De Inside Passage is een vaarroute voor zeeschepen langs de kust van de staat Washington in de VS, British Columbia en Alaska. De route is in wezen een zeer uitgebreid netwerk van doorgangen tussen de vele eilanden in deze regio. Schepen kunnen bij zwaar weer op de open oceaan uitwijken naar deze route, van waar ze in nood een van de vele geïsoleerde gemeenschappen kunnen bezoeken.

De Inside Passage is een veel gebruikte route voor cruiseschepen, vrachtschepen en sleepboten, maar ook kleinere vissersboten. Ook de schepen van de Alaska Marine Highway en veerboten maken veelvuldig gebruik van de Inside Passage. De term ‘Inside Passage’ wordt ook vaak gebruikt om te verwijzen naar de oceaan en eilanden rond de doorgang zelf.

ROUTE VAN DE INSIDE PASSAGE

De route van de Inside Passage begint in Puget Sound in de Amerikaanse staat Washington en leidt vervolgens richting het noorden, eerst langs de kust van British Columbia en vervolgens langs de kust van de Alaskan Panhandle, het handvatvormige deel van Alaska dat langs de provincie BC en Yukon ligt.

HET DEEL VAN BRITISH COLUMBIA

Het grootste deel van de route strekt zich uit langs de 40 duizend kilometer kustlijn van British Columbia. Deze omvat de smalle Straat van Georgia tussen Vancouver Island en het vaste land van BC, de Johnstone Strait tussen Vancouver Island en het vasteland, evenals de aanzienlijk bredere Hecate Straat bij Graham Island.

HET ALASKAANSE DEEL

Het deel van de Passage door het deel van Alaska strekt zich uit over een afstand van 800 kilometer van noord naar zuid en 160 kilometer van oost naar west. Het gebied omvat meer dan 1.000 eilanden en 24.000 kilometer aan kustlijn met vele duizenden inhammen en baaien.

Hoewel de Alexanderarchipel in Alaska bescherming biedt tegen de extreme weersomstandigheden van de noordoostelijke Pacific, is het gebied onderhevig aan sterke getijdestromen die in sommige gevallen leiden tot getijdeverschillen van wel negen meter. Deze krachtige stromingen vereisen zeer veel stuurmanskunst om niet onverhoopt met het schip aan de grond te raken. Bekijk hier een promovideo over het Alaskaanse deel van de Inside Passage.

KAJAKKEN EN KANOËN IN DE INSIDE PASSAGE

De Inside Passage is een populaire bestemming voor kajakkers en kanoërs van over de hele wereld. Jaarlijks peddelen groepen en individuen langs de fjorden van British Columbia naar Glacier Bay in Alaska.

Peddel tussen de walvissen, tussen ijsschotsen in het noorden en overnacht langs de kust in de prachtige natuur. Een kajaktocht door deze regio is een ervaring die je nooit meer vergeet.