Hoewel Juneau niet de grootste stad van de staat is, is het wel de hoofdstad van Alaska. Gelegen in de Panhandle, het zuidelijker gelegen deel langs het Canadese Yukon en BC, heeft de hoofdstad een inwoneraantal van ongeveer 32.000. Daarmee is het na Anchorage de grootste stad van Alaska.

Op een gemiddelde dag tijdens het zomerseizoen, kan het aantal mensen in de stad zomaar met 20% toenemen, wanneer er enkele cruiseschepen aanleggen in de haven. Juneau is namelijk een voorname aanmeerplek voor de vele cruiseschepen die via de Inside Passage naar het noordelijker gelegen deel van Alaska varen.

HISTORIE VAN DE HOOFDSTAD VAN ALASKA

Juneau kent een lange geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat voor de tijd dat de eerste kolonisten zich hier vestigden. De rijke visgronden tussen de vele kusteilanden zijn van oudsher van grote invloed geweest op de indianendorpen die hier in de regio gevestigd werden. Ook de vele zeegewassen met medicinale kwaliteiten waren van groot belang voor de First Nations om zich hier te vestigen.

Hoewel de Russen Alaska hadden geclaimd tussen 1784 en 1867, drongen zij niet door tot het zuidelijker gelegen deel van Alaska, het deel waar tegenwoordig steden liggen zoals Skagway en Juneau. De Russische kolonisten handelden voornamelijk in pelzen met de autochtone bewoners.

Toen de Engelse kolonisten de westkust van Canada in noordelijke richting in kaart brachten, zetten de eerste Europeanen voet aan wal in de stad. Dat was in 1794.

Na de California Goldrush trokken veel mijnwerkers noordelijk om de westkust van Canada af te stropen op zoek naar goud. Toen er in 1880 in de regio rond het huidige Juneau inderdaad goud werd gevonden, groeide een kampement van twee bewoners binnen een jaar uit tot een dorp met meer dan 100 mijnwerkers. In 1881 kozen de mijnwerkers ervoor om de nederzetting te dopen tot Juneau, naar de naam van een van de stichters.

Als hoofdstad van Alaska is de overheid de voornaamste werkgever voor de bevolking. Daarnaast leeft men veelal van het toerisme en de visserij.

HIGHLIGHTS VAN JUNEAU

De hoofdstad van Alaska ligt in een geweldig mooie regio. Het nabijgelegen Tongass National  Forest herbergt een schat aan natuurschoon met regenwouden, maar ook gletsjers liggen in de buurt, waaronder de prachtige Mendenhall Glacier.

Wanneer je de stad bezoekt per cruiseschip, kun je een Downtown Juneau Tour doen en met de gondel Mt. Roberts Tram de berg op.

Lees meer over de highlights van Juneau.