• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Culturele gebruiken in Chili

Bestaat uit een vermenging van inheemse en Europeaanse culturen
|

De culturele gebruiken in Chili zijn een samensmelting van inheemsen en Europeanen en stond altijd open voor buitenlandse invloeden. Ondanks de invloeden zijn er nogal wat cultuurverschillen tussen Nederland en Zuid-Amerika en hierom is het van belang om bewust te zijn van deze verschillen tijdens je reis. In de Westerse wereld zijn wij erg individualistisch ingesteld, terwijl in Zuid-Amerika juist een coöperatieve gedachte heerst; daarom zal je altijd hulp aangeboden krijgen onderweg. Daarnaast is het machismo een veelvoorkomend fenomeen in de Zuid-Amerikaanse cultuur alhoewel het in Chili niet abnormaal is dat de vrouw gewoon werkt.

Een belangrijk onderdeel om bewust van te zijn is de begroeting. Als je in Nederland iemand niet kent dan schud je meestal alleen een hand met elkaar. In Chili zijn ze net wat vriendelijker en gaan ze meteen voor één kus op de wang en vraag je hoe het gaat (Como está?) en antwoord je gewoon altijd ‘’goed’’ (bien).

Zoals in zowat alle landen in Zuid-Amerika zijn de eetgewoontes afwijkend met die van Nederland. Het Chileense ontbijt is niet heel bijzonder en bestaat vaak uit een toast met jam en koffie. De lunch bestaat echter uit een warme maaltijd en wordt vroeg in de middag gegeten net als in Nederland, rond een uur of zes a zeven is er tijd voor een theepauze met iets lekkers erbij. Ook in Chili wordt het avondeten op een laat tijdstip genuttigd rond een uur of acht maar soms ook later. Let erop dat de restaurants ook wat later opengaan vaak dan je in Nederland gewend bent en niet voor teleurstellingen komt te staan.

Boodschappen doen in Chili is best een uitdaging aangezien niet elke supermarkt dezelfde producten aanbieden en in veel plaatsen verschillende (super) markten moet bezoeken om alle nodige producten te vinden. Het is verstandig om wat tijd uit te trekken voor boodschappen doen aangezien de rijen bij de kassa vaak flink oplopen. Er zijn lokale en internationale supermarkten beschikbaar afhankelijk van de plaats maar ook zijn er vele markten om goedkoop boodschappen te doen. De kiosk is ook een goede optie voor na de normale sluitingstijden. Houdt er rekening mee dat Chilenen siësta’s houden en dus meestal in de middaguren tussen twaalf en vijf de winkels gesloten houden.

Als je een rondreis door Chili maakt en over de wegen rijd dan zal je ongetwijfeld de typerende gedenkplaatsjes en kruisjes langs de weg zien liggen, zelfs in de afgelegen gebieden waar geen huis of leven te bekennen valt.

Cueca

De mengeling van inheemse en Europese culturen kan afgelezen worden aan de traditionele muziek, dansen, klederdracht, handwerkproducten en de Chileense keuken. De cueca is de nationale folklore en is van oorsprong een boerendans die ontstond uit opstand tegen de Spaanse kroon. Deze kan bijgewoond worden op verborgen plekken in sommige steden waaronder Valparaíso, raadpleeg een Chileen!

Het is namelijk een hele belevenis wanneer de man en vrouw dansen en met zakdoeken zwaaien op het geluid van gezang en instrumenten zoals de gitaar, harp en accordeon. Deze typische dans stelt de hofmakerij van een huaso (cowboy) voor die met een lasso een merrie probeert te vangen. Het is een gewoonte als het publiek meeklapt met de muziek en je zal gegarandeerd uitgenodigd worden om met het festijn mee te doen.

Pablo Neruda

De Chileense dichter Pablo Neruda wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van de twintigste eeuw en won de nobelprijs voor de literatuur in 1971. Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto maar vernoemde zichzelf naar de Tsjechische dichter Jan Neruda. De reden voor het veranderen van zijn naam naar Pablo Neruda was om een conflict met zijn ouders te voorkomen, die niet wilden dat hij schrijver werd. Weinig mensen in Nederland kennen de dichter ondanks het feit hij gehuwd was met een Nederlands-Indische, in Chili is hij enorm fameus om zijn gedichten en poëzie. Mocht je geïnteresseerd zijn om meer over hem te weten dan is het mogelijk in Chili een van zijn huizen te bewonderen. De meest bekende huizen van de schrijver zijn; La Sebastiana, Valparaíso, Isla Negra, Isla Negra en La Chascona in Santiago de Chile. Daarnaast heeft hij meerdere huizen en musea in Chili waaronder het spoorwegmuseum in Temuco (zijn vader was spoorwegarbeider), de plek waar hij opgroeide. Niet alleen in zijn geboorteland staan huizen van Neruda maar ook in een aantal Europese landen waaronder Spanje.

De Chileense cultuur ervaren tijdens je vakantie?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Chili heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 4 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland.
Voor een reis naar Chili dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor Chili heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 3 maanden in Chili verblijft. Lees hier meer over reisdocumenten in Chili.
De beste periode om af te reizen naar Chili is in de maanden november t/m februari. Vooral Patagonië is in deze periode een populaire vakantiebestemming. Lees hier meer over de beste reistijd.
Chili is bekend als een van het langste land van de wereld. Hierdoor zijn er ook verschillende klimaatzones. Waardoor het weer per regio er verschillend is. De temperaturen in de hoofdstad Santiago kunnen in de zomer boven de 35 graden komen. Lees hier meer over het weer en klimaat in Chili.
Chili is een land met uiterste mogelijkheden. Chili wordt van Argentinië gescheiden door het 4000 kilometer lange Andesgebergte. Door de langgerekte vorm van Chili ga je door verschillende klimaatzones. Reis door de woestijn- en vulkaanlandschappen, fjorden, felgekleurde meren en nog veel meer.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge