De culturele gebruiken in Chili zijn een samensmelting van inheemsen en Europeanen en stond altijd open voor buitenlandse invloeden. Ondanks de invloeden zijn er nogal wat cultuurverschillen tussen Nederland en Zuid-Amerika en hierom is het van belang om bewust te zijn van deze verschillen tijdens je reis. In de Westerse wereld zijn wij erg individualistisch ingesteld, terwijl in Zuid-Amerika juist een coöperatieve gedachte heerst; daarom zal je altijd hulp aangeboden krijgen onderweg. Daarnaast is het machismo een veelvoorkomend fenomeen in de Zuid-Amerikaanse cultuur alhoewel het in Chili niet abnormaal is dat de vrouw gewoon werkt.

Een belangrijk onderdeel om bewust van te zijn is de begroeting. Als je in Nederland iemand niet kent dan schud je meestal alleen een hand met elkaar. In Chili zijn ze net wat vriendelijker en gaan ze meteen voor één kus op de wang en vraag je hoe het gaat (Como está?) en antwoord je gewoon altijd ‘’goed’’ (bien).

Zoals in zowat alle landen in Zuid-Amerika zijn de eetgewoontes afwijkend met die van Nederland. Het Chileense ontbijt is niet heel bijzonder en bestaat vaak uit een toast met jam en koffie. De lunch bestaat echter uit een warme maaltijd en wordt vroeg in de middag gegeten net als in Nederland, rond een uur of zes a zeven is er tijd voor een theepauze met iets lekkers erbij. Ook in Chili wordt het avondeten op een laat tijdstip genuttigd rond een uur of acht maar soms ook later. Let erop dat de restaurants ook wat later opengaan vaak dan je in Nederland gewend bent en niet voor teleurstellingen komt te staan.

Boodschappen doen in Chili is best een uitdaging aangezien niet elke supermarkt dezelfde producten aanbieden en in veel plaatsen verschillende (super) markten moet bezoeken om alle nodige producten te vinden. Het is verstandig om wat tijd uit te trekken voor boodschappen doen aangezien de rijen bij de kassa vaak flink oplopen. Er zijn lokale en internationale supermarkten beschikbaar afhankelijk van de plaats maar ook zijn er vele markten om goedkoop boodschappen te doen. De kiosk is ook een goede optie voor na de normale sluitingstijden. Houdt er rekening mee dat Chilenen siësta’s houden en dus meestal in de middaguren tussen twaalf en vijf de winkels gesloten houden.

Als je een rondreis door Chili maakt en over de wegen rijd dan zal je ongetwijfeld de typerende gedenkplaatsjes en kruisjes langs de weg zien liggen, zelfs in de afgelegen gebieden waar geen huis of leven te bekennen valt.