen. De middag werd gevuld door excursies, waar de parels van de Faeröer bezocht konden worden. Julianne en Lisanne mochten het eiland Eysturoy ontdekken per ribboot en bus. Jolanda vaarde met de ferry naar een van de zuidelijke eilanden, Sandoy. Sandoy is tevens het enige eiland dat over duinen beschikt.

Op woensdag hebben we de hele dag business-to-business gesprekken. Onder andere weer nieuwe mogelijkheden voor Groenland en IJsland besproken! Fijn om nieuwe contacten op te doen en te bespreken of we met elkaar in zee gaan. Ook bestaande contacten hebben we even gesproken.

Donderdag gaan de meesten terug naar huis of door naar IJsland voor de posttour. Wij gaan voor een rondreis op de Faeröer. Het is mistig maar ‘s ochtends lukt het nog aardig om mooie foto’s te maken onderweg. De Faeröer geeft zo’n speciale indruk door de hoge kliffen, schapen die zomaar de weg oversteken en het stuimige weer wat het toch wel geheimzinnig maakt.

Een van de hoogtepunten was wel de Múlafossur waterval in Gasadalur! Deze waterval is iconisch voor de Faeröer en geeft een mysterieus gevoel wanneer je op het uitkijkpunt staat. Via Vestmanna rijden we verder, helaas kunnen we de vogelkliffen niet bekijken door slechte weersomstandigheden. Maar niet getreurd, de rotskloof in Gjógv (de naam betekent letterlijk ‘kloof’) was eveneens de moeite waard.

Vrijdag 27 september: Vágar – Keflavík – Selfoss

Rond 9:00 landen we op IJsland. Nadat we de huurauto hebben opgehaald rijden we naar het schiereiland Reykjanes. We bezoeken de Gardskagi vuurtoren en Reykjanestá waar immense rotsen uit het water steken. De landschappen zijn zo veranderlijk in IJsland en ieder uitzicht is uniek. We stoppen dan ook vaak om even te genieten van de uitzichten en foto’s te maken.

We maken een korte stop bij Gunnuhver en rijden naar de omgeving van de wereldberoemde Blue Lagoon. We vervolgen onze weg naar Seltún, een geothermisch gebied met modderpoeltjes en stomend water. Hier vlakbij, aan de zuidkust van IJsland heb je de Strandarkirkja. Dit was een parochiekerk wat een baken geweest is voor degenen die op zee reisden.

Naast de prachtige landschappen onderweg bezoeken we de Golden Circle. De eerste stop is het Þingvellir nationaal park, een verzakking die de geologische grens vormt tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent.
Het tweede hoogtepunt is de Gullfoss waterval, een van de bekendste watervallen van IJsland! Als laatste bezoeken we Geysir, waar zich twee geisers bevinden. Geysir zelf spuit niet meer zo actief, maar de andere geiser Strokkur nog wel! We moeten nog even wachten voordat ie omhoog spuit. Hij spuit twee keer zacht maar uiteindelijk na 10 minuten schiet de geiser omhoog. Wat een spektakel! Iedereen juicht en klapt. We rijden door naar Selfoss waar we ook snel even wat avondeten.

‘s Avonds slapen we in Guesthouse Lambastadir. De kans op Noorderlicht is groot, word ons verteld door de eigenaar. Desalniettemin gaan we er niet vanuit en wachten het af. Maar rond 22:00 gaan we naar buiten en ja hoor! Daar zijn de groene dansende lichtgolven. Wat een prachtig fenomeen en wat voelen we ons dankbaar om dit mee te mogen maken.

Zaterdag 28 september: Selfoss – Kirkjubæjarklaustur

Als we de gordijnen opendoen zien we dat de zon schijnt. Dat kan maar één ding betekenen, vandaag wordt een mooie dag! Vandaag rijden we richting Kirkjubæjarklaustur, waar wij vanavond in de buurt overnachten.

De eerste stop is de Seljalandsfoss. Deze waterval zie je vanaf de Zuidelijke Ringweg al liggen. Deze opvallende waterval is dan ook erg populair om te bezoeken, zeker omdat je er achterlangs kan lopen. Dit hebben wij dan ook zeker gedaan. Na het bezoekje aan de Seljalandsfoss vervolgen wij onze weg richting de Skógafoss. Voordat we naar de waterval gaan, bezoeken we eerst het nabij gelegen Skógar Museum. Hierna rijden we door naar de waterval, die een paar meter verderop ligt. De Skógafoss waterval is uniek aangezien deze direct door twee gletsjers wordt gevoed: de Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull. Doordat de zon schijnt zien we mooi de regenboog in de waterval. Ook beklimmen we de 370 treden die ons naar de top van de waterval brengt. Op deze top heb je prachtig uitzicht over de IJslandse zuidkust.

We stappen weer de auto in en rijden richting Dyrhólaey, een 120 meter hoge uit zee stekende kaap. We hebben hier prachtig uitzicht, ook over het Reynisfjara strand. Na ons bezoek aan Dyrhólaey brengen we dan ook een bezoek aan het Reynisfjara strand. Op dit strand vind je schitterende basaltkolommen die sterk afsteken tegen het gitzwarte strand. Vanaf het strand is ook Dyrhólaey nog te bewonderen. We vervolgen onze weg richting Vík, waar we in een cafeetje warme chocolademelk en thee drinken, even opwarmen.

Onze laatste stop vandaag is de Fjaðrárgljúfur kloof, deze kloof ligt iets ten westen van Kirkjubæjarklaustur. We genieten enorm van het prachtige landschap bij de kloof. We vervolgen onze weg weer en rijden naar onze accommodatie.

Tijdens het inchecken vragen we wat de kans is op het noorderlicht vanavond. Als antwoord krijgen we dat de kans aanwezig is. We noteren dat we graag gewekt willen worden mocht het gebeuren. Rond een uur of 23:00, wordt er op de deur geklopt en gezegd dat het noorderlicht te zien is. Snel jas aan, muts op en hop naar buiten. En inderdaad we zien een licht begin van het noorderlicht. Zoals we gisteren al schreven wat een prachtig fenomeen en heel bijzonder om dit nu twee avonden achter elkaar mee te mogen maken.

Zondag 29 september: Kirkjubæjarklaustur – Höfn

Al op de vroege morgen rijden we richting Skaftafell / Vatnajökull nationaal park. We hiken een stuk langs mooie landschappen naar de waterval Svartifoss. Het lijkt wel de indian summer met al die herfstkleuren in de bomen. Na de stevige wandeling vervolgen we onze weg naar een turfkerkje (Hofskirkja) in Hof. Deze was gebouwd in 1884 en daarmee de laatste turfkerk gebouwd in de oude stijl. Het wordt ook gezien als historisch monument.

Langs de weg zien we het landschap veranderen in velden met immense gletsjers in de verte. We besluiten wat foto’s te maken van dichtbij een gletsjermeer, de Fjallsárlón. Die ligt aan het zuidelijke einde van de gletsjertong Fjallsjökull, een onderdeel van de grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull.

We hebben een avontuurlijke dag want we gaan naar de Jökulsárlón, het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Hier maken we een zodiac tour op het ijsbergenmeer, wat een prachtige massieve ijsrotsen! Als kers op de taart is het perfect weer om de zeehonden op het ijs te zien liggen. Doordat we zo dichtbij varen kijken ze ons allemaal nieuwsgierig aan met hun grote zwarte ogen.

Na deze fantastische tour rijden we nog naar het nabijgelegen strand Diamond Beach. Hier spoelen brokken ijs aan van de Breidamerkurjökull gletsjer. Jammer genoeg liggen er niet zoveel ijsbrokken. De eindbestemming voor vandaag is het vissers- en handelsstadje Höfn.

Maandag 30 september: Höfn – Egilsstaðir

We boffen erg want onverwachts werden we gisteravond rond 23:00 uit bed geroepen voor onze derde avond met Noorderlicht! Het wordt bijna een gewoonte.

Vroeg in de ochtend willen we vertrekken vanuit Höfn, maar we moeten eerst de ramen van de auto krabben! Het is opnieuw schitterend weer, de lucht is felblauw en het zonnetje schijnt heerlijk ondanks de kou. De eerste stop is Djúpivogur, we doen even wat boodschappen en lopen rond in het kustplaatsje. Omdat we best lange afstanden rijden vandaag wordt er iedere 15 minuten gestopt om de prachtige landschappen en over de weg huppelende schapen op de foto te zetten.

We komen aan in Breiðdalsvík, een dorp aan zee. Ook hier lopen we even rond en maken wat foto’s. Na een stukje rijden komen we aan in Stöðvarfjörður, waar Petra’s stenen museum is. We staan versteld van de hoeveelheid stenen er overal opgesteld zijn. Haar stenen komen voornamelijk uit Stöðvarfjörður en Oost-IJsland. Ook heeft ze haar favoriete steen tentoongesteld. Er zijn stenen in alle kleuren en maten en de tuin is leuk opgemaakt om ook wat te drinken.

We maken een aantal tussenstops in kleinere plaatsjes en rijden door naar Seyðisfjörður. De Smyril Line komt hier aan in de haven. Een hoogtepunt hier is de Seyðisfjarðarkirkja, een blauw fotogeniek kerkje met een regenboog pad ervoor.

Dinsdag 1 oktober: Egilsstaðir – Mývatn

De ochtend begint sportief met een wandeling naar de Hengifoss waterval. Onderweg zien we veel schapen die helaas voor ons wegrennen. De natuur is weer volop in zijn pracht! De temperatuur ligt rond het vriespunt waardoor de lucht ijl is.

Na onze ochtendwandeling rijden we naar de Kárahnjúkar, een waterkrachtcentrale. Voor de centrale werden twee riveren afgedamd om het Hálslónreservoir te vormen. We moeten over een aantal F-wegen rijden waar we in niemandsland terecht komen. Met wat gehobbel rijden we richting Mývatn. We bezoeken de omgeving bij de vulkaan Krafla.

Gelegen op korte afstand van de Krafla is een uitgestrekt geothermisch gebied. Námaskarð beschikt over warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen. Overal hangt een zwavellucht maar de rookwolken houden ons nog warm.

Woensdag 2 oktober: Mývatn

We rijden weg door een prachtig bevroren landschap dat afsteekt tegen de strak blauwe lucht. De thermometer in de auto geeft -4 graden aan. Alsnog fanatiek beginnen we aan de eerste wandeling bij het natuurreservaat Dimmuborgir. Het is erg koud maar als bikkels gaan we toch zonder jas op de foto tussen de grote rotsformaties van vulkanisch gesteente. Na een aardige wandeling vervolgen we onze weg naar de Hverfjall, een kegelvulkaan. We lopen het hele rondje rondom de krater om vanuit alle hoeken de schitterende uitzichten te bewonderen.

We rijden verder naar de Detifoss en de nabijgelegen Selfoss. De kracht van het water van de watervallen is verbazingwekkend! Vlakbij deze watervallen ligt ook de Hafragilsfoss, een 27 meter hoge waterval. We rijden door over hobbelige wegen naar de hoefijzervormige kloof Ásbyrgi. Omdat we in de ochtend al veel kilometers gemaakt hebben te voet en door de beperkte tijd, besluiten we om een stuk erheen te rijden en de laatste 20 minuten te lopen. Na wat foto’s met de vergezichten gaan we weer door.

We bezoeken Húsavík, de walvis hoofdstad waar walvis spotten centraal staat. We lopen rond de oudste nederzetting van IJsland en genieten van de laaghangende zon die over de haven schittert. De laatste stop voor vandaag is de Goðafoss, de waterval van de goden. De waterval met de ondergaande zon is magisch.. net een sprookje!

Donderdag 3 oktober: Mývatn – Varmahlíð

Na het ontbijt lopen er ineens honderden schapen in onze achtertuin! Ze rennen weer snel weg als we in de buurt komen maar het lukt ons toch om vlakbij te komen. Vandaag rijden we eerst naar Akureyri, een levendige stad in het noorden van IJsland. Dit stadje is gelegen aan de fjord Eyjafjörður. We kijken even rond maar hebben niet al teveel tijd.

Hierna komt ons hoogtepunt van vandaag, het walvis spotten in Dalvík! We mogen onze bouwvakkerspakken weer aan en op naar de ribboot. We varen een stuk de zee op om zo dicht mogelijk bij de walvissen te komen. We moeten even rond dobberen op het water maar de eerste walvis laat zich al gauw zien! Het duurt steeds een paar minuten maar uiteindelijk varen we er snel naartoe en zien we ze ook van dichtbij. Wat een immens grote zoogdieren met hun zwart-witte vinnen! Heel indrukwekkend.

We varen weer terug na zo’n twee uur en gaan ons even opwarmen in een café in Dalvík. Een korte stop bij de supermarkt en we rijden door een aantal tunnels naar de volgende plaats. We komen aan in Hofsós, een van de oudste handelsplekken van IJsland. Aan de waterkant heb je een mooi uitzicht over de omgeving en een pad naar kleine basaltkolommen. Verderop staat een schattig turfkerkje, de Grafarkirkja. De oudste turfkerk van IJsland heeft een ronde turfmuur om de kerk en het kerkhof heen.

Later vertrekken we naar Glaumbær, een oude turfboerderij en museum. Leuk om even rond te lopen en de huisjes te bezichtigen. ‘s Avonds rijden we naar onze eindbestemming en hopen nog in een warm badje te kunnen springen!

Vrijdag 4 oktober: Varmahlíð – Stykkishólmur

Op dierendag beginnen we met een paardentocht door de IJslandse natuur bij Varmahlíð. De paarden hebben er zin in en wij ook! Langs heuvels, door de rivier en langs prachtige landschappen. Na een uur komen we terug en drinken even wat waarna we ons klaarmaken voor de autorit. We bezoeken als eerst Borgarviki dat bestaat uit grote rotsformaties en basaltzuilen. We genieten even van de mooie uitzichten en rijden weer door. De volgende halte is Hvítserkur, een rots in zee bij de noordpunt van het Vatnsnes-schiereiland. Het is hier ineens een stuk drukker met mensen.

We blijven in de stemming van dierendag en gaan naar Illugastaðir, waar je een zeehonden kolonie kan bekijken. Ontzettend gaaf om de zeehonden in hun eigen habitat bezig te zien! De omgeving straalt rust en stilte uit en je kunt wel uren blijven kijken naar de speelse zeehonden. Na wat tijd door gebracht te hebben hier moeten we toch wel tempo maken.

Na een paar uur rijden komen we aan bij het lavaveld van Berserkjahraun. Het landschap varieert van met mos bedekte rotsen tot pieken van verharde lava. Een prachtig zwart met groene omgeving!

Zaterdag 5 oktober: Stykkishólmur – Reykjavik

Rond 7:30 rijden we naar de haven in Skykkishólmur. Het is nog redelijk donker maar we vertrekken vroeg omdat er een druk programma voor de boeg staat. Je kunt niet altijd geluk hebben met het weer en moeder natuur geeft meteen gehoor. Zo zonnig als het tijdens de hele reis was zo hard stormt het vandaag. Hebben we in ieder geval kennisgemaakt met het echte IJslandse weer!

We gaan vandaag IJsland in het klein bekijken, het schiereiland Snaefellsness. We beginnen bij het plaatsje Grundarfjörður waar de berg Kirkjufell te vinden is. We stoppen even in de regen voor een foto. Hierna bezoeken we het gouden strand Skarðsvik. Het waait zo hard dat het lijkt alsof de golven stoom afblazen. Stiekem toch ook wel een prachtig gezicht!

Even later rijden we langs Saxhóll, een krater met uitzicht over de Atlantische Oceaan en de uitgestrekte lavavelden van Snæfellsnes. Hierna komen we bij Dritvík & Djúpalónssandur waar een kiezelstrand is met een reeks rotsen van mysterieuze vorm die uit de oceaan tevoorschijn komen. Het water bij dit strand is erg wild en de golven slaan hard tegen de rotswanden aan.

We proberen naar Snæfellsjökull te rijden. Deze route gaat over een F-weg omhoog. Het is helaas te mistig om helemaal bovenin te komen. Dus op driekwart van de route draaien we toch maar om. Overigens is het landschap schitterend en de mist maakt de omgeving mysterieus.

Via Hellnar rijden we naar Gerðuberg, een indrukwekkende muur van basaltzuilen die geometrische patronen vormen in de kliffen. We klimmen even naar boven voor beter uitzicht. Bovenin worden we bijna weggewaaid door de wind! De volgende route gaat richting het warme badje Rauðamelslaug. De natuur is hier adembenemend mooi door de verschillende lavaformaties.

Via Borgarnes rijden we naar de watervallen Hraunfossar & Bernafoss die 1 minuut van elkaar vandaan liggen. De Bernafoss lijkt naar onze mening meer op een wildwaterbaan! Wel gaaf om te zien hoe anders deze is in tegenstelling tot de Hraunfossar waterval die bestaat uit een reeks kleine watervallen verspreid over 900 meter.

Onze eindbestemming is de hoofdstad Reykjavik die we morgen mogen gaan ontdekken! Het is wel even wennen ineens die drukte van auto’s en mensen om ons heen.

Zondag 6 oktober: Reykjavik

Vandaag gaan we een dagje rondstruinen door de hoofdstad van IJsland. We bezoeken een aantal hoogtepunten van de stad zoals het Maritiem museum, Harpa, de oude haven, Hallgrímskirkja en natuurlijk kan een foto van de Sun Voyager daarbij niet ontbreken! We gaan ook nog wat winkels af opzoek naar souvenirs voor het thuisfront.

Het is alweer onze laatste dag op IJsland, de tijd is voorbij gevlogen! We hebben ontzettend genoten deze twee weken. We sluiten onze reis gezellig af met een etentje in een leuk restaurant. Vannacht moeten we al vroeg op voor onze ochtendvlucht! Dat gaat een kort nachtje worden.

Onze studiereis Faeröer en IJsland zit erop. Ben je enthousiast geworden en wil jij ook zo’n reisverhaal creëren? Bel of mail ons en wij stellen jouw reis op maat samen! Let’s start Creating Stories.