De onderstaande feiten over Groenland illustreren uitstekend waarom Groenland heel anders is dan de meeste mensen denken. Het beeld van uitsluitend sneeuwstormen en eindeloze ijsvlaktes met hier en daar een iglo is een compleet ander beeld dan de werkelijkheid. We leggen het je hier uit.

Feiten over Groenland, 21 op een rij

Feiten over Groenland: het is een land van extremen. Het grootste eiland ter wereld wordt gedomineerd door ijskappen en gletsjers, maar heeft ook een schitterend rotslandschap. Talloze fjorden, afkalvende gletsjers en een zeer rijke mariene fauna zijn ook kenmerkend voor Groenland.

Hoewel de inwoners die afgelegen wonen nog een traditionele levensstijl hebben, zijn de grotere steden zeer goed ontwikkeld en vrij modern. Nu de feiten over Groenland op een rijtje:

1. De naam van Groenland betekent “Het land van de mensen.”

2. Bijna 80 procent van de landmassa is bedekt met een ijskap en gletsjers. Het overige oppervlak van het land dat ijsvrij is, is qua oppervlakte vergelijkbaar met de oppervlakte van Zweden.

3. De Ilulissat Icefjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de grootste gletsjer buiten Antarctica.

4. Groenland heeft een bevolking van ongeveer 57.000 inwoners, waarvan er ongeveer 15.000 in Nuuk wonen, de hoofdstad van Groenland.

5. Zeehonden- en walvisjacht, jacht op landdieren en visserij zijn de voornaamste bronnen van inkomsten voor de inwoners in Groenland. De afgelopen jaren spelen de inkomsten van de toeristische industrie een steeds belangrijkere rol.

6. Wetenschappers schatten dat de ijskap van Groenland 400.000 tot 800.000 jaar oud is.

7. Groenland was tot 1953 een Deense kolonie. Het land kreeg in 1979 deels zelfbestuur en kreeg in 1981 het volledige zelfbestuur. De regering is een constitutionele monarchie en heeft een premier.

8. Op Groenland zijn er talloze warmwaterbronnen die de bezoekers het hele jaar door van heerlijk warm water voorzien om te baden.

9. De grootste stad in het zuiden van Groenland is Qaqortoq en de schatting is dat 4300 jaar geleden hier reeds mensen woonden. Het Qaqortoq museum neemt je mee op een reis in de tijd en laat je middels een kunstcollectie kennismaken met de oude culturen van de Dorset, Thule en Noren.

10. De Hvalsey Kerk was de eerste christelijke kerk op het continent en is één van de best bewaarde Noorse ruïnes.

11. De inwoners van Groenland zijn oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië.

12. Groenland had tot de Tweede Wereldoorlog een gesloten en zelfvoorzienende economie.

13. Het wapen van Groenland heeft een ijsbeer en een blauw schild. De ijsbeer symboliseert de fauna van Groenland en het blauwe schild vertegenwoordigt de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee.

14. Het land is geografisch gezien een deel van Noord-Amerika, maar politiek is het een deel van Europa.

15. De zon gaat op Groenland niet onder van 25 mei – tot en met 25 juli. 21 juni, de langste dag van het jaar, is een nationale feestdag. Juli is de enige maand waarin grote delen van Groenland temperaturen boven het vriespunt bereiken.

16. Deense kroon is de munteenheid van Groenland.

17. De termen ‘kayak’ en ‘iglo’ zijn Groenlandse woorden die rechtstreeks door andere talen zijn overgenomen.

18. Sinds 2003 heeft het noordoostelijke deel van de Groenlandse ijskap meer dan 10 miljard ton ijs verloren, volgens een Nature Climate Change studie.

19. Een groot deel van het toerisme op Groenland draait om de flora en fauna. Het door toeristen meest geliefde wildlife zijn ijsberen, bultruggen, muskusossen, walrussen, rendieren en zeearenden.

20. De Vikingen ontdekten Groenland in de 10e eeuw.

21. De officiële talen van het land zijn Groenlands en Deens, hoewel Engels door de toenemende toeristenstroom steeds gangbaarder wordt.