• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

21 Feiten over Groenland

Zonsondergang ijsbergen
|

De onderstaande feiten over Groenland illustreren uitstekend, waarom Groenland heel anders is dan de meeste mensen denken.

Het beeld van uitsluitend sneeuwstormen en eindeloze ijsvlaktes met hier en daar een iglo is een compleet ander beeld dan de werkelijkheid. Ik zal het je uitleggen.

Feiten over Groenland, 21 op een rij

Feiten over Groenland: het is een land van extremen. Het grootste eiland ter wereld wordt gedomineerd door ijskappen en gletsjers, maar heeft ook een schitterend rotslandschap. Talloze fjorden, afkalvende gletsjers en een zeer rijke mariene fauna zijn ook kenmerkend voor Groenland.

Hoewel de inwoners die afgelegen wonen nog een traditionele levensstijl hebben, zijn de grotere steden zeer goed ontwikkeld en vrij modern. Nu de feiten over Groenland op een rijtje:

1. De naam van Groenland betekent “Het land van de mensen.”

2. Bijna 80 procent van de landmassa is bedekt met een ijskap en gletsjers. Het overige oppervlak van het land dat ijsvrij is, is qua oppervlakte vergelijkbaar met de oppervlakte van Zweden.

3. De Ilulissat Icefjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de grootste gletsjer buiten Antarctica.

4. Groenland heeft een bevolking van ongeveer 57.000 inwoners, waarvan er ongeveer 15.000 in Nuuk wonen, de hoofdstad van Groenland.

5. Zeehonden- en walvisjacht, jacht op landdieren en visserij zijn de voornaamste bronnen van inkomsten voor de inwoners in Groenland. De afgelopen jaren spelen de inkomsten van de toeristische industrie een steeds belangrijkere rol.

6. Wetenschappers schatten dat de ijskap van Groenland 400.000 tot 800.000 jaar oud is.

7. Groenland was tot 1953 een Deense kolonie. Het land kreeg in 1979 deels zelfbestuur en kreeg in 1981 het volledige zelfbestuur. De regering is een constitutionele monarchie en heeft een premier.

8. Op Groenland zijn er talloze warmwaterbronnen die de bezoekers het hele jaar door van heerlijk warm water voorzien om te baden.

9. De grootste stad in het zuiden van Groenland is Qaqortoq en de schatting is dat 4300 jaar geleden hier reeds mensen woonden. Het Qaqortoq museum neemt je mee op een reis in de tijd en laat je middels een kunstcollectie kennismaken met de oude culturen van de Dorset, Thule en Noren.

10. De Hvalsey Kerk was de eerste christelijke kerk op het continent en is één van de best bewaarde Noorse ruïnes.

11. De inwoners van Groenland zijn oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië.

12. Groenland had tot de Tweede Wereldoorlog een gesloten en zelfvoorzienende economie.

13. Het wapen van Groenland heeft een ijsbeer en een blauw schild. De ijsbeer symboliseert de fauna van Groenland en het blauwe schild vertegenwoordigt de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee.

14. Het land is geografisch gezien een deel van Noord-Amerika, maar politiek is het een deel van Europa.

15. De zon gaat op Groenland niet onder van 25 mei – tot en met 25 juli. 21 juni, de langste dag van het jaar, is een nationale feestdag. Juli is de enige maand waarin grote delen van Groenland temperaturen boven het vriespunt bereiken.

16. Deense kroon is de munteenheid van Groenland.

17. De termen ‘kayak’ en ‘iglo’ zijn Groenlandse woorden die rechtstreeks door andere talen zijn overgenomen.

18. Sinds 2003 heeft het noordoostelijke deel van de Groenlandse ijskap meer dan 10 miljard ton ijs verloren, volgens een Nature Climate Change studie.

19. Een groot deel van het toerisme op Groenland draait om de flora en fauna. Het door toeristen meest geliefde wildlife zijn ijsberen, bultruggen, muskusossen, walrussen, rendieren en zeearenden.

20. De Vikingen ontdekten Groenland in de 10e eeuw.

21. De officiële talen van het land zijn Groenlands en Deens, hoewel Engels door de toenemende toeristenstroom steeds gangbaarder wordt.

Reizen in Groenland?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil en een zomer- en wintertijd. In Nuuk (de hoofdstad) is het in de zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland. In Pituffik (Qaanaaq) is het 3 uur vroeger. In Ittoqqortoormiit en Danmarkshavn is er geen tijdsverschil. Met de wintertijd blijft het tijdsverschil 2 uur in Nuuk, 4 uur in Pituffik en 1 uur in Ittoqqortoormiit. Met Danmarkshavn is er wederom geen tijdsverschil.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge