Saksun is een van de meest karakteristieke en schilderachtige dorpje van de Faeröer, helemaal in het noorden van het eiland Streymoy.

Het iets noordelijker gelegen Tjørnuvík heeft ook zijn charme en wordt gezien als een van de oudste nederzettingen van de Faeröer.

De lagune van Saksun

Het dorpje Saksun ligt van oudsher aan een fjord van de zee en wordt omgeven door hoge bergen. Deze fjord heeft altijd een natuurlijke haven gevormd voor de lokale vissers. Toen tijdens een zware storm in de zeventiende eeuw een aardverschuiving de ingang van de fjord blokkeerde, ontstond een lagune die werd afgesloten door een hoop zand. Tegenwoordig kunnen alleen kleine boten bij hoogwater de lagune nog in en uit varen.

Saksun wordt door veel bezoekers een van de mooiste plekken op de Faeröer genoemd. De hoge bergen die de lagune omgeven, geven het gebied een bijzondere, mysterieuze aanblik. De ongekende schoonheid en vredigheid van Saksun geven het dorpje juist zijn unieke karakter.

Tjørnuvík

Tjørnuvík is het noordelijkste dorpje van het eiland Streymoy, omringd door grote bergen. Ook is er bij laag tij een mooi strand met uitzicht op de Risin en Killingin (de Reus en de Heks), twee losstaande basaltformaties van 71 en 68 meter hoog, vlak voor de kust van Eysturoy. Het dorp heeft een bevolking van ongeveer 65 mensen.

Historie in Tjørnuvík

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het dorp een van de oudste is op de Faeröer. In 1956 vond men diverse graven die stammen uit de oude vikingtijd. De onderzoekers vonden een aantal interessante Keltische bronzen spelden die ze interpreteren als een bewijs dat er een verband was tussen de Noorse nederzettingen in Groot-Brittannië en de Faeröer.