Het Kodiak Island Archipel is een grote groep eilanden die op ongeveer 45 kilometer voor de kust van het schiereiland van Alaska ligt en op ongeveer 250 kilometer vanaf Homer, over de Golf van Alaska. De eilandengroep ligt verspreid over een gebied van ongeveer 280 kilometer lang en omvat bijna 7.500 vierkante kilometer.

Kodiak Island is het grootste eiland van de groep. Op het eiland ligt de gelijknamige stad Kodiak, met 6.200 inwoners. Deze stad is het transportknooppunt voor de dorpen die verspreid liggen over het eiland en de meeste inwoners werken dan ook in de visserij- en transportsector.

Hoewel Kodiak City veruit de meeste inwoners heeft, zijn er nog zes kleine steden op het Kodiak Archipel. Vijf hiervan liggen op Kodiak Island en één op Spruce Island. Elk van deze steden kan alleen per vliegtuig of per boot worden bereikt.

GEOLOGIE EN LANDSCHAP

Het archipel is gelegen op een onderzeese bergketen die een voortzetting is van de Kenai Mountain Range. Gelegen aan de Aleutische Trench, de trog net ten westen van de Kodiak eilandengroep, wordt Kodiak  sterk beïnvloed door zowel vulkanische als seismische activiteit van dit deel van de Ring of Fire, die de Stille Oceaan omringt.

Tot tienduizend jaar geleden waren de meeste eilanden bedekt door gletsjers die het landschap hebben uitgesleten. Toen de gletsjers zich terugtrokken bleven de fjordachtige baaien en de brede U-vormige valleien achter. Het werk van de natuur creëerde een plaats van schilderachtige schoonheid en de wildernis werd een ideale plek voor land- en zeeleven. De weelderige vegetatie die de bodem bedekt, heeft het eiland de bijnaam ‘Emerald Island’ gegeven, het smaragdgroene eiland.

DE BEVOLKING

De overgrote meerderheid van de bevolking woont in Kodiak City. De inwoners van de dorpen op het eiland bieden vooral diensten aan bezoekers, zoals accommodatie, wildlife viewing, maar leven ook veelal van de visserij. De dorpen zijn niet met de auto bereikbaar, waardoor je als bezoeker hier een uniek inkijkje krijgt in het leven in het échte Alaska.

AFOGNAK ISLAND

Het tweede grootste eiland in het Kodiak Archipel is Afognak Island en staat bekend om de jacht en visserij. Beschutte baaien en majestueuze bergen maken het een spectaculaire plek om te bezoeken en er is veel wildlife. Zeeleeuwen, zeehonden, walvissen en bruinvissen bevolken de omliggende wateren. Afognak Island herbergt de grootste elandenkuddes van Alaska en natuurlijk woont leeft hier ook de bekende Kodiak beer.

Bij archeologische opgravingen op het eiland zijn rotstekeningen gevonden die duiden op een ooit bloeiende prehistorische gemeenschap.

WILDLIFE OP KODIAK ISLAND

Kodiak Island’s weelderige en uiteenlopende begroeiing maakt het een perfecte plek om allerlei soorten wild te ontdekken. Of je nu een vogelaar bent, een liefhebber van verschillende bloemen of een waterliefhebber, op Kodiak Island is bijzonder veel te ontdekken.

De Kodiak Beer

De Kodiak beer is natuurlijk de bekendste bewoner van heel Kodiak Island. Deze uit de kluiten gewassen grizzlyberen zijn aanzienlijk groter dan hun familie die op het vasteland leeft. De populatie van de Kodiak beer is historisch hoog en verspreid over het hele archipel leven er wel 3.500 Kodiak beren. Lees meer over de Kodiak beer.

Vogels

Kodiak is een vogelparadijs. Door het zachte klimaat en de overvloed aan voedsel zijn er het hele jaar door talloze vogelsoorten te bekennen. Meer dan 240 soorten vogels komen er voor op het Kodiak Island Archipel.

De zomer trekt vogels van land en zee. Bankzwaluwen komen uit Zuid-Amerika en papegaaiduikers vliegen vanuit diep Noordpacifische wateren naar deze omgeving.

Vogels die hier het hele jaar door voorkomen zijn de adelaars. Bald Eagles verzamelen zich bij Kodiak City om eenvoudig een visje te kunnen meepikken van de vissersboten die hier afgeladen aanmeren.

Walvissen en mariene zoogdieren

De voedselrijke wateren rond de eilanden maken het een perfecte habitat voor een grote verscheidenheid aan zeedieren, waaronder walvissen, zeeleeuwen, zeehonden, zee-otters en verschillende soorten bruinvissen.

Baleinwalvissen zijn de grootste zeezoogdieren die in deze omgeving voorkomen, maar ook de grijze walvis, de Noordpacifische bultrug en de Minke walvissen. Ook orka’s scheren tussen de vele walvissoorten door.

De migratie naar noordelijke wateren begint in april met de verschijning van de grijze walvis, gevolgd door de andere soorten. Orka’s komen het hele jaar voor rond Kodiak Island.

Andere landdieren

Terwijl de Kodiak beer de bekendste inwoner is, zijn er daarnaast veel kleinere landdieren die hier nog voorkomen. De rivierotter, wezels, Sitka-herten en vossen komen hier namelijk ook veelvuldig voor.

De landzoogdieren van Kodiak Island zijn:

  • Kodiak bruine beer
  • bizon
  • rode vos
  • korte staart wezel
  • kleine bruine vleermuis
  • toendrawoelmuis
  • rivierotter