Het wegensysteem in Alaska is voornamelijk beperkt tot het zuidelijke deel van de staat. Veel van de kustplaatsjes maar ook de gemeenschappen landinwaarts zijn redelijk goed per auto te bereizen.

Toch zijn de mogelijkheden voor veel bezoekers van Alaska te beperkt en wat is er avontuurlijker dan de leuke stadjes in Alaska te bezoeken op de lokale manier: per boot of per bushplane.

De meer dan 10 duizend kilometer lange kustlijn van Alaska herbergt talloze leuke stadjes en kleinere gemeenschappen die uitsluitend per boot of vliegtuig bereikbaar zijn. Sommige van die leuke stadjes in Alaska liggen langs de legendarische vaarroute van de Inside Passage, maar vele kustplaatsjes liggen zeer afgelegen. Alaska heeft talloze leuke stadjes die absoluut een bezoek waard zijn en je laten kennismaken met de typische lokale cultuur.

8 LEUKE STADJES IN ALASKA, ALLEEN BEREIKBAAR PER VLIEGTUIG OF PER BOOT

1.Sitka (Alaskan Panhandle)

Sitka is een klein stadje, gelegen op Baranof Island, aan de buitenkust van Alaska’s Inside Passage. Met het Alaska Marine Highway ferry systeem is het een warme 9 uur reizen vanaf Juneau. Sitka is van oudsher de thuisbasis van de Kiksadi Tlingit Indianen en is een rijk cultureel centrum van de First Nations. Het kleine stadje is een culturele smeltkroes van totempalen, historische Russische kerken en het moderne leven.

2.Kodiak (Kodiak Island)

Kodiak is de belangrijkste stad op Kodiak Island en met koele temperaturen en veel regen gedurende het hele jaar, is het op het eerste gezicht nu niet bepaald een stadje waar je graag naartoe wilt. Toch is het zachte, vochtige klimaat op het eiland bijzonder geschikt om wildlife te gaan spotten.

Direct buiten Kodiak vind je zalm, heilbot, elanden, Sitka-herten, berggeiten en de enorme beren waarom dit eiland bekend is: de Kodiak-beren, die soms anderhalf keer zo groot zijn als de grizzly’s op het vasteland.

3.Ketchikan (Alaskan Panhandle)

In de Alaskan Panhandle in het verre zuidoosten van Alaska ligt de eigenzinnige stad Ketchikan. Met 8.000 inwoners op een klein eiland, is het de meest zuidoostelijke stad van Alaska.

Direct rond de stad omringen dichte regenwouden de bewoonde gebieden, dus wildlife spotten kan heel eenvoudig vanuit het centrum. Ketchikan heeft het grootste aantal staande totempalen ter wereld.

4.Unalaska (Aleutian Chain)

De Aleutian Chain is de eilandengroep die zich uitstrekt van het zuidwesten van Alaska tot aan het Russische schiereiland Kamtsjatka. Unalaska is de grootste stad op de Aleutische eilanden en heeft meer dan 4000 inwoners.

Hoewel de naam ‘on-alaskaans’ aandoet, is de stadsnaam verklaarbaar: in de lokale Unangan taal betekent “Ounalashka” dichtbij het schiereiland.

De stad is de thuisbasis van de beruchte ‘Dutch Harbour’, bekend van het Discovery programma Dealiest Catch. Dutch Harbour is de grootste krabvissershaven in Alaska.

5.Adak (Aleutische eilanden)

Ook gelegen in de Stille Oceaan op de Aleutische eilanden, is de stad Adak op het gelijknamige eiland Adak. Adak is de meest zuidelijke stad in Alaska en tevens de meest westerse van de Verenigde Staten. Dit kleine dorpje heeft 300 inwoners en huisvestte ooit meer dan zes duizend militairen. In 1997 werd de basis gesloten en sindsdien wonen hier alleen nog maar mensen die hier graag wonen.  Met meer dan 260 dagen regen per jaar, moet je van water houden, maar op droge dagen zijn de uitzichten onbetaalbaar.

6.Gustavus (Alaskan Panhandle)

Gustavus is een stadje met een groot zandstrand. In de directe omgeving van de stad liggen streken waar de autochtone bevolking reeds honderden jaren blauwe bessen verzamelt en op zalm vist.

Vroeger stond dit pittoreske stadje bekend als Strawberry Point, vanwege de heerlijke taarten met wilde aardbeien.

Het stadje met 400 inwoners wordt aan drie zijden omringd door het Glacier Bay National Park en Preserve, en aan de vierde zijde door de oceaan, een plak waar bultrugwalvissen naar voedsel zoeken. Bezoek het stadje tijdens de zomer in juni en juli, want dat is de beste tijd voor bessen, aardbeien en zalm.

7.Yakutat (Alaskan Panhandle)

Yakutat ligt aan de Golf van Alaska en heeft zo’n 700 inwoners. Het gebied is rijk aan wild en vis en de meeste bewoners leven van de visvangst. De progressieve gemeenschap streeft ernaar om volledig duurzaam energie op te wekken met de golven van de oceaan. Neem de Alaska Marine Highway ferry van Cordova om Yakutat te gaan verkennen.

8.Juneau (Alaskan Panhandle)

Juneau is de hoofdstad van Alaska en tevens de enige hoofdstad van een Amerikaanse staat die niet bereikbaar is via de weg. Misschien is het juist wel het ontbreken van deze goede bereikbaarheid die de stad zijn ongekende schoonheid geeft. Omgeven door zeer steile bergen en de kristalblauwe zee, de weelderige regenwouden die de oevers bekleden, de reis naar Juneau op zich al is een genot.

Deze 8 stadjes in Alaska zijn absoluut een bezoek waard als je er ‘in de buurt’ bent. Met name de Alaskan Panhandle herbergt talloze kleine gemeenschappen, variërend van zo’n 20 inwoners tot de grotere steden zoals Juneau. Als je echt de cultuur van Alaska wilt proeven, ga dan met een bushplane op pad om een paar van deze heerlijke stadjes te verkennen.