Het plaatsje Kirkjubøur was tijdens de middeleeuwen het kerkelijke en culturele centrum van de Faeröer. 

Hier woonde de bisschop tot de Hervorming, toen het bisdom op de Faeröer werd afgeschaft. De imposante ruïne van de heilige Magnus-kathedraal domineert echter nog steeds het prachtige dorpje.

Highlights in Kirkjubøur

Kirkjubøur is een gezellig klein dorpje in het uiterste zuiden van het eiland Streymoy, op zo’n 20 minuten rijden vanuit Tórshavn. De gezellige huisjes met gras op het dak huisvesten zo’n 80 inwoners.

In het dorp zijn drie highlights te vinden:

  • De ruïne van de Magnus Kathedraal
  • De oudste nog steeds gebruikte kerk van de Faeröer, St. Olav’s kerk uit de 12e eeuw.
  • Het oudste nog altijd bewoonde houten huis van de wereld, Kirkjubøargarður uit de 11e eeuw.

De ruïne van de Magnus Kathedraal

De bouw van de kathedraal in Kirkjubøur werd in de dertiende eeuw gestart en vond plaats in de Gotische bouwstijl. De bouw is nooit afgerond, aangezien de kerk nooit een dak heeft gehad. In 1772 heeft een grote aardverschuiving de kathedraal ernstig beschadigd, waarbij de noordoostelijke hoek van het gebouw werd verpletterd.

St. Olav’s kerk

Een andere, kleinere kerk, waarvan het grootste deel van dit gebouw door de zee is gewassen. De bestaande parochiekerk is de enige middeleeuwse kerk die nog in gebruik is en nog ouder dan de ruïne van Saint Olav’s kathedraal is. Rond de kerk lag vroeger een kerkhof, maar aan de zijde van de zee is deze zover geërodeerd dat het kerkhof is verdwenen en de kerk vlakbij de waterkant is komen te staan.

Kirkjubøargarður

Kirkjubøargarður is een boerderij die op de stenen kelder van een deel van het bisschoppelijk paleis is gebouwd en al eeuwenlang de thuisbasis is van de boeren in Kirkjubøur en reeds 17 generaties in bezit van dezelfde Faeröerse familie is. Bedekt met een turfdak, is het grote houten pand gebouwd met boomstammen, die volgens de legende afkomstig zijn van drijfhout uit Noorwegen.

Het interieur van de boerderij weerspiegelt hoe het leven eraan toegaat op een typisch Faeröer boerderij. Op de begane grond is het eet- en slaapgedeelte, evenals de centrale werkplaats met onder meer de spinnewiel. Lees meer over Kirkjubøargarður.