• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Kodiak Island, Alaska

Het grootste eiland van Alaska
|

Het Kodiak Island Archipel is een grote groep eilanden die op ongeveer 45 kilometer voor de kust van het schiereiland van Alaska ligt en op ongeveer 250 kilometer vanaf Homer, over de Golf van Alaska. De eilandengroep ligt verspreid over een gebied van ongeveer 280 kilometer lang en omvat bijna 7.500 vierkante kilometer.

Kodiak Island is het grootste eiland van de groep. Op het eiland ligt de gelijknamige stad Kodiak, met 6.200 inwoners. Deze stad is het transportknooppunt voor de dorpen die verspreid liggen over het eiland en de meeste inwoners werken dan ook in de visserij- en transportsector.

Hoewel Kodiak City veruit de meeste inwoners heeft, zijn er nog zes kleine steden op het Kodiak Archipel. Vijf hiervan liggen op Kodiak Island en één op Spruce Island. Elk van deze steden kan alleen per vliegtuig of per boot worden bereikt.

Geologie en landschap

Het archipel is gelegen op een onderzeese bergketen die een voortzetting is van de Kenai Mountain Range. Gelegen aan de Aleutische Trench, de trog net ten westen van de Kodiak eilandengroep, wordt Kodiak  sterk beïnvloed door zowel vulkanische als seismische activiteit van dit deel van de Ring of Fire, die de Stille Oceaan omringt.

Tot tienduizend jaar geleden waren de meeste eilanden bedekt door gletsjers die het landschap hebben uitgesleten. Toen de gletsjers zich terugtrokken bleven de fjordachtige baaien en de brede U-vormige valleien achter. Het werk van de natuur creëerde een plaats van schilderachtige schoonheid en de wildernis werd een ideale plek voor land- en zeeleven. De weelderige vegetatie die de bodem bedekt, heeft het eiland de bijnaam ‘Emerald Island’ gegeven, het smaragdgroene eiland.

De bevolking

De overgrote meerderheid van de bevolking woont in Kodiak City. De inwoners van de dorpen op het eiland bieden vooral diensten aan bezoekers, zoals accommodatie, wildlife viewing, maar leven ook veelal van de visserij. De dorpen zijn niet met de auto bereikbaar, waardoor je als bezoeker hier een uniek inkijkje krijgt in het leven in het échte Alaska.

Afognak Island

Het tweede grootste eiland in het Kodiak Archipel is Afognak Island en staat bekend om de jacht en visserij. Beschutte baaien en majestueuze bergen maken het een spectaculaire plek om te bezoeken en er is veel wildlife. Zeeleeuwen, zeehonden, walvissen en bruinvissen bevolken de omliggende wateren. Afognak Island herbergt de grootste elandenkuddes van Alaska en natuurlijk woont leeft hier ook de bekende Kodiak beer.

Bij archeologische opgravingen op het eiland zijn rotstekeningen gevonden die duiden op een ooit bloeiende prehistorische gemeenschap.

Wildlife op Kodiak Island

Kodiak Island’s weelderige en uiteenlopende begroeiing maakt het een perfecte plek om allerlei soorten wild te ontdekken. Of je nu een vogelaar bent, een liefhebber van verschillende bloemen of een waterliefhebber, op Kodiak Island is bijzonder veel te ontdekken.

De Kodiak Beer

De Kodiak beer is natuurlijk de bekendste bewoner van heel Kodiak Island. Deze uit de kluiten gewassen grizzlyberen zijn aanzienlijk groter dan hun familie die op het vasteland leeft. De populatie van de Kodiak beer is historisch hoog en verspreid over het hele archipel leven er wel 3.500 Kodiak beren. Lees meer over de Kodiak beer.

Vogels

Kodiak is een vogelparadijs. Door het zachte klimaat en de overvloed aan voedsel zijn er het hele jaar door talloze vogelsoorten te bekennen. Meer dan 240 soorten vogels komen er voor op het Kodiak Island Archipel.

De zomer trekt vogels van land en zee. Bankzwaluwen komen uit Zuid-Amerika en papegaaiduikers vliegen vanuit diep Noordpacifische wateren naar deze omgeving.

Vogels die hier het hele jaar door voorkomen zijn de adelaars. Bald Eagles verzamelen zich bij Kodiak City om eenvoudig een visje te kunnen meepikken van de vissersboten die hier afgeladen aanmeren.

Walvissen en mariene zoogdieren

De voedselrijke wateren rond de eilanden maken het een perfecte habitat voor een grote verscheidenheid aan zeedieren, waaronder walvissen, zeeleeuwen, zeehonden, zee-otters en verschillende soorten bruinvissen.

Baleinwalvissen zijn de grootste zeezoogdieren die in deze omgeving voorkomen, maar ook de grijze walvis, de Noordpacifische bultrug en de Minke walvissen. Ook orka’s scheren tussen de vele walvissoorten door.

De migratie naar noordelijke wateren begint in april met de verschijning van de grijze walvis, gevolgd door de andere soorten. Orka’s komen het hele jaar voor rond Kodiak Island.

Andere landdieren

Terwijl de Kodiak beer de bekendste inwoner is, zijn er daarnaast veel kleinere landdieren die hier nog voorkomen. De rivierotter, wezels, Sitka-herten en vossen komen hier namelijk ook veelvuldig voor.

De landzoogdieren van Kodiak Island zijn:

  • Kodiak bruine beer
  • bizon
  • rode vos
  • korte staart wezel
  • kleine bruine vleermuis
  • toendrawoelmuis
  • rivierotter

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Alaska af te reizen is in de maanden mei t/m september. Tijdens deze periode ben je vrijwel verzekerd dat je leuke excursies kunt ondernemen. Door de noordelijke ligging van Alaska heb je gedurende deze maanden het meeste profijt van het aantal zonuren. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Alaska heb je een geldig paspoort nodig, die minstens drie maanden na terugkomst geldig moet zijn. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort dien je ook een ESTA aan te vragen. Lees hier meer over de reisdocumenten in Alaska.
Het weer in Alaska is vooral veelzijdig en verschilt nog al per regio. Ongeveer een derde van Alaska ligt boven de poolcirkel. De temperaturen in die gebieden zijn daar dan ook in de zomer een stuk koeler en in de winter ijskoud. In het zuiden langs de kust en in het westen heb je te maken met een zeeklimaat hier is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden en in de winter -15 graden. In het oosten en het midden van Alaska heb je te maken met een landklimaat en dus hogere temperaturen. In de zomer kan het 25 graden worden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Alaska.
Alaska behoort tot de Verenigde Staten hierdoor betaal je in Alaska met de Amerikaanse dollar. Lees hier meer over de munteenheid in Alaska
Ben jij een outdoor liefhebber en/of een avontuurlijk reiziger dan is een Alaska daar een perfecte bestemming voor. Met 20 nationale parken, 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Een reis naar Alaska biedt garantie op prachtige en extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers en vulkanen.
In Alaska heb je te maken met tijdsverschil. Er zijn twee verschillende tijdzones in Alaska. In het grootste deel van Alaska is het tijdens de wintertijd 10 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd 9 uur vroeger. Op de Aleoeten is het tijdens de wintertijd 11 vroeger dan in Nederland en tijdens de zomer tijd 10 uur vroeger.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge