Het begon met een Viking “Thing”, een rechtbank, maar al snel volgde een markt en haven. Tinganes is de benaming voor het schiereilandje in de haven van Tórshavn waar de regering van de Faeröer zetelt. Reyn is het oudste deel van de stad en de wijk met smalle steegjes en kleine huisjes met gras op het dak.

Tórshavn groeide uit tot een bloeiende stad met een inwonertal dat tegenwoordig net de 20 duizend overschrijdt. Toch behoudt de stad zijn charme en tegenwoordig is het waarschijnlijk een van de kleinste en meest aangename hoofdsteden ter wereld.

De geschiedenis van Torshavn

Bij de stichting werd de stad door de Vikingen trots vernoemd naar de Scandinavische God van de oorlog Thor. Door de centrale ligging op de eilandengroep is de stad al eeuwenlang een belangrijk knooppunt in de infrastructuur, zowel over land als over zee. Gelegen aan een smalle kade is de haven van oudsher een belangrijke plek voor het drijven van handel.

Tinganes

De Noorse Vikingen stichtten het parlement in het jaar 825 op het Tinganes schiereiland. Het is één van de oudste parlementsgebouwen ter wereld, samen met Tynwald op het Isle of Man en Þingvellir in IJsland.

Het gebouw aan het uiterste punt van het schiereiland is tegenwoordig het hoofdgebouw van de overheid. De kleine belangrijkste straat op het schiereiland heet Gongin en is de thuisbasis van de oudste delen van de stad. Veel van de huizen op Tinganes werden gebouwd in de 16e en 17e eeuw en zijn nog altijd in gebruik.

Het schiereiland verdeelt de haven in twee delen: Eystaravág en Vesteravág.

Reyn, Torshavn

Het oude ‘centrum’ van Torshavn, bestaat uit een aantal smalle steegjes met houten, zwart geteerde huisjes met witte kozijnen en grasdaken. Deze 14e-eeuwse huisjes vormen voor veel inwoners van de stad nog steeds het ‘thuis’ van de stad. In dit stukje van de stad ga je echt terug in de tijd. Wandel bij een bezoek aan de stad dus zeker even door de charmante smalle straatjes en de kronkelende paadjes en ervaar een prachtige mix van oud en nieuw.

Bezoek Tinganes en Reyn, het historische Torshavn

De geschiedenis van Torshavn gaat ver terug, heel ver terug. Het is geweldig hoe goed deze rijke geschiedenis geconserveerd is gebleven en hoe de stad zich om het oude centrum van Tinganes en Reyn heeft kunnen ontwikkelen tot een bruisende havenstad.

Wanneer je door het centrum loopt is het opvallend dat je geen straatvuil ziet, dat alle panden bijzonder goed zijn onderhouden en dat de bevolking opgewekt, sociaal en hulpvaardig is. Tinganes en Reyn in Torshavn zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.