De Aconcagua gelegen in het Andesgebergte in de provincie Mendoza is met een hoogte van 6.962 meter de hoogste berg ter wereld buiten Azië. Voor bergbeklimmers is de Aconcagua qua hoogte een enorme uitdaging doordat de luchtdruk op de top 40% van het zeeniveau is. De berg maakt deel uit van het provinciale Aconcaguapark en bevat ook een aantal gletsjers. De normale route via het noorden van de berg wordt omschreven door bergbeklimmers als gemakkelijk. Echter is voor de heftige zuidelijke routes de nodige ervaring van belang en is het dan alsnog een pittige opgave om de berg te beklimmen.

De berg en het gebied rondom de Aconcagua maken deel uit van het provinciale Aconcaguapark. Daarnaast heeft de berg een aantal gletsjers waar je tijdens de beklimming niet persé overheen hoeft. De Aconcagua is één van de 7 summits in de wereld, de hoogste toppen op elk van de 7 continenten. De beklimming van deze berg schijnt technisch eenvoudig te zijn maar de harde wind, kou en het zelf opzetten van de hogere kampen maakt het uiteindelijk toch geen simpele tocht. Daarbij komt ook de hoogte kijken, veel mensen krijgen last van hoogteziekte waardoor je net dronken lijkt.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het beklimmen van de Aconcagua dan zijn er verschillende mogelijkheden om dat te doen. Deze gaan van een makkelijk niveau tot een ervaren klimmers niveau met meerdere kampen.

Klimroutes

Normaal route

De normaal route gaat vanuit het noorden en is de route die de meeste mensen beklimmen. Hier zijn geen touwen, stijgijzers of andere klimgereedschappen nodig, dit zegt echter niet dat er geen voorbereiding noodzakelijk is. Onervaren mensen onderschatten de hoogte van de Aconcagua vaak waardoor er nogal wat ongelukken gebeuren.

Polish Traverse

Deze route loopt via de oostelijke Vacas Vallei schuin over de Aconcagua en is wat langer dan de normaalroute. Wanneer je de vallei passeert begint het klimmen naar de Aconcagua, vanaf de Polish Glacier traverseer je naar de normaal route. De Polish Traverse is bijna gelijk aan de normaal route behalve dat het begin een stuk langer is.